Výživový špecialista: Ak chce byť frutarián zdravý, musí jesť veľmi veľa výživových doplnkov
Opýtali sme sa výživového poradcu, čo sa deje v tele človeka, ktorý je iba ovocie.
BRATISLAVA, 5. MÁJA - Raňajkujú, obedujú a aj večerajú len ovocie a oriešky. Že by ste si to vedeli predstaviť? Tak pre istotu čítajte ďalej.
Najprísnejší frutariáni konzumujú ovocie, orechy a semená, no takmer žiadnu zeleninu, žiadne obilniny, alebo živočíšne produkty. Pri zbere plodov sa nesmie rastline ublížiť, teda rastlina musí prežiť a zbierajú sa len zrelé plody, ideálne také, ktoré sami padli na zem. Frutarián by teda nemohol zjesť mrkvu nie len preto, že ide o zeleninu, ale aj preto, že pri zbere uhynie celá rastlina. Správny frutarián by nemal jesť ani ovocie, ktoré ku nám letí lietadlom cez pol sveta. Trošku menej radikálny frutarián však jedáva zelenú zeleninu, uhorky, paradajku, či papriku. Vysvetlíme vám, prečo.
Chýbajúce zložky
Ľudia, ktorí sa živia výhradne ovocím, bývajú štíhli a to je veľkým lákadlom pre mnohých, ktorí sa na túto prísnu formu vegánstva dajú. Telo potrebuje pestrú stravu a najmä dostatok bielkovín, ktoré frutariáni získavajú z orechov a semien. Musia ich však zjesť naozaj veľké množstvo, aby telu vynahradili mäso, vajcia či mliečne výrobky a je otázne, či sa to vlastne takto telu vykompenzovať dá. „Pri vegánstve aj frutariánstve vidím ako najväčší problém najmä nedostatočný príjem bielkovín. Rastlinné bielkoviny nie sú plnohodnotné, lebo neobsahujú celé spektrum aminokyselín, ktoré naše telo potrebuje a ktoré kompletne obsahujú živočíšne produkty. Ďalšími chýbajúcimi zložkami je kolagén, zinok, vitamíny skupiny B, železo, na ktoré je rastlinná strava veľmi chudobná, alebo ich vôbec neobsahuje. Ak chce byť frutarián zdravý, musí tieto zložky suplementovať z doplnkov výživy. Čo sa železa týka, to z rastlinne stravy má veľmi nízku vstrebateľnosť – len okolo 3 percent, pri čom železo zo živočíšnej potravy sa vie strebať až v 37 percentách,“ vysvetľuje výživový špecialista Juraj Freyer.
Stredná cesta
Aj keď sa možno zdá, že to majú frutariáni jednoduché, lebo však na obed si dajú zopár jabĺk a nemusia nič variť a chystať (okrem nekonečného šúpania), pravdou je, že ak chce byť frutarián zdravotne vporiadku, musí nad svojou stravou veľmi premýšľať a kompenzovať. Niektorí tvrdia, že sa im to darí a sú fit, niektorí odborníci však varujú, že pri dlhodobom stravovaní takýmto spôsobom si zdravie poškodzujú. Opierajú sa hlavne o to, že vďaka obrovskej konzumácii ovocia do tela prichádza extrémne množstvo fruktózy (ovocného cukru), ktoré musia pečeň a pankreas neustále spracúvať a to je pre tieto orgány záťaž. Pankreas musí vyrábať veľké množstvo inzulínu a pečeň zas musí produkovať látky na strávenie cukrov. „Pri dlhodobých diétach, vegánstve či frutariánstve môžu začať trpieť kosti, hrozí osteoporóza, vypadávanie vlasov a podobne. Navyše, denný príjem fruktózy by podľa odporúčaní WHO malo byť okolo 15 g denne – čo je asi jedno - dve jablká. Prečo je to tak? Fruktóza v pečeni metabolizuje na tuk, lenže ide o viscelárny, takzvaný vnútrobrušný, alebo vnútroorgánový tuk a dokonca vďaka nej dokáže pečeň stukovatieť. A stukovatenie pečene môže vyústiť do cukrovky. Žiaden extrém nie je zdravý, ani prísna fitness diéta, ktorá je založená najmä na príjme bielkovín, aby narástlo svalstvo. Zlatá stredná cesta je podľa mňa najlepšia cesta," dodáva výživový špecialista.
Návrat k prírode
Každopádne je tento životný štýl snahou o návrat k prírode a čo najjednoduchšej, pre telo najľahšie spracovateľnej forme stravovania. Preto sa pri frutariánstve ovocie nikdy nevarí či neupravuje (jedinou výnimkou sú mixované „smoothies“). Podľa frutariánov je ovocie pôvodnou potravou ľudí, opierajú sa pri tom o fakt, že človek vzišiel z opice, a preto je pre naše telo najprirodzenejšia práve strava primátov: ovocie, orechy, listy a výhonky. Odporcovia zas tvrdia, že nie sme žiadne bylinožravce a máme zuby, ktoré dokážu pohrýzť mäso, aj tráviaci trakt, ktorý ho dokáže stráviť.
Ak chcete vyskúšať na chvíľu byť frutariánom, odporúča sa, aby ste konzumovali okrem ovocia aj zelenú zeleninu, ktorá obsahuje látky, ktoré pomáhajú s trávením a štiepením fruktózy. Aj keď takto nebudete možno 100 % -ný frutarián, svojmu tráveniu tým pomôžete. A nezabúdajte napríklad na avokádo či kivi, ktoré obsahujú aj nejaký ten tuk a samozrejme pomerne veľké množstvo orieškov a semien. Frutariánska strava by mala byť v rámci možnosti pestrá a hlavne veľmi kvalitná – ideálny je nákup z fariem a od pestovateľov. Dobrým a dlhodobo udržateľným nápadom môže byť aj to, že časť vašej stravy bude rastlinná – povedzme 50 % a zvyšok budú tvoriť „normálne“ potraviny.