Marhuľový džem bez chémie a konzervantov
Poctivý marhuľový džem podľa starého receptu.
Marhuľový džem je fantastický do zákuskov, koláčov, ako náplň do palaciniek, alebo na raňajky s čerstvým pečivom. Nie je presladený a na jeho prípravu nepotrebujete žiadne umelé prísady a konzervanty, základom je len ovocie a cukor.
Z tejto dávky získate približne 15 malých pohárov a 1 väčší.
Potrebujeme:
3500 g marhúľ
2000 g kryštálového cukru
Kyselinu citrónovú
Postup:
Marhule dôkladne umyjeme, odkôstkujeme a zbavíme hnedých častí.
Je dôležité, aby ste pracovali so zrelými plodmi, nezrelé ovocie môže spôsobiť, že výsledný džem bude horkastý.
Časť takto pripravených marhúľ vložíme do hrnca a zasypeme cukrom, opäť navrstvíme marhule a cukor.
Necháme do druhého dňa odstáť na chladnom mieste.
Na druhý popučíme stláčadlom na zemiaky, preložíme na plameň a za stáleho miešania varíme.
Keď začne džem hustnúť, pridáme kyselinu citrónovú (podľa chuti), dobre premiešame a urobíme skúšku konzistencie. Na malý tanierik naberieme asi lyžičku džemu a chvíľu počkáme, aby sme videli, či masa dostatočne zhustla. Keď je konzistencia dostatočne tuhá, horúci džem hneď naplníme do pohárov, dôkladne utrieme hrdlo pohárov, zavíčkujeme a sterilizujeme asi 10-15 minút (len toľko aby nám dobre chytilo viečko).
Ak chcete, aby bol džem pripravený rýchlejšie, rozdeľte ho do niekoľkých panvíc alebo hrncov. V takom prípade stačí 15-20 minút a džem je pripravený na plnenie.
Prajeme vám dobrú chuť!