Dobré noviny
Bazová limonáda lieči a chutí vynikajúco: Takto jednoducho si ju pripravíte u vás doma
Mária Dobrodenková
Mária Dobrodenková

Bazová limonáda lieči a chutí vynikajúco: Takto jednoducho si ju pripravíte u vás doma

Bazová limonáda.
Bazová limonáda. — Foto: Pixabay

Bazová limonáda je nielen veľmi chutná, ale aj zdravá - pomôže pri migréne, pomalom távení, kŕčoch aj oslabenej imunite.

BRATISLAVA 6. júna - Baza čierna je liečivá rastlina, ktorá v našich zemepisných šírkach kvitne práve v týchto dňoch. Jej kvety môžete využiť na prípravu liečivého sirupu, džemu, alebo výbornej a osviežujúcej bazovej limonády.

Okrem výbornej chuti vás určite potešia aj viaceré zdravotné benefity, ktoré v sebe čierna baza ukrýva. Portál Healthline uvádza napríklad tieto:

  • Podpora imunity.
  • Antivírusové, antibakteriálne účinky.
  • Antiseptické a detoxikačné účinky.
  • Mierne antibiotické účinky.
  • Podporuje potenie.
  • Podporuje trávenie, prečisťuje tráviaci trakt.
  • Odstraňuje plynatosť a bolesti brucha.
  • Udržiava zdravé dýchacie cesty.
  • Eliminuje zápaly, kašeľ a hlieny.
  • Vhodná pri nádche, chrípke, alergii a bronchitíde.
  • Močopudný účinok, čistí obličky a močové cesty.
  • Uvoľňuje z tela kyselinu močovú.
  • Eliminuje bolesti kĺbov.
  • Upokojuje nervový systém, eliminuje stres.
  • Zmierňuje bolesti a kŕče.
Baza čierna.
Baza čierna. Foto: Pixabay

Ako pripraviť osviežujúcu a liečivú bazovú limonádu?

Potrebujeme:

cca 8 ks kvety bazy

1 ks citrón

1 ks pomaranč

2 PL med

cca 3 litre vody

Voliteľné: mäta, medovka, tymián

Postup:

V slnečný deň si v záhrade alebo na inom čistom mieste vyberieme rozkvitnuté kvety bazy čiernej.

Odstrihneme približne 8 väčších kvetov.

Kvety zbavíme hrubších stoniek a bez oplachovania vložíme do 3,5-litrového pohára.

Môžeme (ale nemusíme) pridať za hrsť mladých výhonkov medovky, prípadne mäty alebo iných vhodných byliniek podľa vlastnej chuti.

Citrón a pomaranč v bio kvalite dôkladne umyjeme, nakrájame na plátky a pridáme k baze.

Do pohára pridáme aj dve polievkové lyžice medu.

Pohár doplníme vodou.

Prikryjeme niečim priedušným, aby obsah v džbáne mohol dýchať, odložíme na slnečné miesto a necháme celý deň "nabíjať" slniečkom (príp. postavíme na okno na 24 hodín). Poznámka: Na plnom slnku stačí cca 6 hodín.

Po vylúhovaní prelejeme cez sitko, masu môžeme zľahka vyžmýkať.

Uchovávame v chladničke a zužitkujeme najlepšie do 24 hodín.

Už ste čítali?

Daniel Hassan.

Sudánsko-slovenský lekár Daniel Hassan: Mojím vzorom bol primár Blažej z Nemocnice na okraji mesta

Najkrajších 10 rokov života vraj prežil v hospici s nevyliečiteľne chorými…

Barborka Palušová. / Jedna z posledných fotiek celej rodiny.

Namiesto stužkovej jej pripravovali pohreb. Barborka si nestihla splniť veľký sen, no darovala život

Počas svojho krátkeho života bola anjelik, ktorý všade rozdával…

List od neznámeho dievčaťa zmenil jeho život. Slovák Marián sa vo Vietname zaľúbil a našiel cestu ku káve

Mal som asi naivnú predstavu, že ľudia, čo robia s kávou, sú bohatí, spomína…

Fotograf Miroslav Ondruš a jeho snímka, ktorá ohúrila verejnosť.

Lesník Miroslav Ondruš stál zoči-voči bojujúcim medveďom: Keď odišli, zachvátila ma poľovnícka triaška

Medvedica zaútočila na medveďa a ten sa dlho spamätával z toho, čo sa vlastne…

Seriálový Juan s milovanou Broňou a ich spoločnou dcérkou / Mario Cimarro v Dobrých novinách a Dobrom rádiu

Nikdy nezabudne, ako na pláži uvidel krásnu Slovenku. Mario Cimarro spoznal Broňu po mnohých omyloch

Pozrela sa na mňa s tými svojimi úžasnými modrými očami, až sa…