Dobré noviny
Raz si vypil a rozhodol sa, že začne pestovať ryžu: Nikto mi neveril. Moja žena chcela, aby som vytriezvel
Lucia Lukušová
Lucia Lukušová

Raz si vypil a rozhodol sa, že začne pestovať ryžu: Nikto mi neveril. Moja žena chcela, aby som vytriezvel

Franz Fuchs s manželkou na svojom ryžovom políčku
Franz Fuchs s manželkou na svojom ryžovom políčku — Foto: archív Franza Fuchsa

Pečené kura s ryžou je najobľúbenejšie jedlo Franza Fuchsa. A keďže mäso kupoval od lokálneho chovateľa, povedal si, že ryžu si vypestuje sám.

Ryža nie je jediná plodina, ktorá je zasadená na jeho rozľahlej poľnohospodárskej pôde. Okrem toho ešte farmárči s tekvicami, z ktorých vyrába tekvicový olej i džús, pestuje tiež fazuľu, kukuricu, jačmeň a pšenicu. Tento rok po prvý raz dokonca nebude musieť ryžovú žatvu viezť ku kolegom do Talianska, aby ju zbavili šupiek, zrná očistili a vybielili. „Konečne budem vo všetkom samostatný. Investoval som do nových technológií. Vďaka čističke vyčistím za hodinu päťsto kíl ryže. Kamery zas dohliadajú na to, aby z nej vyšli len krásne celé zrná. Ak dôjde k ich poškodeniu, stroj ich dokáže vyseparovať. Takú ryžu potom predávam ako druhotriednu za nižšiu cenu,“ pokračuje poľnohospodár. Kým počas koronavírusovej pandémie sa mnoho podnikateľov na biznis sťažuje, toto ale nie je Franzov prípad. Vraví, že Rakúšania si za posledný rok dávajú ešte viac záležať, čo jedia a preferujú produkty od lokálnych farmárov. „Máme oveľa viac zákazníkov, ktorí kupujú ryžu priamo z dvora i objednávky zo supermarketov nám stúpli,“ pochvaľuje si.

Galéria

Galéria

Štajerčan okrem vlastnej farmy pracuje aj v spoločnosti, ktorá sa zaoberá biologickými postrekmi. Dúfa, že žezlo v jeho farmárskom biznise s poľnohospodárskymi plodinami raz prevezmú jeho deti. „Dvaja synovia študujú na strednej agrárnej škole. Najstarší počas leta dokonca praxuje na našej rodinnej farme. Pripravujem ich na to, že raz budú farme šéfovať oni,“ o budúcnosti svojich troch chlapcov má Franz Fuchs z rakúskeho Štajerska teda jasnú predstavu.

Časť 2 / 2

Už ste čítali?