České pivovary našli nový spôsob využitia nepredaného piva, ktoré by inak vyliali
Ľubomíra Somodiová
Ľubomíra Somodiová

České pivovary našli nový spôsob využitia nepredaného piva, ktoré by inak vyliali

V susednom Česku hektolitre nepredaného piva, ktoré nevypili zákazníci z dôvodu uzavretia reštaurácií, barov a krčiem, nevyjdu navnivoč. Tamojšie pivovary našli spôsob, ako takéto pivo využiť.

Ilustračné foto — Foto: TASR/AP

PRAHA 16. marca - Pivovary v Česku z nepredaného piva v čase pandémie koronavírusu vyrábajú špeciálnu pivnú pálenku. O tento štyridsaťpercentný číry alkohol je väčší záujem ako kedykoľvek predtým, uvádza portál Novinky.cz.

Zatvorené krčmy v dôsledku covidovej krízy znamenali pre väčšinu českých pivovarov zásadné obmedzenie predaja a zároveň zvýšené náklady spojené s likvidáciou nepredaného piva. V prvej vlne pandémie väčšina pivovarníkov toto pivo vylievala. Počas druhej vlny ale niektorí prišli s lepším riešením.

Nový zmysel piva

Jedným z pivovarov, ktoré sa rozhodli využiť prebytočné pivo na výrobu pivovice, je Rodinný pivovar Bernard. Podľa jeho hovorcu Radka Tulisa uzavretím podnikov utrpel predovšetkým predaj sudového piva, ktorý sa úplne zastavil.

Väčšinu uvareného piva sa síce nakoniec predať podarilo, časť napriek tomu bolo potrebné stiahnuť. Práve tá poslúžila ako surovina na výrobu pivovice. „Pivná pálenka síce pivovar nespasí, ale dá nový zmysel dobrému pivu a práci, ktorú ľudia odviedli. Vyliať pivo do kanála by bola dosť bolestivá predstava,“ hovorí Tulis.

O limitovanú edície pivovice Bernard majú zákazníci veľký záujem, čo pivovaru aspoň čiastočné pomáha vynahradiť stratené tržby, ktoré sa v minulom roku znížili zhruba o 14 percent.

Investícia do budúcnosti

Podobný prístup zvolil aj Plzeňský Prazdroj. „Našou snahou nie je preniknúť na nový trh, berieme to ako zaujímavý test, ako využiť surovinu, ktorá bola vlastne určená na likvidáciu,“ povedal pre Novinky.cz Rudolf Šlehofer manažér oddelenia turizmu Plzeňského Prazdroja.

Okrem toho, že táto pálenka predstavuje skvelý spôsob, ako nadbytočné pivo zužitkovať, vďaka dozrievania produktu môže byť aj dobrou investíciou do budúcnosti. S každým ďalším mesiacom totiž získava na cene a medzi znalcami alkoholu je vyhľadávaným sortimentom.

Ak ste sa ocitli v psychicky náročnej životnej situácii vy alebo vaši blízki, prípadne pociťujete úzkosť, depresívne nálady a súčasná kríza spojená s tlakom sa pre vás stáva psychicky neúnosnou, vyhľadať pomoc nie je prejavom slabosti či zlyhania. Kontaktujte odborníkov z Ligy za duševné zdravie na bezplatnom telefónnom čísle 0800 800 566. Prípadne môžete využiť služby e-mailovej poradne s konkrétnym odborníkom. Viac sa dozviete na webe linkanezabudka.sk.

Už ste čítali?

Čakáte pred Vianocami niečo príjemné v poštovej schránke? Máme…

Slovenské média obletela správa o odvážnom kroku siete supermarketov.…

Všeobecná lekárka Etela Janeková nezavrela ambulanciu ani na…

MUDr. Etela Janeková, PhD. od začiatku pandémie nezavrela svoju ambulanciu ani…

Východniarov lieči tento usmievavý lekár z Kene: Ľudia sú tu…

Kipchanga Chemwotei Sakong pre známych jednoducho Kip. O Slovensku dlho nič nevedel.…

Pavol Croft je slovenský Indiana Jones. Nechcelo sa mu stáť…

K histórii a umeniu mal Pavol Croft vždy blízko. Preto si ich vybral…

Byt v úplnom centre Bratislavy vymenili za šťastie na dedine:…

Nie všetky pokrokové projekty začínajú výpoveďou v korporáte.…

Práca v banke ju už nenapĺňala, pustila sa do výroby ženských…

Práca v banke si vyžaduje biznis oblečenie. Dobre o tom vedela už počas vysokej…

Pre koronu prišiel o prácu, tak piekol veterníky pre záchranárov.…

Keď prišiel Matúšov kolega s nápadom piecť koláče…

Horský vodca Ján Kořínek: Ak sa stretnete zoči-voči medveďovi,…

Pre milovníkov prírody a turistov má jasný odkaz.