Dobré noviny
Vyskúšajte tento recept na šťavnatý slivkový kysnutý koláč, ktorý chutí ako od babičky
Alexandra Valková
Alexandra Valková

Vyskúšajte tento recept na šťavnatý slivkový kysnutý koláč, ktorý chutí ako od babičky

Slivkový kysnutý koláč
Slivkový kysnutý koláč — Foto: TASR, Instagram @fertucha.pekaren

Jediný problém je, že akonáhle ho upečiete a trošku vychladne, zmizne z plechu skôr, ako poviete: ‚Deti, koláč je hotový‘!

BRATISLAVA 27. júna - Len málokto by to nemiloval. Nedeľné poobedie, kávička a k tomu poctivý domáci koláč. Úroda ovocia je v lete naozaj bohatá a tak si môžete vybrať také, ktoré chutí celej rodine.

My sme si pre vás pripravili recept na vynikajúci slivkový kysnutý koláč s mrveničkou, ktorý sa rozplýva na jazyku. Tak čo, vyskúšate?

Potrebujeme 

Na cesto: 

  • polohrubá múka 500 g
  • vlažné plnotučné mlieko 250 ml
  • čerstvé droždie 21 g
  • kryštálový cukor 60 g
  • štipka soli
  • slnečnicový olej 1 lyžica
  • vajce veľkosti L 1 ks

Na mrveničku:

  • hrubá múka 230 g
  • maslo 125 g
  • kryštálový cukor 125 g
  • štipka soli

Na slivkovú náplň:

  • slivky, vykôstkované, prepolené 1 kg
  • kryštálový cukor 2 lyžice
  • mletá škorica
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa V A N E S S A VALACHOVÁ (@vaness.valaska)

Postup:

1. Vo vlažnom mlieku rozmiešajte rozdrobené droždie a nechajte 10-15 minút odpočívať pri izbovej teplote. Do veľkej misy preosejte polohrubú múku, pridajte krištáľový cukor, štipku soli, vajce, slnečnicový olej a za postupného prilievania zmesi z droždia vypracujte hladké a vláčne cesto, ako píše fresh.iprima.cz.

2. Akonáhle sa cesto začne pri miesení oddeľovať od stien misy, vytvarujte z neho guľu, vráťte ho do misy, zakryte potravinárskou fóliou a nechajte kysnúť pri izbovej teplote do dvojnásobného objemu (60-90 minút).

3. Medzitým pripravte posýpku. Hrubú múku, cukor krupicu, štipku soli a maslo dajte do misy a prstami všetko dôkladne premasírujte. Posýpku uložte do chladničky až do použitia.

4. Rúru predhrejte na 180 ° C. Vykysnuté cesto vyklopte na slabo pomúčenú dosku a jemne ho rozvaľkajte na obdĺžnik s rozmermi cca 30 × 40 cm. Plát cesta preneste na plech vyložený papierom na pečenie.

5. Poukladajte naň polovičky sliviek reznou plochou hore, posypte 2 lyžicami cukru, mletou škoricou a na záver posýpkou. Pečte v rozohriatej rúre dozlatista (30-35 minút).

Už ste čítali?