Vzťahová terapeutka a cukrárka Mimi Šramová: Spoločné nedeľné obedy zlepšia vzťahy v rodine
Júlia Mekyňová
Júlia Mekyňová

Vzťahová terapeutka a cukrárka Mimi Šramová: Spoločné nedeľné obedy zlepšia vzťahy v rodine

Vyskúšajte doma spolu opäť pravidelne jedávať a začnú sa diať zázraky, tvrdí terapeutka a cukrárka Mimi Šramová.

„Nedeľný obed môže nahradiť chýbajúci spoločný čas. A za ním by mal nasledovať koláč, bublanina, bábovka... Nedeľný rituál, ktorý zbližuje," hovorí cukrárka Mimi Šramová. — Foto: Pexels / A. Almond, TV Paprika

BRATISLAVA, 5. júna - Pravidelne varíte, no príprava jedál sa pre vás stala len jednou z mnohých každodenných nutností? Stačí stráviť pár minút v blízkosti Mimi Šramovej  a opäť sa vo vás rozhorí nadšenie oduševneného kuchára. Absolventka Prešovskej Univerzity, Univerzity Komenského a Webster University Missouri s projektom Úspešné ženy organizuje konferencie o vzťahoch. Založila Koláčoterapiu, kurzy a tímbildingy kreatívneho pečenia. Po 15 rokoch v nadnárodných korporáciách zavesila na klinec kariéru lobistky. Spravila si rekvalifikačný kurz a cukrárske kurzy v zahraničí a začala sa intenzívne venovať pečeniu. V Chez Mimi Bakery vytvára originálne ovocné torty a personalizované cupkejky.

V rozhovore s Mimi sa dozviete:

  • ako tradície v detstve ovplyvnia náš vzťah k vareniu a pečeniu
  • prečo Mimi vymenila korporátny svet za mixer a varešku
  • ako prinavrátiť spoločné stolovanie do rozlietanej rodiny
  • ako nájsť vo varení zdroj psychohygieny a relaxu
  • inšpirácie pri stolovaní zo sveta, ktoré môžu povzbudiť aj vás 

Vzťah k jedlu ste si pestovali od malička. Čo vám vštepovala mama a babička?

U nás sa varilo a pieklo vždy vo veľkom. Stará mama bývala v dedinke Hybe na Liptove. Trávila som u nej každý víkend a každé prázdniny. Všetko u nej rozvoniavalo a na víkend vždy napiekla chlieb a štyri rôzne druhy koláčov. Už ako malú ma nechala samú piecť. Neprekážalo jej, že jej po mne ostane zababraná kuchyňa. Vždy ju po mne trpezlivo čistila. Vďaka nej som si vytvorila k vareniu a pečeniu taký silný vzťah, ktorý odovzdávam aj dcére. 

„Nepotrpím si na vyčančané stolovanie. Páči sa mi minimalizmus, napríklad zeleninu zvyknem nakrájať a pripraviť na drevenú tácku.
„Nepotrpím si na vyčančané stolovanie. Páči sa mi minimalizmus, zeleninu zvyknem nakrájať a pripraviť na drevenú tácku." Foto: TV Paprika

Spomínate si na prvý koláč, ktorý ste upiekli?

Rebarborovú bublaninu, mala som sedem rokov. Mama rada spomína, že ako deväťročná som jej celkom sama pripravila narodeninovú tortu v tvare srdiečka.

Pracovali ste v korporáciách a ako novinárka ste sa venovali písaniu. Kedy ste sa začali živiť varením a pečením?

Vždy som pripravovala hostiny pre kamarátov a pre svojich najbližších. S príchodom sociálnych sietí som ani ja neodolala a na Instagrame som sa začala deliť o fotografie svojich výtvorov. Postupne sa o moje koláče, dezerty a torty začalo zaujímať čoraz viac známych. Akosi prirodzene sa to preklopilo do biznisu. Po pätnástich rokoch práce v korporácii som cítila, že je najvyšší čas osamostatniť sa a začať pracovať na niečom svojom. Hoci začiatky sú ťažké, je dôležité vydržať. Výsledok sa dostaví. Ak niečo robíte s láskou a srdcom, neexistuje, že to skončí fiaskom.

Mimina obľúbená drožďová nátierka
Mimina obľúbená drožďová nátierka Foto: TV Paprika

Drožďová nátierka

POTREBUJEME: 2x droždie, olej, soľ, 2 vajcia, cibuľka

POSTUP: Na oleji speníme cibuľku, pridáme droždie, vajcia, pomiešame do zhustnutia. Podávame na bagete s mini kyslými uhorkami.

