Je tu bazová sezóna! Ak ochutnáte tento bazový sirup, už ho nikdy nebudete chcieť robiť inak
Stihli ste si už aj vy nazbierať bazu do sirupu či inej chutnej dobroty?
BRATISLAVA 24. mája - Žltkasté kvety bazy čiernej sú sezónnou záležitosťou, a preto sa oplatí využiť ich kúzlo na sto percent. Majú špecifickú chuť a charakteristickú arómu, ktoré sa nedajú s ničím iným porovnať a predovšetkým sa môžu pochváliť pozitívnymi účinkami na zdravie.
Zázrak z prírody
Bazové kvety sú jedinečnou prevenciu aj prírodným liekom na všetky choroby z nachladnutia, podporujú odolnosť organizmu, pomáhajú pri nadúvaní, s detoxikáciou i chudnutím a sú vynikajúcou močopudnou bylinkou. Až sa vydáte na prechádzku, nazbierajte bazové kvety a potom skúste náš recept na fantastický bazový sirup.
Baza čierna (Sambucus nigra) je listnatý ker, ktorý dorastá do výšky približne štyroch metrov. Hojne rastie vo voľnej prírode na lúkach, okrajoch lesov, v krovinách i parkoch, ale dá sa aj cielene pestovať na záhrade.
Liečivé kvety bazy čiernej
Ako píše living.iprima.cz, žltobiele aromatické ploché kvety sú pre bazu typické a môžu mať v priemere aj cez 20 cm. Obsahujú silice, flavonoidy (až 3% rutínu), triesloviny, slizovité látky, organické kyseliny a vitamín C. Sú účinné pri detoxikácii a vylučovaní škodlivín z tela, zrýchľujú metabolizmus, a pomáhajú tak zhodiť nejaké to kilečko navyše. Kvety bazy čiernej sú vynikajúce aj pri problémoch s nadmerným potením. Pomáhajú pri chorobách z prechladnutia, virózach, podporujú vykašliavanie. Sú osvedčeným prírodným prostriedkom proti nadúvaniu i reumatizmu. Priaznivo tiež ovplyvňujú cievne steny, čistia krv a pomáhajú s kožnými problémami.
Recept na bazový sirup
Potrebujeme:
25 kvetov bazy čiernej
2 l prevarenej vody
2 citróny
20 g kyseliny citrónovej
2 kg kryštálového cukru
Do prevarenej studenej vody dáme bazové kvety, pridáme umyté, nakrájané citróny a kyselinu citrónovú. Zamiešame a necháme vylúhovať v chlade najmenej dva dni, občas premiešame. Potom scedíme cez plátenko alebo sitko, kvety a citróny dôkladne vyžmýkame. Do šťavy nasypeme cukor a miešame, kým sa cukor nerozpustí. Sirup plníme do uzatvárateľných fliaš a uchovávame ho v chladničke. Podávame buď zriedený vodou s plátkom citróna a ľadom, alebo ho pridáme do teplého čaju, funguje aj ako liek pri nachladnutí. Bazový sirup sa dá využiť na prípravu dezertov a múčnikov.