Vegánka Soňa: Úžasnými rastlinnými receptami inšpiruje ľudí počas pandémie, ako zdravšie jesť
Energia a radosť z receptov slovenskej vegánky Soni Makranskej prebudí chuť na zdravú stravu aj u zarytých „vifonkárov" a milovníkov zemiakových lupienkov.
BRATISLAVA 15. februára - Ak by ste hľadali na internete živel chrliaci radosť, energiu a dobrú náladu, ukrýva ho pod názvom sova_huhu sociálna sieť Instagram. Soňa Makranská sa pred desiatimi rokmi rozhodla, že z nej bude vegánka. Čerstvé šťavy zo zeleniny a ovocia jej vyriešili viaceré zdravotné problémy. Dnes vedie vegánsku reštauráciu v Prievidzi a na Instagrame inšpiruje ľudí k skúšaniu chutných vegánskych receptov.
Na Instagrame inšpirujete ľudí nielen k zdravej vegánskej strave, ale aj k radosti zo života. Máte rituály, ktoré vám pomáhajú udržiavať sa v pohode?
Už roky nedám dopustiť na skoré ranné vstávanie. Vstávam 4.30 každý deň. Dokonca aj vtedy, keď prší a slnko je ukryté za mrakmi. Mám rada to ticho, keď väčšina mesta ešte spí. Ráno začínam tým, že sa poďakujem za každý nový deň. Vďačnosť úžasne pomáha meniť uhol pohľadu.
Čo vám v týchto dňoch dáva najviac radosti?
Moja zdravá rodina. To, že mám zdravé telo, ktoré si vládze zacvičiť. Dostatok prostriedkov na zdravé jedlo, ktoré ma robí vitálnou. Práca, ktorá je mojim splneným snom a milovaný človek, ktorého mám po boku.
Ako aktuálne fungujete vo vašej vegánskej reštaurácii v Prievidzi?
Podľa aktuálnych usmernení vlády, s rešpektom a maximálnym dodržiavaním hygienických podmienok. Nechceme naozaj nič podceniť, preto sa kvôli zákazníkom nechávame už dlho každý týždeň pravidelne testovať. Sme šťastné, že môžeme, hoci v okresanom režime, vôbec pracovať. Jedlá rozvážame aj vydávame cez okienko. Tešíme sa však už na moment, kedy budeme môcť obslúžiť prvého zákazníka, doniesť mu jedlo na tanieri a prehodiť pár slov bez rúška.
LÁSKA KU ŠŤAVÁM
Pamätáte si na moment, kedy ste ochutnali svoju prvú šťavu?
Keď som bola malá a mama piekla koláč, vždy mi pripravila jablkovú šťavu z precedených strúhaných jabĺčok. V dospelosti to bolo v nákupnom centre desať rokov dozadu. Spolužiačka pracovala vo fresh bare s čerstvými šťavami. Bola som nachladnutá, začínal mi kašeľ, mala som upchaté dutiny. Po vypití šťavy sa mi uľavilo. Pamätám si na ten magický okamih, kedy mi to docvaklo. Zaobstarala som si prvý odšťavovač, začala veľa čítať a vzdelávať sa.
Čerstvé šťavy vám vniesli do života nový rozmer zdravia, vitality, dobrej nálady. Čo všetko sa touto stravou u vás zmenilo?
Môj život, moje telo, moje myslenie. Vďaka rastlinnej strave som sa vyliečila z alergií, našla som balans a naučila som sa žiť so svojim telom v harmónii a pozorne mu načúvať. Možno aj preto nebývam vôbec chorá. Dnes v tridsiatke sa cítim vitálnejšie ako desať rokov dozadu. Zo všetkého najlepší je pocit, že svojmu telu dávam všetko na to, aby tu bolo pre mňa aj vo chvíľach, keď ho budem najviac potrebovať.
Čo vás naučila príprava čerstvých štiav zo zeleniny a ovocia?
Mať rada všetky druhy zeleniny a ovocia. Milujem zelené šťavy, ktoré doplnia potrebný chlorofyl. Predtým som si nevedela vychutnať napríklad šťavu z čistého zeleru. Dnes sa na ňu teším každý deň. Pri odšťavovaní ide vláknina bokom. Ostane len čistá energia nabitá vitamínmi, ktorú tak milujem. Je to akoby sa vám vlievala životodarná energia priamo do žíl...
