Dobré noviny
Vegánka Soňa: Úžasnými rastlinnými receptami inšpiruje ľudí počas pandémie, ako zdravšie jesť
Júlia Böhmová
Júlia Böhmová

Vegánka Soňa: Úžasnými rastlinnými receptami inšpiruje ľudí počas pandémie, ako zdravšie jesť

Vegánku telom aj dušou, Soňu Makranskú, nájdete na Instagrame pod prezývkou sova_huhu.
Vegánku telom aj dušou, Soňu Makranskú, nájdete na Instagrame pod prezývkou sova_huhu. — Foto: Archív S. Makranskej

Energia a radosť z receptov slovenskej vegánky Soni Makranskej prebudí chuť na zdravú stravu aj u zarytých „vifonkárov" a milovníkov zemiakových lupienkov. 

BRATISLAVA 15. februára - Ak by ste hľadali na internete živel chrliaci radosť, energiu a dobrú náladu, ukrýva ho pod názvom sova_huhu sociálna sieť Instagram. Soňa Makranská sa pred desiatimi rokmi rozhodla, že z nej bude vegánka. Čerstvé šťavy zo zeleniny a ovocia jej vyriešili viaceré zdravotné problémy. Dnes vedie vegánsku reštauráciu v Prievidzi a na Instagrame inšpiruje ľudí k skúšaniu chutných vegánskych receptov.

V rozhovore sa dozviete:

  • čo s našim telom spraví pravidelná konzumácia čerstvých štiav
  • tipy na čerstvé šťavy na imunitu, energiu aj krásnu pleť
  • funkčné potraviny, ktoré Soňa pridáva do každodenného jedálnička
  • tip na tanier plný zdravia, ktorý môže zlepšiť nielen imunitu aj náladu

Na Instagrame inšpirujete ľudí nielen k zdravej vegánskej strave, ale aj k radosti zo života. Máte rituály, ktoré vám pomáhajú udržiavať sa v pohode?

Už roky nedám dopustiť na skoré ranné vstávanie. Vstávam 4.30 každý deň. Dokonca aj vtedy, keď prší a slnko je ukryté za mrakmi. Mám rada to ticho, keď väčšina mesta ešte spí. Ráno začínam tým, že sa poďakujem za každý nový deň. Vďačnosť úžasne pomáha meniť uhol pohľadu.

Čo vám v týchto dňoch dáva najviac radosti?

Moja zdravá rodina. To, že mám zdravé telo, ktoré si vládze zacvičiť. Dostatok prostriedkov na zdravé jedlo, ktoré ma robí vitálnou. Práca, ktorá je mojim splneným snom a milovaný človek, ktorého mám po boku.

„Všetko, čo videlo slnko, bolo ošľahané vetrom, nabité životnou energiou je liekom pre človeka, aj pre našu planétu. Hlavným motorom je pre mňa etický zámer. Rozhodla som sa, že nebudem súčasťou toho, čo sa deje zvieratám. Majú majú právo na život na tejto krásnej planéte tak isto ako aj ja.
„Všetko, čo videlo slnko, bolo ošľahané vetrom, nabité životnou energiou je liekom pre človeka, aj pre našu planétu," hovorí vegánka Soňa Makranská. Foto: Archív S. Makranskej

Ako aktuálne fungujete vo vašej vegánskej reštaurácii v Prievidzi?

Podľa aktuálnych usmernení vlády, s rešpektom a maximálnym dodržiavaním hygienických podmienok. Nechceme naozaj nič podceniť, preto sa kvôli zákazníkom nechávame už dlho každý týždeň pravidelne testovať. Sme šťastné, že môžeme, hoci v okresanom režime, vôbec pracovať. Jedlá rozvážame aj vydávame cez okienko. Tešíme sa však už na moment, kedy budeme môcť obslúžiť prvého zákazníka, doniesť mu jedlo na tanieri a prehodiť pár slov bez rúška.

LÁSKA KU ŠŤAVÁM

Pamätáte si na moment, kedy ste ochutnali svoju prvú šťavu?

Keď som bola malá a mama piekla koláč, vždy mi pripravila jablkovú šťavu z precedených strúhaných jabĺčok. V dospelosti to bolo v nákupnom centre desať rokov dozadu. Spolužiačka pracovala vo fresh bare s čerstvými šťavami. Bola som nachladnutá, začínal mi kašeľ, mala som upchaté dutiny. Po vypití šťavy sa mi uľavilo. Pamätám si na ten magický okamih, kedy mi to docvaklo. Zaobstarala som si prvý odšťavovač, začala veľa čítať a vzdelávať sa.

