Naučte sa, ako neplytvať jedlom. Týmto spôsobom môžete ušetriť aj niekoľko stoviek eur ročne

Stane sa aj vám, že občas vyhodíte nejaké jedlo? Možno vám to príde ako maličkosť, no ročne sa to môže vyšplhať až na niekoľko kilogramov jedla, ktoré putuje do koša.
Bratislava - Podľa oficiálnej správy OSN - Food waste index report 2021, vyhodí jedna slovenská domácnosť ročne až 70 kg jedla. Celkovo tak Slováci vyhodia ročne viac ako 381 tisíc ton jedla. Ak by sme sa naučili nevyhadzovať jedlo, ušetrilo by to jednej domácnosti niekoľko stoviek eur ročne.
Ako informuje living.iprima.cz, do odpadkových košov u nás najčastejšie putuje pečivo, zelenina, ovocie a mliečne výrobky. Mnoho ľudí potraviny vyhodí ihneď potom, čo vyprší dátum trvanlivosti na ich obale. Viete, aký je rozdiel medzi označením "Spotrebujte do" a "Minimálna trvanlivosť do"? Prinášame niekoľko osvedčených tipov a trikov, ako zbytočne neplytvať jedlom a ako ho využiť, pretože správne nakladanie s potravinami nešetrí iba našu peňaženku, ale taktiež prírodu.
Zvädnutú zeleninu osviežime vodou
Zabudnutú zeleninu ešte nemusíme nutne vyhodiť. Zeleninu, ktorá je zvädnutá, stačí namočiť do pohára s ľadovou vodou a plátkom surového zemiaka a dať ju do chladničky, kde sa rýchlo spamätá. Potom ju ale musíme čo najrýchlejšie spotrebovať.
Potraviny skladujeme ako v obchodoch
Aby potraviny vydržali čo najdlhšie čerstvé, je dôležité správne ich uskladniť. Inšpiráciu si môžete zobrať napríklad aj z toho, ako ich uskladňuje váš miestny obchod. To platí napríklad pre ovocie a zeleninu, ktorú často s dobrým úmyslom, no nesprávne, uskladňujeme v chladničke. Príkladom môžu byť paradajky, banány či mango. Pre toto ovocie je priaznivejšie skladovanie pri izbovej teplote. Naopak, jablká patria medzi ovocie, ktoré vydrží dlhšie svieže, pokiaľ ich dáte do chladničky.
Článok pokračuje na ďalšej strane: