Naučte sa, ako neplytvať jedlom. Týmto spôsobom môžete ušetriť aj niekoľko stoviek eur ročne - Dobré noviny
Dobré noviny
Naučte sa, ako neplytvať jedlom. Týmto spôsobom môžete ušetriť aj niekoľko stoviek eur ročne
Alexandra Valková
Alexandra Valková

Naučte sa, ako neplytvať jedlom. Týmto spôsobom môžete ušetriť aj niekoľko stoviek eur ročne

Plytvanie jedlom
Plytvanie jedlom — Foto: unsplashq

Stane sa aj vám, že občas vyhodíte nejaké jedlo? Možno vám to príde ako maličkosť, no ročne sa to môže vyšplhať až na niekoľko kilogramov jedla, ktoré putuje do koša. 

Bratislava - Podľa oficiálnej správy OSN - Food waste index report 2021, vyhodí jedna slovenská domácnosť ročne až 70 kg jedla. Celkovo tak Slováci vyhodia ročne viac ako 381 tisíc ton jedla. Ak by sme sa naučili nevyhadzovať jedlo, ušetrilo by to jednej domácnosti niekoľko stoviek eur ročne. 

Ako informuje living.iprima.cz, do odpadkových košov u nás najčastejšie putuje pečivo, zelenina, ovocie a mliečne výrobky. Mnoho ľudí potraviny vyhodí ihneď potom, čo vyprší dátum trvanlivosti na ich obale. Viete, aký je rozdiel medzi označením "Spotrebujte do" a "Minimálna trvanlivosť do"? Prinášame niekoľko osvedčených tipov a trikov, ako zbytočne neplytvať jedlom a ako ho využiť, pretože správne nakladanie s potravinami nešetrí iba našu peňaženku, ale taktiež prírodu.

Zvädnutú zeleninu osviežime vodou 

Zabudnutú zeleninu ešte nemusíme nutne vyhodiť. Zeleninu, ktorá je zvädnutá, stačí namočiť do pohára s ľadovou vodou a plátkom surového zemiaka a dať ju do chladničky, kde sa rýchlo spamätá. Potom ju ale musíme čo najrýchlejšie spotrebovať.

Tento trik funguje napríklad pre:

  • reďkovky
  • mrkvu
  • zeler
  • paštrnák
  • bielu reďkovku
  • rukolu
  • špenát
  • ďalšie listové šaláty

Potraviny skladujeme ako v obchodoch

Aby potraviny vydržali čo najdlhšie čerstvé, je dôležité správne ich uskladniť. Inšpiráciu si môžete zobrať napríklad aj z toho, ako ich uskladňuje váš miestny obchod. To platí napríklad pre ovocie a zeleninu, ktorú často s dobrým úmyslom, no nesprávne, uskladňujeme v chladničke. Príkladom môžu byť paradajky, banány či mango. Pre toto ovocie je priaznivejšie skladovanie pri izbovej teplote. Naopak, jablká patria medzi ovocie, ktoré vydrží dlhšie svieže, pokiaľ ich dáte do chladničky.

Článok pokračuje na ďalšej strane: 

Časť 1 / 2

Už ste čítali?

Daniel Hassan.

Sudánsko-slovenský lekár Daniel Hassan: Mojím vzorom bol primár Blažej z Nemocnice na okraji mesta

Najkrajších 10 rokov života vraj prežil v hospici s nevyliečiteľne chorými…

Barborka Palušová. / Jedna z posledných fotiek celej rodiny.

Namiesto stužkovej jej pripravovali pohreb. Barborka si nestihla splniť veľký sen, no darovala život

Počas svojho krátkeho života bola anjelik, ktorý všade rozdával…

List od neznámeho dievčaťa zmenil jeho život. Slovák Marián sa vo Vietname zaľúbil a našiel cestu ku káve

Mal som asi naivnú predstavu, že ľudia, čo robia s kávou, sú bohatí, spomína…

Fotograf Miroslav Ondruš a jeho snímka, ktorá ohúrila verejnosť.

Lesník Miroslav Ondruš stál zoči-voči bojujúcim medveďom: Keď odišli, zachvátila ma poľovnícka triaška

Medvedica zaútočila na medveďa a ten sa dlho spamätával z toho, čo sa vlastne…

Seriálový Juan s milovanou Broňou a ich spoločnou dcérkou / Mario Cimarro v Dobrých novinách a Dobrom rádiu

Nikdy nezabudne, ako na pláži uvidel krásnu Slovenku. Mario Cimarro spoznal Broňu po mnohých omyloch

Pozrela sa na mňa s tými svojimi úžasnými modrými očami, až sa…