Najlepší spôsob, ako jesť viac ovocia a zeleniny

Na čerstvé šťavy a na smoothies nedajú odborníci dopustiť. Lahodia chuťovým pohárikom, oku aj nášmu tráviacemu a imunitnému systému. Najspoľahlivejší spôsob, ako dodávať telu (nielen) počas pandémie zvýšený príjem dôležitej mikrovýživy, je extrakcia živín zo zeleniny a z ovocia. Ak ovocie, zeleninu, orechy či semiačka upravíme do čo najstráviteľnejšej podoby, náš tráviaci systém z nich dokáže črevom vstrebať to najlepšie. V tekutej forme absorbuje naše telo vitamíny, minerály a stopové prvky z čerstvej stravy efektívnejšie. 

Čerstvé šťavy vám vniesli do života nový rozmer zdravia, vitality, dobrej nálady. Čo všetko sa touto stravou u vás zmenilo?

Môj život, moje telo, moje myslenie. Vďaka rastlinnej strave som sa vyliečila z alergií, našla som balans a naučila som sa žiť so svojim telom v harmónii a pozorne mu načúvať. Možno aj preto nebývam vôbec chorá. Dnes v tridsiatke sa cítim vitálnejšie ako desať rokov dozadu. Zo všetkého najlepší je pocit, že svojmu telu dávam všetko na to, aby tu bolo pre mňa aj vo chvíľach, keď ho budem najviac potrebovať.

S partnerom lásku k vegánskej strave zdieľajú.

Ak chcete začať s čerstvými šťavami, Soňa (na fotke s priateľom, rovnako vegánom) odporúča knihu Dr. Normana Walkera  Čerstvé ovocné a zeleninové šťavy. Vysvetľuje najvhodnejšie kombinácíe a ich účinky na zdravie. Foto: Archív S. Makranskej 

Čo vás naučila príprava čerstvých štiav zo zeleniny a ovocia?

Mať rada všetky druhy zeleniny a ovocia. Milujem zelené šťavy, ktoré doplnia potrebný chlorofyl. Predtým som si nevedela vychutnať napríklad šťavu z čistého zeleru. Dnes sa na ňu teším každý deň. Pri odšťavovaní ide vláknina bokom. Ostane len čistá energia nabitá vitamínmi, ktorú tak milujem. Je to akoby sa vám vlievala životodarná energia priamo do žíl...

Vaše obľúbené tipy na šťavy?

Nebojte sa pridávať koreniny a odšťavovať celé zelené vňate vo veľkom. Na jar si z lesa prineste a odšťavte aj byliny ako skorocel, ďatelinu či žihľavu. Zo zmiešaných  štiav mám rada rannú šťavu Sunrise (pomaranč, mrkva, koreň kurkumy a štipka čierneho korenia), beauty šťavu pre krásnu pleť Green Monster (uhorka, petržlenová vňať, jablko, limetka, špenát, fenikel), zázvorový shot na imunitu (odšťavený zázvor, citrón a štipka soli). S takýmto poldecákom sa naozaj dá štrngnúť na zdravie. 

Soňa miluje Áziu, zamilovala sa do Bali. „Bali aj vegánsky raj s neskutočnou koncentráciou vegánskych reštaurácii. Vždy to berieme aj trochu ako pracovnú cestu, lebo ochutnávať všetky tie jedlá a analyzovať to, je veľmi inšpiratívne a obohacujúce.“
Soňa sa zamilovala do Bali. „Bali je vegánsky raj s neskutočnou koncentráciou vegánskych reštaurácii.“ Foto: Archív S. Makranskej

Čo by ste odporučili ako večernú šťavu na upokojenie?

Ideálne zeleninovú. Namiesto večere si môžete odšťaviť či rozmixovať napríklad rajčiny, bazalku, uhorku a trošku cesnaku.

STRAVA A ZDRAVIE

Ako by mala vyzerať strava, ktorá nášmu črevu dokonale prospieva?

Črevá sú náš druhý mozog. Stav nášho tráviaceho systému je zodpovedný za našu imunitu aj dobrú náladu. Do svojho jedálnička preto pridávam funkčné potraviny ako kyslú kapustu, fermentovanú zeleninu či kimchi. Vyrábam si domáci probiotický jogurt či kokosový kefír, mojim najobľúbenejším nápojom je kombucha. Ak k tomu pridáte dostatok prirodzenej vlákniny v strave, napríklad z celozrnných výrobkov, viete črevám, a tým pádom aj sebe, privodiť dobrú náladu.

