Dobré noviny
Tajomstvo dokonalých buchiet je v tom, že sa neparia. Tento recept prekoná všetky!
Alexandra König
Alexandra König

Tajomstvo dokonalých buchiet je v tom, že sa neparia. Tento recept prekoná všetky!

Tie najlepšie buchty s džemom
Tie najlepšie buchty s džemom — Foto: BUCHTÁREŇ

Recept priamo z populárnej Buchtárne je jednoduchý a trochu iný, než ste zvyknutí. Výsledok určite stojí za to. 

BRATISLAVA, 30. APRÍLA - Jedlo, ktoré milujú všetci, dospelí aj deti, sú určite parené buchty. Je to stará dobrá klasika, na ktorej sme odchovaní skoro všetci. Málokomu sa však s nimi chce doma „piplať“ a tak si to často zjednodušíme a buchty kúpime v obchode.

Predstavte si však, že máte perfektný recept od človeka, ktorý tých buchiet za svoj život urobil tisíce a má v ňom vychytané všetky chybičky. Skúsili by ste, nie? „Základom úspechu je určite správny pomer surovín a samozrejme, treba dať pozor na proces kysnutia. Náš recept je však trošku iný v tom, že buchty nakoniec neparíme, ale varíme v horúcej vode a môžem povedať, že sú chutnejšie,“ hovorí Tomáš Hakl z bratislavskej Buchtárne.

Môžete vyskúšať urobiť klasiku so slivkovým lekvárom, ktoré boli roky jednotkou aj v Buchtárni, teraz im však podľa Tomáša vyfúkli prvenstvo čučoriedkové.a medzi malými deťmi zas vedú jahodové. „Skvelo chutia aj s rozmixovanými sušenými hruškami a práškovým cukrom, alebo ja osobne mám veľmi rád nutelové s makom,“ dodáva Tomáš Hakl.

 

A tu je spomínaný recept!

Na kvások potrebujeme:

1.5 dl vlažného mlieka

1 kacka droždia

1 PL cukru

Na cesto potrebujeme:

½ kg polohrubej múky

2,5 dl vlažného mlieka

Postup:

Zmiešajte 1,5 dl vlažného mlieka, 1 kocku droždia a 1 PL kryštálového cukru a nechajte 10 minút vykysnúť, kým na povrchu neuvidíte bublinky.  Do vykysnutého kvásku pridajte ½ kg polohrubej múky, štipku soli a 2,5 dl vlažného mlieka. Vypracujte hladké cesto, ktoré potom necháte kysnúť pod utierkou pol hodinku. Vykysnuté cesto potom dajte na pomúčenú dosku a vyvaľkajte asi na hrúbku 1 cm. Z cesta urobte rovnaké štvorce (asi 5x5 cm) a naplňte lyžičkou lekváru, nutelou – čím len chcete. Potom spojte všetky konce štvorca a poriadne spojte, aby obsah nevytiekol. Nakoniec nechajte ešte ďalších 15 minút podkysnúť a potom vložte do vriacej vody na 15 minút – tieto buchty sa teda neparia na paráku, ale varia v horúcej vode.  Ak urobíte cesta viac, môžete si ho aj zamraziť.

 

 

 

Už ste čítali?