Vyskúšajte tento recept na šťavnatý slivkový kysnutý koláč, ktorý chutí ako od babičky
Jediný problém je, že akonáhle ho upečiete a trošku vychladne, zmizne z plechu skôr, ako poviete: ‚Deti, koláč je hotový‘!
BRATISLAVA 27. júna - Len málokto by to nemiloval. Nedeľné poobedie, kávička a k tomu poctivý domáci koláč. Úroda ovocia je v lete naozaj bohatá a tak si môžete vybrať také, ktoré chutí celej rodine.
My sme si pre vás pripravili recept na vynikajúci slivkový kysnutý koláč s mrveničkou, ktorý sa rozplýva na jazyku. Tak čo, vyskúšate?
Postup:
1. Vo vlažnom mlieku rozmiešajte rozdrobené droždie a nechajte 10-15 minút odpočívať pri izbovej teplote. Do veľkej misy preosejte polohrubú múku, pridajte krištáľový cukor, štipku soli, vajce, slnečnicový olej a za postupného prilievania zmesi z droždia vypracujte hladké a vláčne cesto, ako píše fresh.iprima.cz.
2. Akonáhle sa cesto začne pri miesení oddeľovať od stien misy, vytvarujte z neho guľu, vráťte ho do misy, zakryte potravinárskou fóliou a nechajte kysnúť pri izbovej teplote do dvojnásobného objemu (60-90 minút).
3. Medzitým pripravte posýpku. Hrubú múku, cukor krupicu, štipku soli a maslo dajte do misy a prstami všetko dôkladne premasírujte. Posýpku uložte do chladničky až do použitia.
4. Rúru predhrejte na 180 ° C. Vykysnuté cesto vyklopte na slabo pomúčenú dosku a jemne ho rozvaľkajte na obdĺžnik s rozmermi cca 30 × 40 cm. Plát cesta preneste na plech vyložený papierom na pečenie.
5. Poukladajte naň polovičky sliviek reznou plochou hore, posypte 2 lyžicami cukru, mletou škoricou a na záver posýpkou. Pečte v rozohriatej rúre dozlatista (30-35 minút).