Dobré noviny
Výborný jahodový džem podľa starého receptu
Mária Dobrodenková
Mária Dobrodenková

Výborný jahodový džem podľa starého receptu

Jahodový džem.
Jahodový džem. — Foto: Pixabay

Tento recept možno dobre poznáte z detstva, minimálne aspoň podľa chuti.

Vynikajúci domáci džem tak, ako ho varili už naše babičky aj prababičky. Nepotrebovali želírovací cukor ani iné umelé prísady na konzervovanie, ktoré používame dnes. 

Potrebujeme:

4 kg jahôd

2 kg kryštálového cukru (cukru môžete aj trochu ubrať)

2 lyžičky kyseliny citrónovej

Postup:

Jahody dobre umyjeme a očistíme.

Väčšie kúsky prekrojíme na polovicu, ostané necháme tak, ako sú.

Jahody dáme do väčšieho hrnca a zasypeme cukrom.

Odložíme bokom na chladnejšie miesto a necháme cez noc stáť (max.24 hodín ).

Po uplynutí tejto doby jahody s cukrom dvakrát prevaríme, vždy varíme po dobu troch minút a zakaždým necháme vychladnúť.

Vďaka tomuto postupu sa odparí prebytočná tekutina a džem pekne zhustne.

Potom, ak nemáte radi väčšie kúsky v džeme, môžete jahody ešte zľahka popučiť s roztláčadlom na zemiaky.

Následne už len pridáme kyselinu citrónovú a dáme naposledy na plameň, kde za stáleho miešania necháme prevariť do požadovanej hustoty. Mslite na to, že džem bude stále hustnúť aj počas chladnutia.

Hotový horúci džem dávkujeme do zaváracích pohárov a sterilizujeme 5-7 minút - len tak, aby "chytilo" viečko.

Obrátime, necháme vychladnúť a skladujeme ako všetky ostatné zaváraniny. 

Džem je vynikajúci s čerstvým pečivom, alebo aj ako prísada do zákuskov a domácich koláčov.

Prajeme vám dobrú chuť! 

Už ste čítali?

Daniel Hassan.

Sudánsko-slovenský lekár Daniel Hassan: Mojím vzorom bol primár Blažej z Nemocnice na okraji mesta

Najkrajších 10 rokov života vraj prežil v hospici s nevyliečiteľne chorými…

Barborka Palušová. / Jedna z posledných fotiek celej rodiny.

Namiesto stužkovej jej pripravovali pohreb. Barborka si nestihla splniť veľký sen, no darovala život

Počas svojho krátkeho života bola anjelik, ktorý všade rozdával…

List od neznámeho dievčaťa zmenil jeho život. Slovák Marián sa vo Vietname zaľúbil a našiel cestu ku káve

Mal som asi naivnú predstavu, že ľudia, čo robia s kávou, sú bohatí, spomína…

Fotograf Miroslav Ondruš a jeho snímka, ktorá ohúrila verejnosť.

Lesník Miroslav Ondruš stál zoči-voči bojujúcim medveďom: Keď odišli, zachvátila ma poľovnícka triaška

Medvedica zaútočila na medveďa a ten sa dlho spamätával z toho, čo sa vlastne…

Seriálový Juan s milovanou Broňou a ich spoločnou dcérkou / Mario Cimarro v Dobrých novinách a Dobrom rádiu

Nikdy nezabudne, ako na pláži uvidel krásnu Slovenku. Mario Cimarro spoznal Broňu po mnohých omyloch

Pozrela sa na mňa s tými svojimi úžasnými modrými očami, až sa…