BRATISLAVA 10. júla- Keď sa urodí veľa ovocia a zeleniny, bylín alebo húb, rozhodne sa vyplatí všetky prebytky, ktoré nestihneme hneď zjesť alebo rozdať, uchovať na horšie časy. Niekto ich doma zavára na sladko, iný nakladá na kyslo alebo suší. K najzdravšiemu spôsobu konzervácie ovocia patrí zamrazenie.
Zo sezónneho ovocia môžete zamraziť hlavne čučoriedky, jahody, maliny, ríbezle, černice, ale taktiež čerešne, marhule, slivky, jablká i hrušky. Pripravili sme pre vás niekoľko praktických rád a užitočných tipov, ako ovocie správne zamraziť.
Drobné ovocie, ktoré budete zmrazovať celé, očistite, dobre prepláchnite tečúcou vodou a potom nechajte voľne na vzduchu uschnúť.
Na zamrazenie vždy používajte výhradne zdravé, nepoškodené, pevné, plne vyzreté, ale neprezreté plody.
Potom ich môžete presypať kryštálovým cukrom, ideálne trstinovým, na 1 kg ovocia sa odporúča približne 200 g cukru. Do cukru môžete pridať ešte kyselinu citrónovú, na 1 kg ovocia asi 10 g. Kto chce mať ovocie natural, tak cukor aj kyselinu citrónovú vynechá.
Pripravené ovocie naskladajte rovnomerne na tácku či plech vyložený papierom na pečenie a dajte do mrazničky.
Po niekoľkých hodinách ovocie z tácky naporciujte do uzatvárateľných sáčkov vhodných na mrazenie a pevne ich uzavrite. Alebo ovocie nasypte do uzatvárateľných plastových dóz.
Väčšie ovocie očistite, opláchnite, podľa potreby ošúpte, nakrájajte na menšie kúsky alebo plátky, popr. vykôstkujte či odstráňte jadrovníky a pokvapkajte čerstvo vytlačenou citrónovou šťavou, aby nezhnedli.
Jablká a hrušky môžete pred zmrazením veľmi krátko blanšírovať v citrónovej vriacej vode, scediť a ihneď ochladiť. Dopriať im môžete aj jednu alebo dve hrste kryštálového cukru. Ďalší postup je rovnaký ako u drobného ovocia.
Do mrazničky dávajte iba úplne vychladnuté ovocie.
Na sáčky a dózy nezabudnite napísať dátum zamrazenia a radšej aj druh ovocia, aj keď sú obaly priehľadné.
Ak potrebujete zamraziť ovocie po malých porciách, napríklad do nápojov, využite formičky na ľad. Do každej priehradky vložte kúsok ovocia (napríklad aj s lístkom mäty či medovky), zalejte vodou a vložte do mrazničky. Hotovú kocku ľadu potom stačí len vhodiť do čaju alebo limonády.