Mixér, ktorý mení ovocie a zeleninu na supervýživné nápoje

Pri konzumácii ovocia a zeleniny je dôležitá nielen čerstvosť a kvalita potravín. Dôležité je aj to, ako ich spracujeme a v akej forme ich do tela prijmeme. Časť hodnotných látok nedokážeme do tela prijať ani poctivým žuvaním. Fytonutrienty alebo super živiny, ktoré sa nachádzajú vo vnútri šupiek, stopiek či semiačok, je potrebné maximálne rozdrviť. Nový Nutribullet Pro využíva 900 W motor na rozmixovanie aj tých najtvrdších potravín. Nutribullet RX sa vyznačuje ešte výkonnejším, 1700 W motorom.

Výkonnejší ako odšťavovač. Vďaka silnému motoru dokáže rozdrviť aj šupky, stopky, semiačka do podoby, z ktorej naše telo vyťaží živiny. Foto: Delimano

Aká strava nás doslova zabíja?

Myslím si, že to každý dokonale ovláda. Múčne, mliečne, sladké, vyprážané, presolené, údené... K tomu alkohol a cigarety ako „bonusy“. A k tomu žalostné minimum zeleniny na tanieri, aj to akurát v podobe zaváranej uhorky či koliečka paradajky na šunkovom chlebíku. Emócie si, žiaľ, často kompenzujeme neustálym prebytkom. Jedlom vypĺňame nudu, až si ani nevieme spomenúť na to, ako „chutí“ hlad. Keď sa náhodou dostaví, sme úplne nesvoji. S pocitom prázdneho žalúdka nevydržíme ani chvíľu a už sa musíme niečím natlačiť.

Počas pandémie pripravuje vo svojej vegánskej reštaurácii vegánske menu s rozvozom alebo cez okienko.
Počas pandémie pripravuje vo svojej vegánskej reštaurácii vegánske menu s rozvozom alebo cez okienko. Foto: Archív S. Makranskej

Čo s nami spraví dlhodobá konzumácia nevhodného jedla, junk food?

Nie je v poriadku, aby sme boli po každom jedle unavení či mali prehnanú chuť na sladké. Aby sme boli odkázaní na kávu, energetické a sladené nápoje. Závislosť na jedle sa týka už veľkej časti našej spoločnosti. S tým sú spojené infarkty, depresie, cukrovka, rakovina, emočné výkyvy...  To, aké jedlo si dodávame do tela, je voľba každého jedného človeka. Ja som si vybrala zdravie a vitálnosť. Máme len jeden život a jedno zdravie, preto robím maximum, aby som sa cítila vo svojom tele skvele. Každý deň.

Foto: Archív S. Makranskej

STRAVA A NAŠA NÁLADA

Ako by mohla vyzerať taká „serotonínová večera“?

Tanier plný vitality musí u mňa obsahovať pár hlavných zložiek, ktoré zasýtia, po dojedení zanechajú úsmev zo spokojného trávenia a dodajú telu všetky potrebné živiny. Ten môj je naplnený kopcom listovej zeleniny, strukovinou, celozrnnou obilninou. Sú tam tiež orechy,  olejnaté semená a bielkovinová časť. Jedlo rada obohacujem o lahôdkové droždie, olejčeky (napr. ľanový ) či fermentovanú zeleninu.

Krémové smoothie, detské kaše, polievky aj dezerty

Jeden mixér, štyri pokrmy. Super mixér Nutribullet rozmixuje koreňovú  zeleninu, oriešky a zrniečka. Šikovne extrahuje ťažko dostupné živiny ukryté v semienkach, jadierkach, šupkách a stopkách zeleniny a ovocia. Pozrite si rôzne inšpiratívne zdravé recepty

COVID A IMUNITA

Ako to máte so stravou u vás doma? Počas epidémie COVID ste niečo zmenili, pridali?

U nás doma sa na tanieri nezmenilo nič. Snažíme sa kupovať len čerstvé potraviny a naozaj minimum polotovarov. Každý deň pridávame navyše vitamín D3, B12, tri para orechy a dve lyžičky mletých ľanových semienok každý deň. K tomu pohyb aspoň párkrát do týždňa.

Článok bol pripravený v spolupráci s Delimano. 

Už ste čítali?