Máte tento rok bohatú úrodu? Máme pre vás tipy, ako správne zamraziť sezónne ovocie - Dobré noviny
Dobré noviny
Máte tento rok bohatú úrodu? Máme pre vás tipy, ako správne zamraziť sezónne ovocie
Alexandra Valková
Alexandra Valková

Máte tento rok bohatú úrodu? Máme pre vás tipy, ako správne zamraziť sezónne ovocie

Mrazenie ovocia
Mrazenie ovocia — Foto: unsplash

Prečítajte si užitočné rady a využite všetko, čo vám tohtoročná úroda ponúka. 

BRATISLAVA 10. júla- Keď sa urodí veľa ovocia a zeleniny, bylín alebo húb, rozhodne sa vyplatí všetky prebytky, ktoré nestihneme hneď zjesť alebo rozdať, uchovať na horšie časy. Niekto ich doma zavára na sladko, iný nakladá na kyslo alebo suší. K najzdravšiemu spôsobu konzervácie ovocia patrí zamrazenie.

Zo sezónneho ovocia môžete zamraziť hlavne čučoriedky, jahody, maliny, ríbezle, černice, ale taktiež čerešne, marhule, slivky, jablká i hrušky. Pripravili sme pre vás niekoľko praktických rád a užitočných tipov, ako ovocie správne zamraziť.

Drobné ovocie, ktoré budete zmrazovať celé, očistite, dobre prepláchnite tečúcou vodou a potom nechajte voľne na vzduchu uschnúť.

Na zamrazenie vždy používajte výhradne zdravé, nepoškodené, pevné, plne vyzreté, ale neprezreté plody.

Potom ich môžete presypať kryštálovým cukrom, ideálne trstinovým, na 1 kg ovocia sa odporúča približne 200 g cukru. Do cukru môžete pridať ešte kyselinu citrónovú, na 1 kg ovocia asi 10 g. Kto chce mať ovocie natural, tak cukor aj kyselinu citrónovú vynechá.

Pripravené ovocie naskladajte rovnomerne na tácku či plech vyložený papierom na pečenie a dajte do mrazničky.

Po niekoľkých hodinách ovocie z tácky naporciujte do uzatvárateľných sáčkov vhodných na mrazenie a pevne ich uzavrite. Alebo ovocie nasypte do uzatvárateľných plastových dóz.

Väčšie ovocie očistite, opláchnite, podľa potreby ošúpte, nakrájajte na menšie kúsky alebo plátky, popr. vykôstkujte či odstráňte jadrovníky a pokvapkajte čerstvo vytlačenou citrónovou šťavou, aby nezhnedli.

Jablká a hrušky môžete pred zmrazením veľmi krátko blanšírovať v citrónovej vriacej vode, scediť a ihneď ochladiť. Dopriať im môžete aj jednu alebo dve hrste kryštálového cukru. Ďalší postup je rovnaký ako u drobného ovocia.

Do mrazničky dávajte iba úplne vychladnuté ovocie.

Na sáčky a dózy nezabudnite napísať dátum zamrazenia a radšej aj druh ovocia, aj keď sú obaly priehľadné.

Ak potrebujete zamraziť ovocie po malých porciách, napríklad do nápojov, využite formičky na ľad. Do každej priehradky vložte kúsok ovocia (napríklad aj s lístkom mäty či medovky), zalejte vodou a vložte do mrazničky. Hotovú kocku ľadu potom stačí len vhodiť do čaju alebo limonády. 

Už ste čítali?

Daniel Hassan.

Sudánsko-slovenský lekár Daniel Hassan: Mojím vzorom bol primár Blažej z Nemocnice na okraji mesta

Najkrajších 10 rokov života vraj prežil v hospici s nevyliečiteľne chorými…

Barborka Palušová. / Jedna z posledných fotiek celej rodiny.

Namiesto stužkovej jej pripravovali pohreb. Barborka si nestihla splniť veľký sen, no darovala život

Počas svojho krátkeho života bola anjelik, ktorý všade rozdával…

List od neznámeho dievčaťa zmenil jeho život. Slovák Marián sa vo Vietname zaľúbil a našiel cestu ku káve

Mal som asi naivnú predstavu, že ľudia, čo robia s kávou, sú bohatí, spomína…

Fotograf Miroslav Ondruš a jeho snímka, ktorá ohúrila verejnosť.

Lesník Miroslav Ondruš stál zoči-voči bojujúcim medveďom: Keď odišli, zachvátila ma poľovnícka triaška

Medvedica zaútočila na medveďa a ten sa dlho spamätával z toho, čo sa vlastne…

Seriálový Juan s milovanou Broňou a ich spoločnou dcérkou / Mario Cimarro v Dobrých novinách a Dobrom rádiu

Nikdy nezabudne, ako na pláži uvidel krásnu Slovenku. Mario Cimarro spoznal Broňu po mnohých omyloch

Pozrela sa na mňa s tými svojimi úžasnými modrými očami, až sa…