Dobré noviny
Koniec odnášania plných tanierov. Deti sa v školách môžu tešiť na zdravú stravu ako v reštaurácii
TASR
TASR

Koniec odnášania plných tanierov. Deti sa v školách môžu tešiť na zdravú stravu ako v reštaurácii

Ilustračné foto
Ilustračné foto — Foto: TASR/Milan Kapusta

Projekt Skutočne zdravá škola plánuje priniesť revolúciu do školského stravovania.

Bratislava 8. apríla (TASR) - Projekt Skutočne zdravá škola plánuje priniesť revolúciu do školského stravovania. Ide o komplexný program stravovania a neformálneho vzdelávania o jedle a výžive pre všetky materské, základné a stredné školy.

Pomáha v rozvoji kultúry zdravého stravovania a učí žiakov, odkiaľ jedlo pochádza, ako vzniká, ako vplýva na náš organizmus, ale aj to, ako výber potravín ovplyvňuje svet, v ktorom žijeme. TASR o tom informovali z občianskeho združenia Skutočne zdravá škola.

Cieľ program

Cieľom programu je tiež dostať kvalitné, čerstvé a sezónne produkty od domácich výrobcov a pestovateľov do škôl. Projekt získal podporu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR, vďaka ktorej prichádza k revízii stravovania na školách a tie sa dočkajú doplnenia aplikácie, ktorá obsahuje vysvetlenie práce s materiálno-spotrebnými normami a receptúrami.

Vložený príspevok z Facebooku: https://www.facebook.com/skutocnezdravaskola/posts/2973035293016728

„Cieľom Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR je zatraktívniť stravovanie v školskej jedálni a pozdvihnúť ho na úroveň stravovania v reštauráciách nielen zvýšením kvality používaných surovín pri príprave jedál, ale aj podporou lokálnych farmárov a výrobcov, ktorí budú suroviny dodávať,“ uviedol Mikuláš Prokop z MŠVVaŠ SR, ktorý je poverený školským stravovaním.

Ako doplnil, myšlienka projektu nerieši iba samotnú prípravu jedla, ale ide o celý komplex stravovania, keď sa prostredníctvom vzdelávania detí a žiakov snaží mapovať akúsi cestu jedla od vzniku surovín, až po servírovanie na tanier.

Uľahčí sa príprava vyváženej stravy

V rámci školského stravovania sa uľahčí vedúcim školských jedální aj práca pri príprave vyváženého stravovania. „Vďaka úprave aktuálnych noriem a receptúr pre školské stravovanie podľa princípov z aplikácie odpadne vedúcim práca navyše pri prepočte a úprave jednotlivých receptúr. Upravené receptúry budú odrážať aktuálne odporúčania pre výživu detí, čo je dôležité aj z hľadiska primárnej prevencie neprenosných chronických ochorení, ako je napríklad diabetes, hypertenzia, rakovina, ale aj z hľadiska budovania zdravých stravovacích návykov detí a prevencie podvýživy, ako aj obezity a s nimi spojenými zdravotnými ťažkosťami,“ priblížila nutričná vedkyňa Ivana Kachútová, ktorá je jednou z odborných garantiek programu.

Podávané jedlá budú podľa nej vďaka postupne realizovaným zmenám okrem iného pripravované iba z čerstvých potravín bez použitia dochucovadiel, bohatšie na zeleninu, zvýši sa podávanie celozrnných obilninových výrobkov a rastlinných bielkovín, zníži sa podiel pridaného cukru a celkovo budú receptúry nutrične vyváženejšie.

Do konca roka je na pláne prijať do programu okolo 80 škôl z celého Slovenska.

Už ste čítali?

Lesník Miroslav Ondruš stál zoči-voči bojujúcim medveďom: Keď odišli, zachvátila ma poľovnícka triaška

Medvedica zaútočila na medveďa a ten sa dlho spamätával z toho, čo sa vlastne…

Nikdy nezabudne, ako na pláži uvidel krásnu Slovenku. Mario Cimarro spoznal Broňu po mnohých omyloch

Pozrela sa na mňa s tými svojimi úžasnými modrými očami, až sa…

Všeobecná lekárka Etela Janeková nezavrela ambulanciu ani na jediný deň: denne ošetrí 120 pacientov

MUDr. Etela Janeková, PhD. od začiatku pandémie nezavrela svoju ambulanciu ani…

Východniarov lieči tento usmievavý lekár z Kene: Ľudia sú tu otvorenejší a priateľskejší. Ale pije sa naozaj priveľa

Kipchanga Chemwotei Sakong pre známych jednoducho Kip. O Slovensku dlho nič nevedel.…

Pavol Croft je slovenský Indiana Jones. Nechcelo sa mu stáť za katedrou, vydal sa s krompáčom do sveta

K histórii a umeniu mal Pavol Croft vždy blízko. Preto si ich vybral…