Dobré noviny
Bazová limonáda lieči a chutí vynikajúco: Takto jednoducho si ju pripravíte u vás doma
Mária Dobrodenková
Mária Dobrodenková

Bazová limonáda lieči a chutí vynikajúco: Takto jednoducho si ju pripravíte u vás doma

Bazová limonáda.
Bazová limonáda. — Foto: Pixabay

Bazová limonáda je nielen veľmi chutná, ale aj zdravá - pomôže pri migréne, pomalom távení, kŕčoch aj oslabenej imunite.

BRATISLAVA 6. júna - Baza čierna je liečivá rastlina, ktorá v našich zemepisných šírkach kvitne práve v týchto dňoch. Jej kvety môžete využiť na prípravu liečivého sirupu, džemu, alebo výbornej a osviežujúcej bazovej limonády.

Okrem výbornej chuti vás určite potešia aj viaceré zdravotné benefity, ktoré v sebe čierna baza ukrýva. Portál Healthline uvádza napríklad tieto:

  • Podpora imunity.
  • Antivírusové, antibakteriálne účinky.
  • Antiseptické a detoxikačné účinky.
  • Mierne antibiotické účinky.
  • Podporuje potenie.
  • Podporuje trávenie, prečisťuje tráviaci trakt.
  • Odstraňuje plynatosť a bolesti brucha.
  • Udržiava zdravé dýchacie cesty.
  • Eliminuje zápaly, kašeľ a hlieny.
  • Vhodná pri nádche, chrípke, alergii a bronchitíde.
  • Močopudný účinok, čistí obličky a močové cesty.
  • Uvoľňuje z tela kyselinu močovú.
  • Eliminuje bolesti kĺbov.
  • Upokojuje nervový systém, eliminuje stres.
  • Zmierňuje bolesti a kŕče.
Baza čierna.
Baza čierna. Foto: Pixabay

Ako pripraviť osviežujúcu a liečivú bazovú limonádu?

Potrebujeme:

cca 8 ks kvety bazy

1 ks citrón

1 ks pomaranč

2 PL med

cca 3 litre vody

Voliteľné: mäta, medovka, tymián

Postup:

V slnečný deň si v záhrade alebo na inom čistom mieste vyberieme rozkvitnuté kvety bazy čiernej.

Odstrihneme približne 8 väčších kvetov.

Kvety zbavíme hrubších stoniek a bez oplachovania vložíme do 3,5-litrového pohára.

Môžeme (ale nemusíme) pridať za hrsť mladých výhonkov medovky, prípadne mäty alebo iných vhodných byliniek podľa vlastnej chuti.

Citrón a pomaranč v bio kvalite dôkladne umyjeme, nakrájame na plátky a pridáme k baze.

Do pohára pridáme aj dve polievkové lyžice medu.

Pohár doplníme vodou.

Prikryjeme niečim priedušným, aby obsah v džbáne mohol dýchať, odložíme na slnečné miesto a necháme celý deň "nabíjať" slniečkom (príp. postavíme na okno na 24 hodín). Poznámka: Na plnom slnku stačí cca 6 hodín.

Po vylúhovaní prelejeme cez sitko, masu môžeme zľahka vyžmýkať.

Uchovávame v chladničke a zužitkujeme najlepšie do 24 hodín.

Už ste čítali?