Toto zázračné ovocie má desiatky rôznych mien. Podporuje lepší spánok a pomáha predchádzať zápche
TASR
TASR

Toto zázračné ovocie má desiatky rôznych mien. Podporuje lepší spánok a pomáha predchádzať zápche

Sú tiež veľmi dobrým zdrojom vitamínov, a to konkrétne vitamínu B5, nenahraditeľného pre metabolizmus

Egreše sú super ovocie — Foto: Pixabay

Bratislava – Egreše sú dobrým zdrojom vitamínov, minerálov aj vlákniny. Nie sú bohaté na tuky a bielkoviny. Sú bohatým zdrojom horčíka, ktorý je dôležitý pre kvalitný spánok. Okrem iného pomáhajú predchádzaniu zápchy. Upozornil na to bratislavský regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ).

"Bohaté množstvo vlákniny taktiež môže pomôcť pri kontrole hladiny cukru v krvi, keďže vláknina spomaľuje vstrebávanie cukru do krvného obehu a zabraňuje tak prudkému zvýšeniu jeho hladiny v krvi. Mangán nachádzajúci sa v egrešoch pomáha pankreasu pri tvorbe inzulínu, a tým pomáha podporovať lepšiu kontrolu glukózy v krvi," uviedol odbor podpory zdravia bratislavského RÚVZ.

Sú tiež veľmi dobrým zdrojom vitamínov, a to konkrétne vitamínu B5, nenahraditeľného pre metabolizmus, ďalej vitamínu C, ktorý je dôležitý pre imunitný systém, ako i zdravie pokožky a vlasov. Tiež obsahujú vitamín E, ktorý taktiež pôsobí na zdravie pokožky a vlasov, a vitamín A, ktorý spolu s vitamínom C podporuje zdravie očí.

Čarovné egreše
Čarovné egreše Foto: Photo by Anna Auza on Unsplash

Bohaté sú aj na meď, ktorá je dôležitá pre zdravie a pružnosť ciev, imunitný systém a mozog. Egreše obsahujú aj mangán, ktorý je dôležitý pre zdravie s tvorbu kostí a pre metabolizmus, draslík, nevyhnutný pre zdravie ciev. Keďže egreše obsahujú veľa draslíka a zároveň majú nízky obsah sodíka, tento pomer podľa RÚVZ priaznivo pôsobí na uvoľňovanie krvných ciev a udržiavanie správneho krvného tlaku.

Egreše sú taktiež bohaté napríklad na flavonoidy, ktoré pomáhajú znižovať krvný tlak a zlepšovať funkciu ciev, čo môže znižovať riziko výskytu srdcovocievnych chorôb. Plody egrešov sú taktiež zdrojom organických kyselín, ktoré sú zodpovedné za ich kyslastú a kyslú chuť. "Z týchto kyselín sú egreše bohaté na kyselinu citrónovú, ktorá má antioxidačný účinok a pôsobí pozitívne na zdravie mozgu a kognitívne funkcie - pamäť a chráni pred degeneratívnymi ochoreniami mozgu, ako je Alzheimerova choroba," zdôraznil odbor zdravia.

Ríbezľa egrešová alebo egreš obyčajný pochádza pôvodom z viacerých častí Európy a západnej Ázie. Podľa rôznych odrôd dnes môžu mať rôzne sfarbenie, ako napríklad bledožlté alebo zelenožlté, ružové, červené, tmavofialové až čierne a môžu byť jemne ochlpené alebo hladké. Najskôr sa vyskytovali ako divorastúce kríky, neskôr začali byť pestované v záhradách a kultivované na rôzne odrody.

Už ste čítali?

Pre koronu prišiel o prácu, tak piekol veterníky pre záchranárov.…

Keď prišiel Matúšov kolega s nápadom piecť koláče…

Horský vodca Ján Kořínek: Ak sa stretnete zoči-voči medveďovi,…

Pre milovníkov prírody a turistov má jasný odkaz.

František prácu smetiara miluje: Nie je to voňavá robota, no…

Vnúčatám kúpil ako hračku smetiarske auto, aby im mohol ukázať,…

25 rokov predáva kapustu na Miletičke: Pochádzam z generácie,…

Ak ste pravidelnými návštevníkmi známej Miletičky, meno…

Slovák Marek pracuje pre Teslu: Tvrdú morálku v práci vydržíte,…

Marek Vančo pracuje v americkej centrále Tesly v tíme autopilota pre samojazdiace…

O slovenskú gymnazistku majú záujem na Oxforde. Od vedeckej…

Paulína na sebe pracovala nad rámec toho, čo vyžaduje škola. Drina sa…

Mamou v dobe covidu: Nevedeli sme, čo nás čaká. Slovenky priznali,…

Strach o seba, aj dieťatko. Mamy musia s príchodom nového člena rodiny…

Chlapcov hnevá pri šachu aj futbale. Talentovaná rómska šachistka…

Šachistka Agátka Berková dokonca remizovala s ruským šachovým…