Aké zvyky z čias našich starých rodičov by sa oplatilo udržiavať aj dnes?

Dom prevoňaný vôňami. Milujem vôňu rannej kávy, čerstvo uvareného jedla a napečených koláčov. Umocňuje to teplo domova. Mnohé americké realitné kancelárie nasprejujú nehnuteľnosť vôňou pripomínajúcou koláče tesne pred tým, než do nich vstúpi potenciálny zákazník. Miestu to dodá atmosféru domova. Rada spomínam na varenie s mamou, popri ňom sme sa veľa rozprávali a všeličo ma učila. Je to hodnotný čas, ktorý stmeľuje vzťahy v rodine. Dnes sme všetci rozbehaní, aspoň na čas spoločného jedla sa všetko trochu spomalí. Ako francúzštinárka mám rada francúzsku gastronómiu a francúzsky životný štýl. Spoločné stolovanie si vedia dokonale užívať. Je jedno, či je pracovný deň alebo sobota či nedeľa, obedujú a večerajú dlho a spoločne. Rozprávajú sa, diskutujú, počúvajú jeden druhého.

Hoci korona mnohých vrátila za spoločný stôl, inšpirovať celú rodinu, aby jedávala spoločne, býva neraz náročné. Ako prinavrátiť spoločné stolovanie do rozlietanej rodiny?

Kedysi býval nedeľný obed alfou omegou. Cez týždeň sme rozlietaní, aspoň nedeľu by sme si mali vyčleniť na to, že si sadneme spoločne za jeden stôl.

„Každé s láskou pripravované jedlo si zaslúži peknú fotku. To potom pripomína chvíľu, prípravu jedla, debaty okolo stola.“
„Každé s láskou pripravované jedlo si zaslúži peknú fotku. To potom pripomína chvíľu, prípravu jedla, debaty okolo stola.“ Foto: TV Paprika

Spoločné stolovanie nesie v sebe aj psychologické aspekty...

V minulosti sme mali na rodinu času akosi viac. Vplývalo na nás menej rušivých faktorov. U nás doma sme za stolom rozoberali všetko podstatné. „Rodinná rada“, ktorá zasadala pri stole, riešila spoločne všetky dôležité otázky. Rodičia pustili k slovu aj nás, deti, a vždy dali priestor našim názorom. Za stolom sa jeden druhému viac otvoríme, prediskutujeme aj veci, ktoré sme si za týždeň nestihli povedať. S dcérou si vychutnávame už aj nákup potravín. Potrpím si na čerstvosť surovín, najmä pri mäse a mliečnych výrobkoch. Podporujeme tým našich farmárov. Rada varím pre kamarátov, pri jedle zdieľame spoločnú vášeň pre dobré jedlo, debatujeme (nielen, ale aj) o gastronómii, vymieňame si recepty...

Spoločné jedlo zlepší komunikáciu, aj stravovacie návyky

Štvrtkové večere, sobotné raňajky či nedeľné obedy. Je jedno, kedy si doma vyhradíte na jedlo spoločný čas. Dôležité je spraviť z neho rodinný rituál aspoň párkrát týždenne. Spoločné stolovanie má totiž viacero pozitívnych účinkov.

  • Zdravšie stravovacie návyky. Vedci z Harvardu prišli na to, že pri spoločnom stole máme tendenciu stravovať sa zdravšie a dostať do seba viac zeleniny a ovocia.
  • Učí deti pestrejšie jesť. Deti, ktoré častejšie jedávajú v spoločnosti rodičov, konzumujú pestrejšiu stravu a zriedkavejšie si v jedle zvyknú vyberať.
  • Teplo domova. Spoločnému stolovaniu pripisujú odborníci aj vrúcnejšie vzťahy a otvorenejšie vzťahy medzi členmi rodiny.
  • Nenásilné lekcie etikety za stolom. Spoločné stolovanie dáva rodičom priestor neformálne vštepovať deťom zdravé stravovacie návyky a pravidlá správania sa pri stole.
  • Prevencia obezity. Viaceré výskumy naznačujú, že zdieľanie jedál s rodinou je ideálnou prevenciou priberania na váhe. Počas spoločného jedla máme tendenciu jesť menej a pomalšie, keďže popri gurmánčine debatujeme s rodinou. Štúdia v Journal of Pediatric poukázala na vzťah medzi počtom spoločných večier a obedov a priberania na váhe. Už jedno až dve spoločné stolovanie týždenne dokáže u detí znížiť riziko nadváhy. 
  • Posilňovač sebavedomia. Pocit bezpečia a priestor, ktorý deti cítia, keď nám za stolom rozprávajú o svojom dni, im podľa výskumov Stanfordskej univerzity dáva pocit sebavedomia, prijatia a rešpektu.
  • Zlepšuje deťom komunikačné schopnosti. Podľa kanadskej štúdie z Université de Montréal sa pravidelné rodinné obedy pozitívne podpíšu aj na komunikačných zručnostiach vášho dieťaťa.

