Recept na domáci jahodový sirup: Stačí 1 hrnček ovocia a získate fantastický drink a bez éčok
Užite si jahodovú sezónu naplno a uchovajte sviežu chuť a vôňu letného ovocia v podobe výborného jahodového sirupu.
BRATISLAVA 1. júna - Jahodová sezóna sa pomaly, ale isto rozbieha a preto vám dnes prinášame vynikajúci tip, ako využiť úrodu sladkých plodov čo najlepšie. Vyskúšajte fantastický domáci jahodový sirup, na ktorý potrebujete len jeden hrnček jahôd s objemom 250 ml. Z tohoto množstva získate 1,5 l úžasného sirupu bez chémie a éčok.
Potrebujeme:
1 hrnček jahôd (250 ml) - domáce, alebo lesné
80 ks jahodových alebo medovkových listov (tie sa postarajú o nádhernú a sviežu vôňu)
850 ml vody
1 lyžicu kyseliny citrónovej
1 kg kryštálového cukru
Postup:
Jahody umyjeme, zbavíme stopiek a nakrájame.
Jahody, vodu a lístky (použijeme len tie mladé) preložíme do hrnca a necháme zovrieť.
Od bodu varu necháme 10 minút povariť. Potom scedíme cez plátno a dôkladne vytlačíme, aby sme získali čo najviac tekutiny.
Do šťavy z jahôd a listov pridáme cukor, kyselinu citrónovú a prevaríme ešte asi 8-10 min.
Následne cez gázu naplníme do sterilizovaných fliaš a zazátkujeme. Nie je treba sterilizovať - cukor a kyselina citrónová sa postarajú o to, že sirup vydrží a nepokazí sa.
Dobrým tipom je plniť sirup do fliaš, v ktorých bol predtým alkohol, pretože tak máte istotu, že sirup sa nepokazí. Moja stará mama zvykla čistou gázou namočenou do alkoholu potrieť aspoň vrch každého pohára kvôli dezinfekcii.
Po dlhšej dobe môže začať obsah pohárov mierne rôsolovatieť, ale stačí pretrepať fľašu a je opäť získate krásnu tekutú konzistenciu.
Sirup je výborný, krásne vonia aj chutí po jahodách.
Z tohoto získame 1,5 l kvalitného domáceho sirupu. Používame ho do letných limonád, čajov, alebo dezertov.