Vieme, čo sa stane s vašim telom, keď sa úplne vzdáte mäsa

Každý má právo rozhodnúť sa. No predtým by ste mali vedieť, ktoré vitamíny a minerály si treba doplniť.
BRATISLAVA 18. marca - Nikdy nebol lepší čas ísť na vegánstvo alebo vegetariánstvo, ako dnes, keď vieme, čo konzumácia mäsa robí s našou planétou. Ale uvažovali ste niekedy nad tým, čo by sa stalo s vašim telom, keby ste sa mäsa úplne vzdali?
Môžu vám chýbať určité vitamíny a minerály, ako napríklad železo
„Jedna vec, ktorá sa v tele môže zmeniť, keď sa vzdáme mäsa, je naša hladina železa,“ vysvetľuje Shona Wilkinson, odborníčka na výživu v spoločnosti Everly Wellness. „Železo je dôležité pre tvorbu červených krviniek, ktoré prenášajú kyslík po tele, a je preto neuveriteľne dôležité pre celkové zdravie. Dôvod, prečo sa naše hladiny železa môžu zmeniť, keď prestaneme jesť mäso, sú zmeny v type železa, ktoré budeme jesť. Mäso nám poskytuje druh železa nazývaný hémové železo. Železo z iných potravín je známe ako nehémové železo.
Čo sa stane, keď neprijímate dostatok železa?
Hémové železo sa do nášho tela veľmi dobre vstrebáva, ale iné, ako hémové, sa zvyčajne vstrebáva horšie. Jedným z príznakov nízkej hladiny železa je neobvyklá únava. Ak si to všimnete, keď sa vzdáte mäsa, uistite sa, že jete dostatok potravín, ktoré obsahujú železo.
Uistite sa, že máte vo svojej strave dostatok týchto potravín, aby ste udržali hladinu železa v rovnováhe. Pamätajte, že absorpcii nehémového železa môžete pomôcť tým, že ho budete jesť spolu s niektorými potravinami obsahujúcimi vitamín C, ako sú čerešne, brokolica, černice, kel a ružičkový kel.
Ako prijímať dostatok bielkovín, keď sa vzdáte mäsa?
„Keď uvažujeme o bielkovinách, máme sklon myslieť na mäso, ako na jeden z najlepších zdrojov,“ vysvetľuje Shona Wilkinson. „Ak prestanete jesť mäso, buďte opatrní, aby ste si zabezpečili dostatočný príjem bielkovín. Bielkoviny sú nevyhnutné pre rast a pre udržanie zdravia. V skutočnosti každá jedna bunka v tele obsahuje bielkoviny a je často známa ako stavebný kameň života.
Aby ste prijímali dostatok bielkovín, aj keď nejete mäso, musíte dávať pozor na to, aby ste konzumovali správne jedlá. Medzi dobré nemastné zdroje bielkovín patrí: šošovica, cícer, kešu orechy, slnečnicové semiačka, tvaroh a vajcia.
Ako môžete dostávať do tela dostatok vápnika?
Ako píše portál whateveryourdose, vápnik je možné získať prostredníctvom zdrojov, ako je zelená listová zelenina, orechy a semená, ako aj rastlinné mlieka. Vápnik je životne dôležitý pre zdravie kostí a zubov a nedostatky je ťažké zistiť, pretože 99% vápnika sa ukladá do kostí. Ak je vápnika v krvi málo, extrahuje sa z kosti, aby sa nahradili straty. Výsledkom je, že sa nedostatky nie vždy prejavia v krvi.
Aké bezmäsité jedlá obsahujú zinok?
„Zinok je zásadný pre zdravie, chuť, pamäť, sluch a imunitný systém,“ vysvetľuje odborníčka na výživu Clarissa Lenherr. „Zinok sa bežne nachádza v červenom mäse a mäkkýšoch, a preto môžu mať vegetariáni a vegáni často nízku hladinu tejto životne dôležitej živiny. Takže ak sa vzdáme konzumácie mäsa, potom by sme mohli mať nedostatok tejto živiny. Zinok nájdete v tekvicových a konopných semenách, mandliach a kešu orieškoch, strukovinách a mliečnych výrobkoch.“
Potrebujete si dopĺňať B12
„Vitamíny skupiny B, najmä B12, sú zásadné pre tvorbu energie, zdravie nervov a funkciu mozgu. B12 sa nachádza hlavne v živočíšnych produktoch, ako je mäso, ale aj v mliečnych výrobkoch a rybách, “vysvetľuje Clarissa Lenherr. Vegánske zdroje B12 môžete získať z obohatených potravín, ako je napríklad výživné droždie, musíte sa však ubezpečiť, že jete dostatok potravy, aby ste sa vyhli nedostatku.
Z akých zdrojov dostanete Omega 3 mastné kyseliny?
Omega 3 esenciálne mastné kyseliny pomáhajú prispievať k zdravým kognitívnym funkciám, zvyšujú zdravie nášho imunitného systému, zvyšujú tvorbu hormónov, znižujú zápal a môžu pomôcť tým, ktorí trpia inzulínovou rezistenciou. Hlavný zdroj omega 3 tukov pochádza z mäkkýšov a rybích olejov, niektoré formy omega 3 však môžeme získať z rias, vlašských orechov a ľanových semienok.