Naučte sa, ako neplytvať jedlom. Týmto spôsobom môžete ušetriť aj niekoľko stoviek eur ročne
Alexandra Valková
Alexandra Valková

Naučte sa, ako neplytvať jedlom. Týmto spôsobom môžete ušetriť aj niekoľko stoviek eur ročne

Stane sa aj vám, že občas vyhodíte nejaké jedlo? Možno vám to príde ako maličkosť, no ročne sa to môže vyšplhať až na niekoľko kilogramov jedla, ktoré putuje do koša. 

Plytvanie jedlom — Foto: unsplashq

Bratislava - Podľa oficiálnej správy OSN - Food waste index report 2021, vyhodí jedna slovenská domácnosť ročne až 70 kg jedla. Celkovo tak Slováci vyhodia ročne viac ako 381 tisíc ton jedla. Ak by sme sa naučili nevyhadzovať jedlo, ušetrilo by to jednej domácnosti niekoľko stoviek eur ročne. 

Ako informuje living.iprima.cz, do odpadkových košov u nás najčastejšie putuje pečivo, zelenina, ovocie a mliečne výrobky. Mnoho ľudí potraviny vyhodí ihneď potom, čo vyprší dátum trvanlivosti na ich obale. Viete, aký je rozdiel medzi označením "Spotrebujte do" a "Minimálna trvanlivosť do"? Prinášame niekoľko osvedčených tipov a trikov, ako zbytočne neplytvať jedlom a ako ho využiť, pretože správne nakladanie s potravinami nešetrí iba našu peňaženku, ale taktiež prírodu.

Zvädnutú zeleninu osviežime vodou 

Zabudnutú zeleninu ešte nemusíme nutne vyhodiť. Zeleninu, ktorá je zvädnutá, stačí namočiť do pohára s ľadovou vodou a plátkom surového zemiaka a dať ju do chladničky, kde sa rýchlo spamätá. Potom ju ale musíme čo najrýchlejšie spotrebovať.

Tento trik funguje napríklad pre:

  • reďkovky
  • mrkvu
  • zeler
  • paštrnák
  • bielu reďkovku
  • rukolu
  • špenát
  • ďalšie listové šaláty

Potraviny skladujeme ako v obchodoch

Aby potraviny vydržali čo najdlhšie čerstvé, je dôležité správne ich uskladniť. Inšpiráciu si môžete zobrať napríklad aj z toho, ako ich uskladňuje váš miestny obchod. To platí napríklad pre ovocie a zeleninu, ktorú často s dobrým úmyslom, no nesprávne, uskladňujeme v chladničke. Príkladom môžu byť paradajky, banány či mango. Pre toto ovocie je priaznivejšie skladovanie pri izbovej teplote. Naopak, jablká patria medzi ovocie, ktoré vydrží dlhšie svieže, pokiaľ ich dáte do chladničky.

Článok pokračuje na ďalšej strane: 

Časť 1 / 2

Už ste čítali?

Byt v úplnom centre Bratislavy vymenili za šťastie na dedine:…

Nie všetky pokrokové projekty začínajú výpoveďou v korporáte.…

Práca v banke ju už nenapĺňala, pustila sa do výroby ženských…

Práca v banke si vyžaduje biznis oblečenie. Dobre o tom vedela už počas vysokej…

Pre koronu prišiel o prácu, tak piekol veterníky pre záchranárov.…

Keď prišiel Matúšov kolega s nápadom piecť koláče…

Horský vodca Ján Kořínek: Ak sa stretnete zoči-voči medveďovi,…

Pre milovníkov prírody a turistov má jasný odkaz.

František prácu smetiara miluje: Nie je to voňavá robota, no…

Vnúčatám kúpil ako hračku smetiarske auto, aby im mohol ukázať,…

25 rokov predáva kapustu na Miletičke: Pochádzam z generácie,…

Ak ste pravidelnými návštevníkmi známej Miletičky, meno…

Slovák Marek pracuje pre Teslu: Tvrdú morálku v práci vydržíte,…

Marek Vančo pracuje v americkej centrále Tesly v tíme autopilota pre samojazdiace…

O slovenskú gymnazistku majú záujem na Oxforde. Od vedeckej…

Paulína na sebe pracovala nad rámec toho, čo vyžaduje škola. Drina sa…