8 dôvodov, prečo kompostovať v dome, ale aj v byte
Inzercia
Inzercia

8 dôvodov, prečo kompostovať v dome, ale aj v byte

Kompostovanie výrazne znižuje celkový objem odpadu, ktorý sa posiela na skládky a tiež znižuje emisie skleníkových plynov.

Každý deň priemerný obyvateľ Európy vyprodukuje približne 2 kilogramy odpadu – to je niečo vyše 700 kilogramov ročne na osobu. S mierou recyklácie približne 34 % a spálením približne 13 % odpadu sa väčšina odpadu – približne 53 %, čo sú milióny ton – každoročne posiela na skládku. Najväčšou zložkou skládkovaného tuhého komunálneho odpadu (TKO) sú zvyšky potravín, ktoré tvoria približne 22 % komunálneho odpadu na skládke.

Organická hmota na skládke sa rozkladá anaeróbne, teda bez prístupu kyslíka. Tento proces sa líši od aeróbneho rozkladu, pri ktorom sa organická hmota prirodzene rozkladá. Keď sa jedlo rozkladá bez kyslíka, produkuje skleníkové plyny (predovšetkým metán), ktoré môžu zo skládky uniknúť a hromadiť sa v atmosfére, čím prispievajú ku globálnemu otepľovaniu. Skládky TKO sú v skutočnosti tretím najväčším producentom metánu.

Kompostovanie, na druhej strane, napodobňuje prirodzenú metódu rozkladu, čo umožňuje organickému materiálu aeróbne sa rozkladať. Kompostovanie teda výrazne znižuje celkový objem odpadu, ktorý sa posiela na skládky a tiež znižuje emisie skleníkových plynov.

Nedá sa poprieť, že z pravidelného kompostovania organického odpadu planéty existuje jasná obojstranne výhodná situácia. Aj keď to môže vyžadovať trochu úsilia na vytvorenie vlastného domáceho kompostovacieho systému, či to už bude kompostér do záhrady, alebo vermikopostér vo vašej kuchyni, výsledky budú stáť za to.

Foto: Shutterstock.com/Grisha Bruev

Prečo kompostovať? Pretože takto kompost pomáha svetu…

Zamyslite sa nad tým, čo ste dnes ráno mali na raňajky. Každé chutné sústo, od jahôd až po extra chrumkavý kúsok slaniny, sa dostane späť do pôdy. Kompost je pôdna zmes rozkladajúcej sa organickej hmoty (v zmysle živých, nie poľnohospodárskych postupov) a živého súboru mikróbov, ktoré napomáhajú procesu rozkladu. Organické materiály, ktoré tvoria kompost, zvyčajne zahŕňajú odrezky z dvora, lístie, mulč, pokosenú trávu, niektoré papierové výrobky a zvyšky potravín, ako je surové a varené ovocie, zelenina a obilniny, vaječné škrupiny, kávová usadenina a v niektorých prípadoch dokonca aj mäso a mliečne výrobky!

Vzhľadom na jeho prevratný vplyv by ste si mysleli, že proces kompostovania bude rovnako zložitý. Nie je to tak!

Kompostovanie je v skutočnosti jednoduchý a zvládnuteľný spôsob, ako výrazne zmeniť environmentálne, ekonomické a sociálne problémy, ktorým dnes čelíme. Začlenenie tohto jednoduchého kroku ako súčasť vašich návykov šetrných k životnému prostrediu môže výrazne prispieť k zníženiu emisií skleníkových plynov, regenerácii pôdy, revitalizácii vodných zdrojov a podpore potravinovej bezpečnosti do budúcnosti. Ešte nie ste presvedčení? Prejdime si teda niekoľko z mnohých úžasných výhod kompostovania, aby ste sa dozvedeli viac!

