Dobré noviny
Viete, koľko káv je pre telo smrteľných?
Inzercia
Inzercia

Viete, koľko káv je pre telo smrteľných?

Môže nás káva zabiť? Smrteľná dávka kofeínu síce existuje, ale káva je predovšetkým prospešnou nášmu telu.

Kávu väčšina z nás miluje a nevieme si bez nej predstaviť svoj štart do nového dňa. Je tiež súčasťou ďalších denných rituálov. Je káva bezpečná? A v akom množstve? Je káva skutočne drogou, ktorá nám môže škodiť?

U kávy platí to, čo u všetkého, do čoho sa zamilujeme. Mali by sme to robiť s mierou

Takže aj káva by sa mala piť umiernene. Denne by sme mali vypiť maximálne tri až štyri šálky kávy. To zodpovedá príjmu zhruba 400 mg kofeínu. Množstvo kofeínu, ktoré zrnková káva obsahuje, závisí na jej druhu. Ďalší vplyv na obsah kofeínu má tiež spôsob prípravy kávy. Nadmerná konzumácia kávy má úplne opačný účinok. Miesto toho, aby nás stimulovala, spôsobí našu ospalosť, únavu, zníži náš výkon, prestaneme sa koncentrovať a objaviť sa môže tras rúk aj tela, či všeobecná podráždenosť. Nadmerne konzumovaná káva odvodňuje a prekyseľuje.

Zaujímavou je aj otázka, či existuje smrteľná dávka kofeínu

Obecne sa za smrteľnú dávku kofeínu považuje 10 g čistého kofeínu, čo odpovedá približne tomu, že by sme vypili 100 káv. V káve dostať do tela túto dávku je teda nereálne a museli by sme si dať čistý kofeín ako výťažok.

Káva telu rozhodne viac prospieva než škodí

Kto pije kávu umiernene, získava vďaka nej do tela užitočné látky. Ide o železo, fosfor, draslík, antioxidanty aj vlákninu. Súčasne je káva výborným stimulantom nášho výkonu. Mali by sme sa vždy snažiť piť kvalitnú kávu. Ideálnou je pražená káva do kávovaru zo slovenskej pražiarne. Najlepšie totiž chutí naozaj káva čerstvo upražená. Dobrá pražiareň kávy je zárukou vysokej kvality kávy. Pokiaľ si kávu zomeliete vždy tesne pred jej prípravou, získate nápoj s tou najlahodnejšou chuťou. Po upražení je najlepšie začať kávu používať po zhruba siedmych dňoch, kedy sa harmonizuje jej chuť.

Už ste čítali?