Zo zvyškov citrónov varia víno, z nedopitého alkoholu dezinfekciu. V tomto bare takmer nemajú odpad
Tímea Gurová
Tímea Gurová

Zo zvyškov citrónov varia víno, z nedopitého alkoholu dezinfekciu. V tomto bare takmer nemajú odpad

Vždy, keď niečo chcú hodiť do koša, sa dvakrát zamyslia, či by sa to nedalo použiť znova.

— Foto: Instagram: Penicillin

Aj keď sa môže zdať, že je to jeden z mnohých luxusných barov v Hongkongu, nie je to celkom tak. Penicillin si ani nie po šiestich mesiacov od otvorenia vyslúžil cenu za najudržateľnejší bar na svete. Všetko, čo v iných podnikoch končí v kontajneri, si na tomto mieste ešte nájde svoje využitie. V zadnej časti baru, ktorá je skrytá pred očami návštevníkov, je hotové laboratórium. Práve tam experimentujú s novými príchuťami aj so zvyškami z nápojov. Nápoje aj vybavenie majú iba jediný cieľ – nepodieľať sa na množstve emisií uhlíka. „To, čo tu robíme sa trochu líši od iných barov a reštaurácií v Hongkongu,“ hovorí jeho zakladateľ Agung Prabowo pre CNN.

V bare majú totiž takmer nulové plytvanie a radi by pre túto myšlienku nadchli aj ostatných. Citróny sa napríklad lisujú do štiav, ale zvyšná dužina, koža a semená sa odložia a použijú pri varení vína v „laboratóriu“ alebo sa vysuší a ďalej použije ako ozdoba. „Dvakrát si premyslíme, keď niečo vyhodíme do koša,“ vysvetľuje Agung. Aj vnútorné zariadenie je vyrobené z dreva, ktoré pochádza zo zničených stromov po tajfúne. Na stenách sú LED svetlá z pouličných značiek, každý detail je premyslený.

Nech sa však ktorýkoľvek bar na svete snaží recyklovať a obmedziť množstvo odpadu, s jedným problém si nedokáže poradiť. S výrobou a prepravou alkoholu. Pri svojej prevádzke preto využil nápad mladého startupu a všetok alkohol nenalieva z pôvodných fliaš ale plniteľnej 4,5 litrovej nádoby. Takýmto spôsobom sa znižuje aj potreba výroby stále nových sklenených fliaš na jedno použitie. Podľa ich výpočtov sa použitím veľkých znovu naplňacích obalov ušetrí až 90% uhlíka a náklady na výrobu klesnú spoločnostiam aj o 25%.

„Ľudia vždy hovoria, že udržateľnosť je drahá, ale nie je to pravda. Je to iba náročné na čas a musíte mať veľa sebadisciplíny,“ dodáva. V podniku využívajú aj odpad z iných reštaurácií, pre ktorý majú uplatnenie. Avokádové kôstky sa tak využívajú na ľad, využijú aj škrupiny z ustríc a zo zvyšného alkoholu a citrónovej kôry vyrábajú svoju dezinfekciu a mydlo. „Chceme urobiť niečo pre prírodu, nie je to pre nás, ale pre naše deti.“

Už ste čítali?

Pre koronu prišiel o prácu, tak piekol veterníky pre záchranárov.…

Keď prišiel Matúšov kolega s nápadom piecť koláče…

Horský vodca Ján Kořínek: Ak sa stretnete zoči-voči medveďovi,…

Pre milovníkov prírody a turistov má jasný odkaz.

František prácu smetiara miluje: Nie je to voňavá robota, no…

Vnúčatám kúpil ako hračku smetiarske auto, aby im mohol ukázať,…

25 rokov predáva kapustu na Miletičke: Pochádzam z generácie,…

Ak ste pravidelnými návštevníkmi známej Miletičky, meno…

Slovák Marek pracuje pre Teslu: Tvrdú morálku v práci vydržíte,…

Marek Vančo pracuje v americkej centrále Tesly v tíme autopilota pre samojazdiace…

O slovenskú gymnazistku majú záujem na Oxforde. Od vedeckej…

Paulína na sebe pracovala nad rámec toho, čo vyžaduje škola. Drina sa…

Mamou v dobe covidu: Nevedeli sme, čo nás čaká. Slovenky priznali,…

Strach o seba, aj dieťatko. Mamy musia s príchodom nového člena rodiny…

Chlapcov hnevá pri šachu aj futbale. Talentovaná rómska šachistka…

Šachistka Agátka Berková dokonca remizovala s ruským šachovým…