1.Pôda MILUJE Kompost

Každý záhradník vie, že kompost je prvým riešením takmer pri akomkoľvek probléme s pôdou, ktorý sa v záhrade objaví. Od ochrany pred chorobami rastlín až po liečbu nedostatku živín je kompost najpoužívanejším doplnkom pôdy pre farmárov aj záhradníkov. Je to preto, že kompost zlepšuje štruktúru pôdy pridaním dôležitých živín, vyrovnávaním hladín PH a umožňuje lepšiu infiltráciu a retenciu vlhkosti.

Všetky prospešné mikróby nachádzajúce sa v komposte pomáhajú prevzdušňovať a hnojiť pôdu. V skutočnosti by väčšina rastlín nemala prístup k živinám, ktoré potrebujú, bez toho, aby títo drobci pomáhali rozkladať živiny a zväčšovali povrch koreňov rastlín.

Foto: Shutterstock.com/Lightspring

2.Kompost pomáha revitalizovať a filtrovať miestne vodné zdroje

Kompost pojme vodu o 5-20-násobku svojej vlastnej hmotnosti, takže pridávanie kompostu do pôdy zvyšuje množstvo vody, ktoré je schopné preniknúť do pôdy. Nielenže je to skvelá správa pre rastliny, ale tiež to znamená, že voda môže presakovať až do nepriepustnej skalnej vrstvy, kde napučiava a dopĺňa miestne pramene, jazierka a jazerá. Pohybom cez kompost, pôdu a vrstvy hornín je voda v čase, keď sa dostane k týmto vodným zdrojom už filtrovaná.

3.Redukuje skleníkové plyny

Práve teraz sa väčšina potravinového, domového a záhradného odpadu posiela na skládky. Tam, bez vhodného prostredia na kompostovanie, hnije, pričom sa uvoľňuje metán a oxid uhličitý. Organická hmota na skládkach je treťou hlavnou príčinou emisií metánu, ktorá súvisí s ľudskou činnosťou. Odklonením kompostovateľného odpadu zo skládok a späť do pôdy v skutočnosti znížite produkciu metánu a uhlíka vo vašej miestnej komunite.

4.Kompostovanie šetrí náklady na likvidáciu odpadu

Odpadky sú drahé...teda minimálne ich preprava a skladovanie. A globálne náklady na likvidáciu odpadu, ktoré sa už teraz počítajú v miliardách, sa neustále zvyšujú. Ukázalo sa, že kompostovanie znižuje náklady na skládkovanie na miestnej úrovni. Len sa zamyslite nad tým, koľko peňazí by sme ako spoločnosť mohli ušetriť, keby viac podnikov a miestnych samospráv zaviedlo programy kompostovania!

5.Potravinový odpad sa stáva cenným zdrojom

V Európe mrháme s 30 – 40 %  celkovej ponuky potravín. To sú tony vyhodených potravín každý rok! Kompostovanie premieňa to, čo by sa doslova vyhodilo do odpadu, na neuveriteľne cenný zdroj, ktorý bude generovať ďalšie potraviny. Kompletizovaním potravinového cyklu sa nakoniec odpadky stanú čiernym zlatom.

Foto: Shutterstock.com/j.chizhe

6.Ušetríte na nákladoch na potraviny vo vašej domácnosti

Priemerná európska domácnosť vyhodí každý rok jedlo v hodnote cca 2000 euro. Doma vám kompostovanie môže poskytnúť oveľa jasnejšiu predstavu o tom, čo vyhadzujete a môže začať formovať vaše nákupné zoznamy potravín a stravovacie návyky, ktoré vám pomôžu ušetriť potraviny aj peniaze!

7.Kompostovanie znižuje množstvo skládok

Naše skládky sa zapĺňajú. Nepridávame to do vášho zoznamu obáv, ale čelíme nedostatku kapacity skládok, ktoré podľa prognóz dosiahneme v priebehu nasledujúcich 20 rokov. Šialené je, že takmer polovica všetkého odpadu zo skládok je KOMPOSTOVATEĽNÁ! Mohli by sme ušetriť veľa miesta a času kompostovaním nášho organického odpadu namiesto toho, aby sme ho posielali na skládky.