Viac krát ste sa vyjadrili, že varenie a pečenie je pre vás formou terapie...

V minulosti sa varilo „na rýchlosť“. Pripravilo sa jednoduché jedlo, bleskovo sa najedlo a išlo sa na roľu zbierať zemiaky. Veľmi sa nepozývalo na obedy k priateľom alebo k susedom. Susedky si však zvykli vymieňať aspoň koláče. Ja prežívam pri varení a pečení stav úplnej psychohygieny a relaxu. Zabúdam na problémy, sústredím sa iba na to, aby výsledné jedno výborne vyzeralo a chutilo.

Váš obľúbený recept, ktorý doma často robíte?

Som rodený experimentátor a experimentom podriaďujem aj tradičné slovenské recepty. Doma robím často wok a živánsku. Na živánsku stačí veľký plech, množstvo zeleniny, napácované mäso, korenie. Wok si ma zase získal jednoduchou prípravou. Stačí veľa zeleniny a k nej mäso, ryby, tofu alebo krevety. Pridáte ryžu alebo rezance a máte hotovo. Ide o kreatívne jedlo s jednoduchou prípravou.

Obľúbená, jednoduchá na prípravu a chutná živánska.
Obľúbená, jednoduchá na prípravu a chutná živánska. Foto: TV Paprika

Mimina Živánska

POTREBUJEME: 1kg zemiakov, 4 stredné cibule, strúčik cesnaku, 1/2 kg bravčovej panenky, 2 ks sedliackej pikantnej klobásy, olivový olej

POSTUP: Zemiaky ošúpeme, umyjeme, nakrájame na kolieska. Mäso napácujeme 30 min vopred; na pác použijeme olivový olej, soľ, papriku, korenie, 1PL horčice, 1PL kečupu. Postupne ukladáme na plech v poradí: zemiaky, pokrájaná cibuľa, cesnak, mäso, klobása na kolieska, cibuľa, cesnak a prikryjeme opäť zemiakmi. Polejeme olejom, prikryjeme alobalom a pečieme v rúre na 180°C cca 30 min. Odokryjeme, podlejeme šťavou z pečenia a pečieme ďalších 20 min. Podávame s kyslou uhorkou.

Kde čerpáte inšpiráciu na nové torty či varenie? 

Na cestách a po svete. Na sociálnych sieťach sledujem trendy a vývoj techník, ktoré sú často na hranici mágie. Idolom sú pre mňa všetky ženy, dievčatá a gazdinky ktoré milujú varenie, robia tým radosť svojmu okoliu a šíria gastronomické remeslo medzi ďalšie pokolenia a známych.

Pripravujete aj personalizované torty a cupcaky. Aké najnetradičnejšie požiadavky dostávate od klientov?

Vždy to závisí od aktuálnych trendov. V detskom svete boli v kurze maincraftové torty, monsterhightové, jednorožcové, spidermanovské. Momentálne najviac fičia Elzy z Frozen.

Mimine čokoládové cupkejky plnené čokoládovým krémom a malinami
Mimine čokoládové cupkejky plnené čokoládovým krémom a malinami Foto: TV Paprika

Čokoládové cupkejky z belgickej čokolády plnené čokoládovým krémom a malinami

POTREBUJEME: 1 vajce, 150 ml mlieka, 175 g polohrubej múky, 100 g práškového cukru, 60 ml oleja, 10 g prášku do pečiva, 45 g kakaa, štipka soli, 150g belgickej mliečnej čokolády Callebaut-čipsy

POSTUP: 1. Vyšľaháme si vajcia. Pridáme k nim olej. 2. V miske si zmiešame cukor, kakao, múku s práškom do pečiva a štipku soli. Potom vysypeme do vaječnej zmesi, prilejeme mlieko, premiešame do hladka. Vmiešame Callebaut čipsy. 3. Cestom plníme košíčky do 3/4 a vrch posypeme čokoládovými čipmi alebo nahrubo nastrúhanou čokoládou. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 200°C 20 - 25  minút. Necháme vychladnúť a vyhĺbime trubičkou dierku asi 1cm širokú a 1,5cm hlbokú. 4. Krém. Roztopíme 100g  mliečnej belgickej čokolády Callebaut, necháme vychladnúť. Zmiešame s 1 250g balením mascarpone. Naplníme cukrárenské vrecko a plníme cupkejky. Po naplnení vložíme malinu. 5. Vrch zdobíme fondánom alebo krémom z mascarpone a čokolády. Čokoládu môžeme obmieňať napr. s keksíkovým krémom. Naplníme cukrárenské vrecko a zdobíme.

