Zabudnite na kelový prívarok. Takto sa stravujú deti v školských jedálňach v iných krajinách sveta

Určite si to pamätáte. Po náročnom vyučovaní ste prišli vyhladovaní do školskej jedálne... a tam podávali jedlo, ktoré vám celkom pokazilo chuť. V cudzine by ste si možno oblízali prsty.
Bratislava - Obedy v školských jedálňach sú dôležitou súčastou dňa každého žiaka. Okrem toho, že dostane svoju porciu živín, oddýchne si pred poobedňajším vyučovaním a môže prehodiť pár slov so spolužiakmi. Kvalita jedál na Slovensku však nebola vždy ideálna, mnohí dospelí si pamätajú, ako niektoré jedná doslova neznášali. Nie je to tak všade vo svete. Pozrite si, ako sa stravujú deti v iných krajinách:
Francúzsko
Ako píše portál INSIDER, francúzski žiaci mávajú luxusný štvorchodový obed. Začínajú šalátom z čerstvej zeleniny, po ktorom nasledujú kvalitné bielkoviny ako losos s opečenou brokolicou. Čo by to bolo za francúzsky obed bez mäkkých syrov, džemu a čerstvého chleba? Najlepšia časť však prichádza na koniec, keď deti odchádzajú naspäť do svojich tried s poriadnou dávkou cukru, ako napríklad s marcipánom. To je sen každého dieťaťa (a možno aj dospelého)!
Japonsko
V Japonsku deťom podávajú zdravé jedlá, ale učia ich aj zdravému životnému štýlu celkovo. Aby sa deti včas naučili zdravo variť, striedavo pomáhajú pri varení, obsluhe a upratovaní pre svojich rovesníkov. Jedlá v japonských jedálňach sú bohaté na ryžu, zeleninu a ryby.
Nigéria
Aj žiaci v Nigérii zvyknú dostávať bohaté, vyvážené jedlá. Klasický obed obsahuje napríklad údenú, paradajkovo-jollofovú ryžu s kuracím mäsom a dusenou zeleninou.
Fínsko
Fínsko bolo prvou krajinou na svete, ktorá každému študentovi poskytla vysoko výživný obed bezplatne Zelenina ako cviklový šalát a pečená repa tu zaberajú najmenej polovicu taniera. Ďalej sa na tomto klasickom menu nachádza chrumkavý chlieb "Näkkileipä" potretý marmeládou a hrachová polievka s údenou šunkou.
Južná Kórea
V Južnej Kórei jedia žiaci z plechových tanierov s otvormi na každé jedlo. Najväčšie "korýtko" obsahuje ryžu, žiaci dostávajú aj polievku a prílohy, ako napríklad pikantný fermentovaný šalát kimči. Na tanieri nájdete aj marinované prúžky bravčového pliecka s názvom "jaeyook bokum".
Etiópia
Vzhľadom na veľkú ortodoxnú populáciu v Etiópii sú jedlá prevažne rastlinného pôvodu. Jedlá, ako napríklad pikantná šošovica, cukety a dusený hrášok s názvom "Kik Alicha", sa konzumujú s fermentovaným plochým chlebom "injera".
Havaj
Vďaka programu "farmy do školy" môžu deti konzumovať jedlá z čerstvých surovín, ako napríklad kuracie mäso so zeleninou a čerstvým pečivom.
Ukrajina
Ukrajinské deti jedia trojchodové obedy. Najprv jedia polievku, ako napríklad boršč, ako druhé ich čakajú grilované párky so zemiakovými a syrovými knedľami. Obed ukončia krehkou sušienkou.
USA
Klasický americký obed zahŕňa toastový chlieb so zapečeným syrom a so smotanovou paradajkovou polievkou, mrkvové tyčinky, ovocie, hrozienka, jablko a brownie koláčik ako sladkú bodku za všetkým. Alebo ako motiváciau aby deti zjedli obed?
Taliansko
Žiaci si môžu vybrať - buď cestoviny alebo jedlo bohaté na bielkoviny, ako napríklad grilované kura s chutným šalátom z mozzarelly a paradajok. Namiesto koláčika tu deti dostávajú čerstvé ovocie.