8.Tvorí zdravšie potraviny

V dôsledku používania chemických hnojív a pesticídov stráca pôda v veľkú časť obsahu živín. Ak v pôde chýbajú základné živiny, chýbajú aj rastlinám, ktoré tam rastú. Vyčerpané pôdy vedú k potravinám s menšou nutričnou hustotou.

Kompost vytvára pôdu bohatú na živiny a mikróby v komposte zvyšujú biologickú dostupnosť týchto živín pre korene rastlín, aby ich mohli absorbovať a nakoniec posielajú všetky tie dobré vibrácie do našich hladných žalúdkov.

A teraz je čas „zašpiniť si ruky“. Príležitostí, ako začať kompostovať hneď, je veľa!

Kompostovanie doma

Existuje mnoho kompostovacích nádob, ktoré uľahčujú kompostovanie priamo u vás doma! Ak ste v srdci trochu dobrodružnejší, môžete vyskúšať spôsoby kompostovania vhodné na použitie v záhrade, ako je vermikompostovanie alebo metóda 3 košov a mnoho iných. Nemáte veľa priestoru? Vyskúšajte kompostovanie Bokashi, alebo iné spôsoby kompostovania v interiéri.

Bez ohľadu na to, akú metódu si vyberiete,  je to o udržiavaní správneho prostredia pre blahodarné mikróby. V závislosti od toho, akú metódu použijete, znamená to uistenie sa, že ste zabezpečili správny pomer „hnedých“ (sušené materiály obsahujúce uhlík, ako je mulč) a „zelených“ (zdroje dusíka, ako sú zvyšky potravín alebo hnoj), materiálov a samozrejme vlhkosti a vzduchu.

Dobrou správou je, že kompostovanie nie je umenie ani veda a každá hromada kompostu sa dá regenerovať, takže sa k nej správajte ako k zábavnému experimentu.

Tip na záver: Kompostovací experiment je ešte väčšia zábava, keď sú zapojené deti! Deti milujú špinavé ruky! Kompostovanie môže byť úžasnou lekciou ekonómie, biológie, geológie aj poľnohospodárstva. Môžete s nimi vypočítať plytvanie potravinami v domácnosti a finančné náklady naň alebo môžu získať vedomosti o pedológii aj zložitých ekosystémoch, ktoré tam existujú. Kompostovanie je skvelý spôsob, ako objavovať a zároveň tráviť čas spoločne!

Zdroje informácií:

Už ste čítali?

Východniarov lieči tento usmievavý lekár z Kene: Ľudia sú tu…

Kipchanga Chemwotei Sakong pre známych jednoducho Kip. O Slovensku dlho nič nevedel.…

Pavol Croft je slovenský Indiana Jones. Nechcelo sa mu stáť…

K histórii a umeniu mal Pavol Croft vždy blízko. Preto si ich vybral…

Byt v úplnom centre Bratislavy vymenili za šťastie na dedine:…

Nie všetky pokrokové projekty začínajú výpoveďou v korporáte.…

Práca v banke ju už nenapĺňala, pustila sa do výroby ženských…

Práca v banke si vyžaduje biznis oblečenie. Dobre o tom vedela už počas vysokej…

Pre koronu prišiel o prácu, tak piekol veterníky pre záchranárov.…

Keď prišiel Matúšov kolega s nápadom piecť koláče…

Horský vodca Ján Kořínek: Ak sa stretnete zoči-voči medveďovi,…

Pre milovníkov prírody a turistov má jasný odkaz.

František prácu smetiara miluje: Nie je to voňavá robota, no…

Vnúčatám kúpil ako hračku smetiarske auto, aby im mohol ukázať,…

25 rokov predáva kapustu na Miletičke: Pochádzam z generácie,…

Ak ste pravidelnými návštevníkmi známej Miletičky, meno…