Myslíte si, že človek, ktorý nevarí, ochudobňuje sám seba alebo svoju rodinu?

Neodsudzujem nikoho, kto doma nevarí. Zaneprázdnení rodičia svoje deti často nestíhajú učiť základné kuchárske grify, aby si aj sami vedeli v prípade potreby niečo uvariť, čo je podľa mňa škoda. Mnohým ženám však chýbajúce skúsenosti s varením v partnerskom vzťahu neskôr chýbajú. To sa dá jednoducho vyriešiť kurzom varenia. Zo skúseností si dovolím povedať, že aj muži, ktorých partnerka nevarí a tvrdia, že im to nevadí, niekde vnútri seba túžia po domácej teplej kuchyni. Na druhej strane, aj ja si veľmi rada zájdem von na jedlo. Mám veľa kamarátov, ktorí vlastnia reštaurácie, rada ochutnávam ich jedlá a rada ich podporím. 

Ako študentka ste pracovali v rybacej továrni v Holandsku, aj ako servírka na zámku vo Francúzsku. Ktoré inšpirácie pri varení a stolovaní ste si priniesli zo sveta?

Páčia sa  mi rodinné hostiny vo Francúzsku. Podobne to majú v Pakistane, aj v Indii. Každý člen rozvetvenej rodiny niečo prinesie a vznikne z toho veľká štedrá hostina. Na spoločné stolovanie si tu rodiny veľmi potrpia. Francúzi si zase na jedlo vyhradia minimálne dve hodiny. Začnú predjedlom, nalejú si dobré víno, po hlavnom jedle nasleduje syr, dezert, káva. Indonézia a Bali ma zase inšpirujú svojou ľahkosťou. Jedia veľa ryže, morských plodov, rýb. Milujem ázijskú a indickú kuchyňu, snažím sa ich orientálne prvky zakomponovať aj do môjho varenia.

Polievka francúzskych moreplavcov podľa Mimi. tradičná francúzska Bujabéza (bouillabaise) je skutočným gastronomickým zážitkom. Pôvodne pochádza od kuchárov z mesta Marseille na juhu Francúzska. Za svoju vvoju výnimočnú chuť vďačí rybám, plodom mora, varenej zelenine a koreniu.
Polievka francúzskych moreplavcov podľa Mimi. Tradičná francúzska Bujabéza (bouillabaise) je skutočným gastronomickým zážitkom. Pôvodne pochádza od kuchárov z mesta Marseille na juhu Francúzska. Za svoju vvoju výnimočnú chuť vďačí rybám, plodom mora, varenej zelenine a koreniu. Foto: TV Paprika

Francúzska bujabéza podľa Mimi 

POTREBUJEME (na hrniec polievky):  čerstvé ryby (ideálne ďas, platesa, pražma, morský vlk, parmica, kapor; rozhodne nie pstruh, ani losos, rozvaria sa na kašu), 1/2 kg kreviet, 1/2 kg langust, mušle slávky, polovicu najemno nakrájanej cibule, bielu časť pórku, 2 strúčiky cesnaku, polovicu na plátky nakrájaného fenyklu, 4 mäsité rajčiny, bobkový list, čerstvý tymián, čerstvú petržlenovú vňať, pár lístkov bazalky, kôru z polovice pomaranča, 4 vlákna šafránu, chilli papričku, olivový olej, 100 ml bieleho vína, soľ a mleté čierne korenie, tymián na ozdobu, čerstvú bazalku 

