Zbohom baleniu desiatej do plastovej fólie! Nahradí ju tento jedlý variant
Alexandra Valková
Alexandra Valková

Zbohom baleniu desiatej do plastovej fólie! Nahradí ju tento jedlý variant

Ďalší malý krok k tomu, aby ľudia žili ekologickejšie a zodpovednejšie k životnému prostrediu.

Potravinárska fólia — Foto: Instagram @jen.same.jidlo, @rolsedsro

RUSKO 7. mája - Pamätáte si na to, ako vám rodičia balili desiate do papierových servítok, alobalu alebo plastovej fólie? Niektorí z nás takto balia jedlo deťom doteraz. Aj obyčajní laik si však určite uvedomuje, že takýmto správaním neprispieva k tomu, aby sa nám tu žilo lepšie a naša planéta netrpela. Našťastie, v dnešnej modernej dobe existuje už množstvo variantov na balenie jedla, ktoré sa dajú znova použiť. Medzi najobľúbenejšie patria obaly zo včelieho vosku a takisto krabičky alebo obedáre. Ruskí vedci však myslia aj na tých, ktorí neradi menia zaužívané postupy a zvyky. Preto vyvíjajú jedlú fóliu budúcnosti

EKO budúcnosť

V budúcnosti môžu nahradiť plastové obaly prírodné jedlé fólie. Nový materiál na balenie ovocia, zeleniny i mäsa vyvinuli vedci Uralskej Federálnej Univerzity v Rusku a Sri Venkateswara Univerzity v Indii.

Jednoduché spracovanie materiálu

Nová potravinárska fólia sa vyrába z biopolyméru kyseliny algínovej obsiahnutého v morských riasach. Táto látka sa bežne používa napríklad ako zahusťovadlo či stabilizátor v potravinách pod značkou E401. Vedci však teraz objavili unikátne vlastnosti tohto biopolyméru, ktoré umožňujú jeho jednoduché spracovanie do formy tenkého filmu. Tvorba fólie navyše nevyžaduje žiadnu špeciálnu technológiu. Vyrábať ju tak môžu aj bežní producenti potravín a obalov.

Takmer 100 percentná rozložiteľnosť

Ako píše portál pozitivni-zpravy.cz, hlavnou výhodou nového materiálu je jeho ústretovosť voči životnému prostrediu. Fólia je rozpustná vo vode, kde sa do jedného dňa rozloží z 90-tich percent. Materiál je navyše vďaka svojej prírodnej báze úplne jedlý. Antioxidanty prítomné v morských riasach tiež spomaľujú proces oxidácie a predlžujú tak životnosť balených potravín. „Sme schopní navyše k fóliám pridať aj prírodné antivírusové látky, ktoré udržia jedlo ešte dlhšie čerstvé. Ide napríklad o látky obsiahnuté v cesnaku, kurkume a zázvore,“ doplnil Grigory Zyryanov z Uralskej Federálnej Univerzity.

Už ste čítali?

Byt v úplnom centre Bratislavy vymenili za šťastie na dedine:…

Nie všetky pokrokové projekty začínajú výpoveďou v korporáte.…

Práca v banke ju už nenapĺňala, pustila sa do výroby ženských…

Práca v banke si vyžaduje biznis oblečenie. Dobre o tom vedela už počas vysokej…

Pre koronu prišiel o prácu, tak piekol veterníky pre záchranárov.…

Keď prišiel Matúšov kolega s nápadom piecť koláče…

Horský vodca Ján Kořínek: Ak sa stretnete zoči-voči medveďovi,…

Pre milovníkov prírody a turistov má jasný odkaz.

František prácu smetiara miluje: Nie je to voňavá robota, no…

Vnúčatám kúpil ako hračku smetiarske auto, aby im mohol ukázať,…

25 rokov predáva kapustu na Miletičke: Pochádzam z generácie,…

Ak ste pravidelnými návštevníkmi známej Miletičky, meno…

Slovák Marek pracuje pre Teslu: Tvrdú morálku v práci vydržíte,…

Marek Vančo pracuje v americkej centrále Tesly v tíme autopilota pre samojazdiace…

O slovenskú gymnazistku majú záujem na Oxforde. Od vedeckej…

Paulína na sebe pracovala nad rámec toho, čo vyžaduje škola. Drina sa…