Dobré noviny
Slováci prepadli dobrému jedlu. Instagram je plný ich chutných výtvorov, hviezdou sa môžete stať aj vy. Ako na to?
Júlia Böhmová
Júlia Böhmová

Slováci prepadli dobrému jedlu. Instagram je plný ich chutných výtvorov, hviezdou sa môžete stať aj vy. Ako na to?

Základom dobrej fotografie jedla je správne svetlo.
Základom dobrej fotografie jedla je správne svetlo. — Foto: Instagram/dnesjem

Zozbierali sme pre vás tipy od fotografov, vďaka ktorým z každého jedla vyčarujete dokonalé kulinárske zábery. Zapojte sa do výzvy #dnesjem a staňte sa aj vy influencerom. Alebo začnite zbierať perfektné fotografie receptov do rodinného albumu.

BRATISLAVA 15. decembra - Ako ste na tom vy a fotografovanie jedla, ktoré varíte? Ovládate profesionálny aranžmán a váš kulinársky výtvor putuje súbežne na stôl aj na Instagram? Veziete sa na vlne fotenia plných tanierov a v instagramovskej komunite #dnesjem ste nepísanou legendou? 

Ak vás fenomén zvečňovania jedla na Instagram zatiaľ nechytil, možno v ňom nájdete prínos z iného dôvodu. Vďaka efektným fotografiám vlastných receptov môžete začať budovať rodinnú kuchárku, ktorú raz odovzdáte svojim deťom či vnúčatám.

A navyše, vďaka chutným fotografiám sa môžete stať influencerom pre značku Tauris, získať originálnu kolekciu oblečenia, zásobu kvalitných mäsových výrobkov a pekný honorár.

Základom je správne nasvietenie

Podľa slovenského food fotografa svetového formátu, Dušana Křísteka, je dobrá fotografia jedla harmonickým súzvukom všetkého – kvalitných surovín, kuchárskeho majstrovstva, elegantnej úpravy vrátane výborných svetelných podmienok.

Jedlo môže byť navarené a upravené akokoľvek úžasne, no keď ho zle nasvietite, všetko ste to „zabili“.“ Dobrú fotografiu jednoduchšie vyčarujete z mdlého jedla s dokonalou svetelnou prípravou ako z lahodného pokrmu v nevhodných svetelných podmienkach,“ vystríha fotograf.

Upozorňuje, že fotiť jedlo so svetlom za chrbtom môže aj najlepší záber pokaziť. „Svieťte si vždy radšej z boku,“ radí fotograf, ktorý radšej ako širokouhlý objektív odporúča objektív s dlhším ohniskom.

Dušan Křístek najradšej fotí mäso. Má podľa neho má nádhernú farebnosť, tvar a štruktúru.
Dušan Křístek najradšej fotí mäso. Má podľa neho má nádhernú farebnosť, tvar a štruktúru. Foto: D. Křístek, archív D. Křísteka

Zo všetkého najťažšie sa mu vraj fotila prvá kniha stodvadsiatich receptov kaší a prívarkov. Nerád fotí torty a koláče, najinšpiratívnejšie na fotke je podľa neho mäso a mäsové výrobky. 

Mäso má nádhernú farebnosť v spektre od červenej až po čiernu, svoj prirodzený tvar a štruktúru. Dá sa kombinovať prakticky s čímkoľvek, priestor na kreativitu s mäsom je obrovský,“ spomína Křístek, ktorý v roku 2010 absolvoval stáž u Jerryho Errica v New Yorku a spolupracoval na knihe o newyorskom jedle vrátane klasiky ako sú pizza a hot dogy. 

Sviežosť na fotke dosiahnete malým množstvom zelených byliniek, lyžičkou jogurtu, červenými papričkami, citrónovou kôrou či jarnou cibuľkou.
Popustite uzdu fantázii. Studené misy môžete aranžovať do akýchkoľvek tvarov a dozdobiť prakticky čímkoľvek. Foto: Instagram / #dnesjem

Ak fotíte jedlo častejšie mobilom, food fotografka a food stylistka Jennifer Joyce z BBC Good Food radí dodržiavať pravidlá minimalizmu, čistých línií a jednoduchého dizajnu.

Menej je vždy viac 

Existuje množstvo drobných vylepšení, ktoré môžete použiť. Svetlo je však absolútne kľúčové. Fotografujte počas dňa, ideálne v blízkosti okna. Používajte radšej menšie taniere svetlej farby. Jedlo vynikne najlepšie na bielom podklade.“ Dôležité sú podľa nej aj čisté, nedotknuté okraje taniera, ktoré dodajú fotografii vzdušnosť a elegantný punc. 

Ak je objekt vášho fotenia hnedej farby, sviežosť mu dodáte malým množstvom zelených byliniek, lyžičkou jogurtu, červenými papričkami, citrónovou kôrou či jarnou cibuľkou,“ pokračuje Jennifer Joyce. Zároveň zdôrazňuje najzakladanejšie pravidlo: „V jednoduchosti je krása. Nechajte samotné jedlo vyniknúť a s finálnym výsledkom budete spokojní. Prílišné množstvo vyčačkaných doplnkov celkový dojem iba pokazí.