POSTUP: 1. Rybu vyfiletujte. Odrezky pôjdu do vývaru, nič nevyhadzujte. 2. Vyfiletovanú rybu nakrájajte na kúsky veľkosti sústa a marinujte v marináde z tymiánu, bazalky, olivového oleja aspoň 3 hodiny. 3. Na vývar opečieme na oleji cibuľu do sklovita. Prihodíme pórik nakrájaný na kolieska, opekáme 3 - 4 miúty. Vmiešame nasekaný cesnak, fenykel, rybacie odrezky a opekáme daľšie tri minútky. Pridáme nasekané rajčiny, bobkový list, tymián, bazalku, petržlenovú vňať a šafrán. Zalejeme studenou vodou tak, aby bolo všetko ponorené. Privedieme k varu, odoberieme penu a pomaly varíme cca hodinu. 4. Vývar po hodine precedíme a pokiaľ bude potrebné, zľahka prepasírujeme. Opäť privedieme k varu, osolíme a okoreníme mletým čiernym korením. Do takto zavareného vývaru prihodíme marinované ryby a varíme max. 8 min. (aby neboli ryby tuhé a prevarené). 5. Medzitým na oleji opečieme polovicu chilli, cesnak a pridáme krevety, ktoré na 3 min. opekáme. Pridáme do polievky a ozdobíme bylinkami podľa chuti. 6. Podávame s bielym vínom a hriankami.

Na TV Paprika môžu slovenskí diváci sledovať od pondelka 7. júna vašu novú šou „Farebný svet s Mimi“ . Producentov ste vraj prekvapili netradičnými úpravami tradičných slovenských receptov...

Keď som pripravovala pomazánku z droždia, štáb skoro nevydržal počiatočnú intenzívnu arómu... Nakoniec som pridala vajíčko a všetkým výnimočne chutila. Robila som aj halušky s mrkvou. U nás doma vznikli preto, lebo mojej mame bývalo zle z klasických bryndzových halušiek. A tak si postrúhala mrkvu, opražila na masle, pridala cukor a vznikli zemiakové mrkvové sladké halušky. „Farebný svet s Mimi“ preto, lebo milujem farby. V živote aj v kuchyni. Pri varení a hlavne pri pečení rada kombinujem farby, ovocie, thajské jedlé kvetinky. Jedlo musí spievať a lákať nás, aby sme ho zjedli. Veď celý gastro rituál je sviatok.

TV Paprika pripravila pre milovníkov kuchárskych šou júnový program nabitý skvelými reláciami o varení. Program odštartuje 7. júna o 18:00 s reláciou So šéfkuchárom okolo sveta s Gabom Kocákom. 18:30 nasleduje Farebný svet s Mimi. O 19:00 sa môžete tešiť na reláciu Pepeho zdravá kuchyňa na TV Paprika.
TV Paprika pripravila pre milovníkov kuchárskych šou júnový program nabitý skvelými reláciami o varení. Program odštartuje 7. júna o 18:00 reláciou So šéfkuchárom okolo sveta s Gabom Kocákom. 18:30 nasleduje Farebný svet s Mimi. O 19:00 sa môžete tešiť na reláciu Pepeho zdravá kuchyňa na TV Paprika. Foto: TV Paprika

SÚŤAŽ o kuchynský robot Klarstein

Komu by sa páčil tento šikovný elegán? Pošlite nám do komentáru pod súťažný príspevok na Facebooku fotku svojho obedu s rodinou. V pondelok 7. júna vyžrebujeme jedného, komu darujeme kuchynský robot Klarstein od TV Paprika.

Súťažné fotografie posielajte do komentárov pod súťažný príspevok na našom Facebooku.

Vložený príspevok z Facebooku: https://www.facebook.com/DobreNoviny/posts/4043761862416155

Článok bol pripravený v spolupráci s TV Paprika

Už ste čítali?

25 rokov predáva kapustu na Miletičke: Pochádzam z generácie,…

Ak ste pravidelnými návštevníkmi známej Miletičky, meno…

Slovák Marek pracuje pre Teslu: Tvrdú morálku v práci vydržíte,…

Marek Vančo pracuje v americkej centrále Tesly v tíme autopilota pre samojazdiace…

O slovenskú gymnazistku majú záujem na Oxforde. Od vedeckej…

Paulína na sebe pracovala nad rámec toho, čo vyžaduje škola. Drina sa…

Mamou v dobe covidu: Nevedeli sme, čo nás čaká. Slovenky priznali,…

Strach o seba, aj dieťatko. Mamy musia s príchodom nového člena rodiny…

Chlapcov hnevá pri šachu aj futbale. Talentovaná rómska šachistka…

Šachistka Agátka Berková dokonca remizovala s ruským šachovým…

Uznávaná virologička: Prekonali ste covid-19? Toto by ste mali…

Vyšiel vám pozitívny test na covid-19? Prekonali ste ochorenie s miernymi…

Cestovateľ Tomáš: Naozaj dávate rodičov do starobinca? Pýtali…

Cestovateľ Tomáš Benedik z východného Slovenska má veľa…

Rómka Dominika študuje v Anglicku na prestížnej univerzite:…

Rodičia ju už od detstva podporovali v štúdiu. Dnes je druháčkou na University…