Vaše obľúbené tipy na šťavy?
Nebojte sa pridávať koreniny a odšťavovať celé zelené vňate vo veľkom. Na jar si z lesa prineste a odšťavte aj byliny ako skorocel, ďatelinu či žihľavu. Zo zmiešaných štiav mám rada rannú šťavu Sunrise (pomaranč, mrkva, koreň kurkumy a štipka čierneho korenia), beauty šťavu pre krásnu pleť Green Monster (uhorka, petržlenová vňať, jablko, limetka, špenát, fenikel), zázvorový shot na imunitu (odšťavený zázvor, citrón a štipka soli). S takýmto poldecákom sa naozaj dá štrngnúť na zdravie.
Čo by ste odporučili ako večernú šťavu na upokojenie?
Ideálne zeleninovú. Namiesto večere si môžete odšťaviť či rozmixovať napríklad rajčiny, bazalku, uhorku a trošku cesnaku.
STRAVA A ZDRAVIE
Ako by mala vyzerať strava, ktorá nášmu črevu dokonale prospieva?
Črevá sú náš druhý mozog. Stav nášho tráviaceho systému je zodpovedný za našu imunitu aj dobrú náladu. Do svojho jedálnička preto pridávam funkčné potraviny ako kyslú kapustu, fermentovanú zeleninu či kimchi. Vyrábam si domáci probiotický jogurt či kokosový kefír, mojim najobľúbenejším nápojom je kombucha. Ak k tomu pridáte dostatok prirodzenej vlákniny v strave, napríklad z celozrnných výrobkov, viete črevám, a tým pádom aj sebe, privodiť dobrú náladu.
Aká strava nás doslova zabíja?
Myslím si, že to každý dokonale ovláda. Múčne, mliečne, sladké, vyprážané, presolené, údené... K tomu alkohol a cigarety ako „bonusy“. A k tomu žalostné minimum zeleniny na tanieri, aj to akurát v podobe zaváranej uhorky či koliečka paradajky na šunkovom chlebíku. Emócie si, žiaľ, často kompenzujeme neustálym prebytkom. Jedlom vypĺňame nudu, až si ani nevieme spomenúť na to, ako „chutí“ hlad. Keď sa náhodou dostaví, sme úplne nesvoji. S pocitom prázdneho žalúdka nevydržíme ani chvíľu a už sa musíme niečím natlačiť.
Čo s nami spraví dlhodobá konzumácia nevhodného jedla, junk food?
Nie je v poriadku, aby sme boli po každom jedle unavení či mali prehnanú chuť na sladké. Aby sme boli odkázaní na kávu, energetické a sladené nápoje. Závislosť na jedle sa týka už veľkej časti našej spoločnosti. S tým sú spojené infarkty, depresie, cukrovka, rakovina, emočné výkyvy... To, aké jedlo si dodávame do tela, je voľba každého jedného človeka. Ja som si vybrala zdravie a vitálnosť. Máme len jeden život a jedno zdravie, preto robím maximum, aby som sa cítila vo svojom tele skvele. Každý deň.
STRAVA A NAŠA NÁLADA
Ako by mohla vyzerať taká „serotonínová večera“?
Tanier plný vitality musí u mňa obsahovať pár hlavných zložiek, ktoré zasýtia, po dojedení zanechajú úsmev zo spokojného trávenia a dodajú telu všetky potrebné živiny. Ten môj je naplnený kopcom listovej zeleniny, strukovinou, celozrnnou obilninou. Sú tam tiež orechy, olejnaté semená a bielkovinová časť. Jedlo rada obohacujem o lahôdkové droždie, olejčeky (napr. ľanový ) či fermentovanú zeleninu.
COVID A IMUNITA
Ako to máte so stravou u vás doma? Počas epidémie COVID ste niečo zmenili, pridali?
U nás doma sa na tanieri nezmenilo nič. Snažíme sa kupovať len čerstvé potraviny a naozaj minimum polotovarov. Každý deň pridávame navyše vitamín D3, B12, tri para orechy a dve lyžičky mletých ľanových semienok každý deň. K tomu pohyb aspoň párkrát do týždňa.
Článok bol pripravený v spolupráci s Delimano.