Dušan Kříštek aj svetoví food stylisti a food fotografi sa zhodujú na jednom: na fotografii aj na jedle je prvoradá kvalita surovín.

Nielen na tanieri, aj na fotografiách je kľúčová kvalita súrovín.
Nielen na tanieri, aj na fotografiách je kľúčová kvalita súrovín. Foto: Instagram / #dnesjem

V prípade šunkovo-salámových mís, ktoré sú ideálnym praktickým a chutným pohostením (nielen) počas sviatočného obdobia, máme na výber z vysokokvalitných mäsových produktov. K obľúbenej šunke ZIPSER s 92-percentným mäsovým podielom prichádza slovenský výrobca Tauris na trh s novou radou prémiovej sušenej ZIPSER salámy. Je vyrobená podľa tradičnej receptúry prirodzenou fermentáciou dlhým kvalitným dozrievaním, vďaka ktorej má až štyridsaťdňovú trvanlivosť.

Ak budete počas sviatkov pripravovať studené misy, skúste nový kreatívny „plating“ (úprava jedla na tanieri, pozn.). Nechajte sa inšpirovať originálnymi nápadmi na instagrame #dnesjem

Ak vám koluje v žilách kreatívna kulinárska krv, nahrajte na svoj instagram do 18. decembra fotografiu vlastného kreatívne poňatého taniera s výrobkami od Taurisu a použite hashtag #taurisvyzva. Nezabudnite sledovať @tauris.sk, aby vám neunikla žiadna novinka. Okrem chutných a kvalitných výrobkov a originálnych módnych kúskov sa môžete stať aj influencerom značky Tauris, a to aj s pekným honorárom!

8 tipov ako sa stať majstrom food fotografie

1. Veľkosť taniera. Tanier by mal vyzerať bohato a výdatne. Jedlo bude pôsobiť efektnejšie na menších tanierikoch s dezertnou vidličkou.

2. Sviežosť vďaka kvapke vody. Zelenina a ovocie pôsobí na fotografiách sviežejšie, ak ju jemne ovlažíte vodou zo spreja.

3. Odvážne krájanie. Jedlo by sme mali naporciovať a krájať tak, aby čo najkrajšie vynikla jeho textúra. Napríklad pri krájaní kalerábu ho skúste netradične tvarovať – rozkrájajte ho napríklad na mesiačiky či na plátky.

4. Ako dosiahnuť žiarivejšiu farbu. Pomôže pár kvapiek rastlinného oleja, ktorým jedlo jemne potriete. Farebnosť dodá aj hrubozrnná morská soľ, v mažiari rozdrvené červené papričky alebo pár kvapiek šťavy z citrusového ovocia.

Ledabolý štýl „Na rybách“ od dánskeho šéfkuchára Mikkela Karstadta. Jeho ďalšie inšpirácie nájdete na jeho Instagrame.
Ledabolý štýl „Na rybách“ od dánskeho šéfkuchára Mikkela Karstadta. Jeho ďalšie inšpirácie nájdete na jeho Instagrame. Foto: Instagram M.Karstadta

5. Rozprávajte príbeh... napríklad dodaním textúry. Môžete si pomôcť ľanovou utierkou, ktorú podsuniete pod tanier, pohárom s nápojom, štipkou korenia. Polievka vyzerá na fotke lepšie s kúskom chleba alebo s lyžicou či s kúskom odtrhnutej bagety...  

6. Servírujte na organický materiál. Drevo, kameň dodajú vášmu servírovaniu rustikálny a prírodný šmrnc.

7. Severská technika. Ledabolo (ale vedome) odkrojené kúsky zeleniny či rozptýlené bylinky.... Tomu sa povie precízne zostavený ledabolý aranžmán. Môžete sa inšpirovať štýlom „Na rybách“ od dánskeho šéfkuchára Mikkela Karstadta, množstvo inšpirácií nájdete na jeho Instagrame.

Jedlo sa fotilo už v 19. storočí 

Food fotografia nie je žiadnou novinkou. Jedlo fotili naši predkovia už v 19. storočí. Prvé food fotografie boli ovplyvnené maľbami a kompozíciami ovocného zátišia. V roku 1910 predstavil fotograf Wladimir Schohin kolorovanie farbami. V medzivojnovom období sa už fotografi sústredili pri fotení jedla na jeho veľkosť a tvar. V 30. a 40. rokoch dvadsiateho storočia sa zrodila reklamná fotografia jedla a potravín, ktorá má až dodnes rovnaký cieľ: vyvolať v nás túžbu po jedle a po nápoji z obrázku. V štyridsiatich rokoch dvadsiateho storočia začali fotografi masívne používať umelé aditíva a farbivá, aby jedlo na fotografii vyzeralo lepšie ako v skutočnosti je. V osemdesiatych rokoch už k zobrazovanému jedlu pridávali najrôznejšie kulisy. Dnes sa vo food fotografii nosí najkrajší trend. Prirodzenosť, jednoduchosť, čistota.

8. Hra na schovávačku. Vrstvenie dodá vášmu platingu príchuť hravosti a prekvapenia. Predstavte si napríklad ryžový cracker, ktorý zvrchu schováva krabie mäso alebo plátky reďkovky ukrývajúce pod sebou tatarák z morského vlka...

Článok bol pripravený v spolupráci s Tauris. 

Už ste čítali?