Výborný jahodový džem podľa starého receptu
Tento recept možno dobre poznáte z detstva, minimálne aspoň podľa chuti.
Vynikajúci domáci džem tak, ako ho varili už naše babičky aj prababičky. Nepotrebovali želírovací cukor ani iné umelé prísady na konzervovanie, ktoré používame dnes.
Potrebujeme:
4 kg jahôd
2 kg kryštálového cukru (cukru môžete aj trochu ubrať)
2 lyžičky kyseliny citrónovej
Postup:
Jahody dobre umyjeme a očistíme.
Väčšie kúsky prekrojíme na polovicu, ostané necháme tak, ako sú.
Jahody dáme do väčšieho hrnca a zasypeme cukrom.
Odložíme bokom na chladnejšie miesto a necháme cez noc stáť (max.24 hodín ).
Po uplynutí tejto doby jahody s cukrom dvakrát prevaríme, vždy varíme po dobu troch minút a zakaždým necháme vychladnúť.
Vďaka tomuto postupu sa odparí prebytočná tekutina a džem pekne zhustne.
Potom, ak nemáte radi väčšie kúsky v džeme, môžete jahody ešte zľahka popučiť s roztláčadlom na zemiaky.
Následne už len pridáme kyselinu citrónovú a dáme naposledy na plameň, kde za stáleho miešania necháme prevariť do požadovanej hustoty. Mslite na to, že džem bude stále hustnúť aj počas chladnutia.
Hotový horúci džem dávkujeme do zaváracích pohárov a sterilizujeme 5-7 minút - len tak, aby "chytilo" viečko.
Obrátime, necháme vychladnúť a skladujeme ako všetky ostatné zaváraniny.
Džem je vynikajúci s čerstvým pečivom, alebo aj ako prísada do zákuskov a domácich koláčov.
Prajeme vám dobrú chuť!