Pijete kávu? Robíte dobre. Znižujete tak riziko vzniku týchto chorôb
Tri až štyri šálky denne pomôžu pri prevencii vzniku rakoviny či ochorení pečene.
LONDÝN 23. júna - Neviete si predstaviť deň bez šálky kávy? Ak zistíte, na aké nové zdravotné benefity tohto nápoja prišli vedci, budete si ho vychutnávať ešte viac.
V renomovanom časopise BMC Public Health bola zverejnená štúdia, podľa ktorej pitie akéhokoľvek druhu kávy vedie k zníženému riziku rozvoja chronických ochorení pečene. Najväčší prínos mali tri až štyri šálky za deň.
Najlepšia je mletá
Ako uvádza web Good News Network, výskum, ktorého sa zúčastnilo až pol milióna ľudí, bol rozdelený na dve kategórie. Ľudia, ktorí pijú mletú, instantnú alebo bezkofeínovú kávu, a tí, ktorí kávu nepijú vôbec. V porovnaní s „kávovými abstinentmi” mali konzumenti kávy o 21 % nižšie riziko chronického ochorenia pečene, o 20 % nižšie riziko tzv. mastného ochorenia pečene a až o 49 % nižšie riziko úmrtia na ochorenie pečene.
Najväčší účinok malo pitie mletej kávy, ktorá obsahuje vysoké množstvo látok kahweol a cafestol, o ktorých sa už skôr ukázalo, že znižujú riziko chronických ochorení pečene u zvierat.
Rozličné názory
Káva však nebola vždy považovaná za zdraviu prospešný nápoj. Od roku 1991 sa káva, rovnako ako aj červené mäso, objavovala na zozname možných karcinogénov Svetovej zdravotníckej organizácie.
Zo zoznamu ju vyškrtli až v roku 2016, no o dva roky neskôr v Kalifornii prijali zákon, podľa ktorého majú výrobcovia kávy na svoje výrobky umiestňovať varovné štítky proti rakovine. Vedecké výskumy však potvrdzujú, že káva v skutočnosti pomáha pri prevencii určitých druhov rakoviny, ako je napríklad rakovina kože alebo prostaty.
Káva s čarovnými schopnosťami
Prvé zaznamenané použite kávy pochádza z Jemenu. „Traduje sa, že moslimský duchovný bol voči zrnám kávy veľmi podozrivý, pretože spozoroval, že ak kávu konzumujú jeho kozy, vykazujú vysokú hyperaktivitu,” prezradili historici v historickom programe BBC.
Viac si môžete prečítať na ďalšej strane.