Dobré noviny
Zápach pri vyprážaní? Stačí použiť jednoduchý trik a nepotrebujete ani digestor!
Lenka Miškolciová
Lenka Miškolciová

Zápach pri vyprážaní? Stačí použiť jednoduchý trik a nepotrebujete ani digestor!

Ilustračná snímka
Ilustračná snímka — Foto: Adn

Aj vám prekáža zápach, ktorý zostane po vyprážaní? Aby vám to pri štedrej večeri v domácnosti voňalo, skúste tieto triky.

Bratislava 24. decembra - Vyprážanie jedla, či už ide o klasické rezne, hranolčeky alebo placky, vždy sprevádza aj typický zápach. Zväčša je preto samozrejmosťou zapnúť digestor. Nie každá domácnosť ho však vlastní a nie vždy úplne pomôže. Ak napáchnu záclony či obrus, len tak ľahko sa už zápachu z vyprážania nezbavíte. Existuje však niekoľko jednoduchých a overených trikov, vďaka ktorým sa už zápachu z vyprážania báť nemusíte

Ako teda zabránite zápachu?

Viacero z týchto trikov poznali už vaše babičky. Stavíme sa, že ak by ste sa ich na niektorý spýtali, určite by súhlasili. Tu je naše desatoro, ktoré vám pomôže zbaviť sa zbytočného zápachu.

1. Tak napríklad zabrániť tomu, aby sa tuk prepaľoval a zapáchal, môžete aj pomocou obyčajnej mrkvy. Vložte do tuku 3-4 kolieska a uvidíte, že zápach bude výrazne slabší.

2. Takisto prospeje, ak mäso pred vyprážaním vyberiete dostatočne v predstihu z chladničky, aby nebolo príliš studené. Naklepte ho a narežte na krajoch, aby sa neskrúcalo. Keď sa totiž mäso skrúti, jednotlivé jeho časti sa nepripravia rovnomerne.

3. Vynikajúcim bojovníkom proti zápachu je aj trik pri príprave trojobalu. Do vajíčka pridajte mlieko, niekoľko kvapiek citrónu a pivo. Mäso bude mať menej cholesterolu (čo prospieva nielen tomu, aby vám kuchyňa nezapáchala, ale aj vášmu srdcu), a tým pádom nebudete cítiť pri vyprážaní typický zápach.

4. Po obaľovaní dobre oklepte strúhanku. Inak sa počas vyprážania oddelí od povrchu a začne sa prepaľovať a zapáchať.

5. Mäso je pred obaľovaním dobré pokvapkať citrónovou šťavou. Mäso zmäkne a eliminuje sa aj zápach pri vyprážaní.

Zbaviť sa zápachu môže pomôcť aj pár kvapiek citróna.
Zbaviť sa zápachu môže pomôcť aj pár kvapiek citróna. Foto: Pexels/Lisa Fotios

6. Ak používate na smaženie menej tuku – tak, aby jedlo nebolo celkom ponorené, najdôležitejšie je najskôr sprudka ho opražiť z oboch strán. Až potom mäso na miernejšom plameni dopekáme.

7. Pri vyprážaní v trojobale je potrebné rezne alebo obaľovanú zeleninu vkladať vždy do rozpáleného oleja.

8. Pri vyprážaní nikdy nezapĺňajte celú panvicu, tuk sa v takomto prípade ochladí a jedlo sa nevypráža, ale dusí.

9. Na vyprážanie používajte vždy tuk s vysokou tepelnou odolnosťou. Čím rýchlejšie sa olej prepáli, tým väčší zápach sa bude počas vyprážania šíriť z panvice. Nezabúdajte tiež na zdraviu škodlivé dôsledky prepáleného tuku.

10. Ktoré tuky sú vhodné? Siahnite po repkovom, kokosovom alebo palmovom oleji. Vynikajúcou voľbou je aj klasická bravčová masť. Tuk počas vyprážania pravidelne vymieňajte.

Už ste čítali?

Daniel Hassan.

Sudánsko-slovenský lekár Daniel Hassan: Mojím vzorom bol primár Blažej z Nemocnice na okraji mesta

Najkrajších 10 rokov života vraj prežil v hospici s nevyliečiteľne chorými…

Barborka Palušová. / Jedna z posledných fotiek celej rodiny.

Namiesto stužkovej jej pripravovali pohreb. Barborka si nestihla splniť veľký sen, no darovala život

Počas svojho krátkeho života bola anjelik, ktorý všade rozdával…

List od neznámeho dievčaťa zmenil jeho život. Slovák Marián sa vo Vietname zaľúbil a našiel cestu ku káve

Mal som asi naivnú predstavu, že ľudia, čo robia s kávou, sú bohatí, spomína…

Fotograf Miroslav Ondruš a jeho snímka, ktorá ohúrila verejnosť.

Lesník Miroslav Ondruš stál zoči-voči bojujúcim medveďom: Keď odišli, zachvátila ma poľovnícka triaška

Medvedica zaútočila na medveďa a ten sa dlho spamätával z toho, čo sa vlastne…

Seriálový Juan s milovanou Broňou a ich spoločnou dcérkou / Mario Cimarro v Dobrých novinách a Dobrom rádiu

Nikdy nezabudne, ako na pláži uvidel krásnu Slovenku. Mario Cimarro spoznal Broňu po mnohých omyloch

Pozrela sa na mňa s tými svojimi úžasnými modrými očami, až sa…