Bazová limonáda lieči a chutí vynikajúco: Takto jednoducho si ju pripravíte u vás doma
Mária Dobrodenková
Mária Dobrodenková

Bazová limonáda lieči a chutí vynikajúco: Takto jednoducho si ju pripravíte u vás doma

Bazová limonáda je nielen veľmi chutná, ale aj zdravá - pomôže pri migréne, pomalom távení, kŕčoch aj oslabenej imunite.

Bazová limonáda. — Foto: Pixabay

BRATISLAVA 6. júna - Baza čierna je liečivá rastlina, ktorá v našich zemepisných šírkach kvitne práve v týchto dňoch. Jej kvety môžete využiť na prípravu liečivého sirupu, džemu, alebo výbornej a osviežujúcej bazovej limonády.

Okrem výbornej chuti vás určite potešia aj viaceré zdravotné benefity, ktoré v sebe čierna baza ukrýva. Portál Healthline uvádza napríklad tieto:

  • Podpora imunity.
  • Antivírusové, antibakteriálne účinky.
  • Antiseptické a detoxikačné účinky.
  • Mierne antibiotické účinky.
  • Podporuje potenie.
  • Podporuje trávenie, prečisťuje tráviaci trakt.
  • Odstraňuje plynatosť a bolesti brucha.
  • Udržiava zdravé dýchacie cesty.
  • Eliminuje zápaly, kašeľ a hlieny.
  • Vhodná pri nádche, chrípke, alergii a bronchitíde.
  • Močopudný účinok, čistí obličky a močové cesty.
  • Uvoľňuje z tela kyselinu močovú.
  • Eliminuje bolesti kĺbov.
  • Upokojuje nervový systém, eliminuje stres.
  • Zmierňuje bolesti a kŕče.
Baza čierna.
Baza čierna. Foto: Pixabay

Ako pripraviť osviežujúcu a liečivú bazovú limonádu?

Potrebujeme:

cca 8 ks kvety bazy

1 ks citrón

1 ks pomaranč

2 PL med

cca 3 litre vody

Voliteľné: mäta, medovka, tymián

Postup:

V slnečný deň si v záhrade alebo na inom čistom mieste vyberieme rozkvitnuté kvety bazy čiernej.

Odstrihneme približne 8 väčších kvetov.

Kvety zbavíme hrubších stoniek a bez oplachovania vložíme do 3,5-litrového pohára.

Môžeme (ale nemusíme) pridať za hrsť mladých výhonkov medovky, prípadne mäty alebo iných vhodných byliniek podľa vlastnej chuti.

Citrón a pomaranč v bio kvalite dôkladne umyjeme, nakrájame na plátky a pridáme k baze.

Do pohára pridáme aj dve polievkové lyžice medu.

Pohár doplníme vodou.

Prikryjeme niečim priedušným, aby obsah v džbáne mohol dýchať, odložíme na slnečné miesto a necháme celý deň "nabíjať" slniečkom (príp. postavíme na okno na 24 hodín). Poznámka: Na plnom slnku stačí cca 6 hodín.

Po vylúhovaní prelejeme cez sitko, masu môžeme zľahka vyžmýkať.

Uchovávame v chladničke a zužitkujeme najlepšie do 24 hodín.

Už ste čítali?

Všeobecná lekárka Etela Janeková nezavrela ambulanciu ani na…

MUDr. Etela Janeková, PhD. od začiatku pandémie nezavrela svoju ambulanciu ani…

Východniarov lieči tento usmievavý lekár z Kene: Ľudia sú tu…

Kipchanga Chemwotei Sakong pre známych jednoducho Kip. O Slovensku dlho nič nevedel.…

Pavol Croft je slovenský Indiana Jones. Nechcelo sa mu stáť…

K histórii a umeniu mal Pavol Croft vždy blízko. Preto si ich vybral…

Byt v úplnom centre Bratislavy vymenili za šťastie na dedine:…

Nie všetky pokrokové projekty začínajú výpoveďou v korporáte.…

Práca v banke ju už nenapĺňala, pustila sa do výroby ženských…

Práca v banke si vyžaduje biznis oblečenie. Dobre o tom vedela už počas vysokej…

Pre koronu prišiel o prácu, tak piekol veterníky pre záchranárov.…

Keď prišiel Matúšov kolega s nápadom piecť koláče…

Horský vodca Ján Kořínek: Ak sa stretnete zoči-voči medveďovi,…

Pre milovníkov prírody a turistov má jasný odkaz.

František prácu smetiara miluje: Nie je to voňavá robota, no…

Vnúčatám kúpil ako hračku smetiarske auto, aby im mohol ukázať,…