Hlávkový šalát by nemal chýbať v jedálničku, pozitívne vplýva na zdravie
TASR
TASR

Hlávkový šalát by nemal chýbať v jedálničku, pozitívne vplýva na zdravie

Hlávkový šalát by nemal počas jari a leta chýbať v jedálničku.

Ilustračné foto — Foto: TASR/Pavel Neubauer

Bratislava 9. júna (TASR) - Hlávkový šalát by nemal počas jari a leta chýbať v jedálničku. Pre vysoký obsah zdraviu prospešných látok pomáha pri trávení, posilňuje imunitný systém či zlepšuje videnie. Na sociálnej sieti to pripomenul Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava hlavné mesto.

„V šaláte sa ukrýva množstvo vitamínov, ako B1, B2, B6, B9, C, E, K a hodnotný je aj pre obsah železa, vápnika, sodíka, zinku, selénu, horčíka a draslíka. Jeho priaznivé účinky sa prejavia aj vďaka obsahu vlákniny,“ spresnila Katarína Blažová z Poradne zdravia RÚVZ Bratislava hlavné mesto.

S čím pomôže?

RÚVZ dodáva, že konzumácia šalátu môže pomôcť pri tráviacich ťažkostiach, posilňuje imunitný systém, odstraňuje únavu, podporuje okysličenie buniek či zabezpečuje lepšie zužitkovanie bielkovín v organizme. Šalát tiež posilňuje nervy a pre nízky obsah kalórií pomôže aj pri redukcii hmotnosti. „Čím je šalát tmavší, tým viac obsahuje antioxidantov a tie zabraňujú vzniku zápalových procesov," vysvetlil RÚVZ.

Vitamín C a betakarotén v šaláte zas chránia a posilňujú cievy, zlepšujú prietok krvi a tým zabraňujú vzniku infarktu. Draslík prítomný v hlávkovom šaláte podľa RÚVZ znižuje krvný tlak a výhodný pomer omega-3 a omega-6 mastných kyselín má priaznivý vplyv na zvyšovanie hladiny HDL cholesterolu („dobrého cholesterolu“) a zároveň na zníženie hladiny LDL („zlého cholesterolu“).

Relaxačné účinky

„Je štúdiami preukázané, že zelená zelenina znižuje riziko vzniku diabetu 2. typu. Dôvodom je nízky glykemický index, ktorý nespôsobí vysoký nárast hladiny cukru v krvi. Odporúčaný je najmä rímsky šalát, pretože obsahuje viac esenciálnych mikroživín," priblížil RÚVZ.

Hlávkový šalát tiež pomáha pri nespavosti pre obsah látky s názvom lactucarium, ktorá má relaxačné a spánok vyvolávajúce účinky. „V šaláte sa nachádza aj látka nazývaná zeaxantín, ide o antioxidant, ktorý zlepšuje videnie a bráni vekom podmienenej makulárnej degenerácii. V kombinácii s luteínom, ktorý je v ňom tiež prítomný, znižuje vznik sivého zákalu," dodal RÚVZ.

MYSLITE NA SVOJE ZDRAVIE NA FACEBOOKU!

Už ste čítali?

25 rokov predáva kapustu na Miletičke: Pochádzam z generácie,…

Ak ste pravidelnými návštevníkmi známej Miletičky, meno…

Slovák Marek pracuje pre Teslu: Tvrdú morálku v práci vydržíte,…

Marek Vančo pracuje v americkej centrále Tesly v tíme autopilota pre samojazdiace…

O slovenskú gymnazistku majú záujem na Oxforde. Od vedeckej…

Paulína na sebe pracovala nad rámec toho, čo vyžaduje škola. Drina sa…

Mamou v dobe covidu: Nevedeli sme, čo nás čaká. Slovenky priznali,…

Strach o seba, aj dieťatko. Mamy musia s príchodom nového člena rodiny…

Chlapcov hnevá pri šachu aj futbale. Talentovaná rómska šachistka…

Šachistka Agátka Berková dokonca remizovala s ruským šachovým…

Uznávaná virologička: Prekonali ste covid-19? Toto by ste mali…

Vyšiel vám pozitívny test na covid-19? Prekonali ste ochorenie s miernymi…

Cestovateľ Tomáš: Naozaj dávate rodičov do starobinca? Pýtali…

Cestovateľ Tomáš Benedik z východného Slovenska má veľa…

Rómka Dominika študuje v Anglicku na prestížnej univerzite:…

Rodičia ju už od detstva podporovali v štúdiu. Dnes je druháčkou na University…