Dobré noviny
Vianočné pečenie vám navodí pocity šťastia a pohody
Inzercia
Inzercia

Vianočné pečenie vám navodí pocity šťastia a pohody

Pečeniu pripisujú psychológovia aj pocity spokojnosti a pohody.
Pečeniu pripisujú psychológovia aj pocity spokojnosti a pohody. — Foto: Pexels / Cottonbro, N. Michalou

Je jedno, či ste ostrieľaný cukrár alebo ste v rúre v živote nič sladké nepiekli. Tieto Vianoce by ste si mali podľa psychológov kuchyňu poriadne rozvoňať.  

BRATISLAVA 9. decembra - Ako ste na tom vy a pečenie? Patríte k nadšeným produktívnym cukrárkam, ktoré s prehľadom ovládajú tajomstvá vzácnych babičkiných receptov? Ste skôr kreatívec, ktorého fascinujú nevšedné kombinácie, exotické suroviny a netradičné nápady? Alebo by ste sa na stupnici „sebavedomého pekára“ zakrúžkovali hlboko pod čiarou?

S množstvom skvelých receptov na internete a na youtube, s vhodne zvolenou vstavanou rúrou, kuchynskou váhou a kuchynským robotom to s prehľadom zvládnete. Výsledným dielom potešíte nielen chuťové poháriky svojich najbližších. Spravíte aj niečo dôležité pre seba.

Pečenie ako terapia

Vedomé a pokojné váženie, dochucovanie a miešanie nás dokáže podľa psychológov dostať do stavu podobnému „flow“. Dokážeme sa v ňom absolútne sústrediť a vychutnávať si prítomné momenty.

Pečeniu pripisujú psychológovia aj pocity spokojnosti a pohody. Samotný proces vytvárania sladkých umeleckých diel v nás prebúdza kreativitu, vyžaduje orientáciu na cieľ a stav, kedy je naša myseľ v sústredenej činnosti.

Štúdia publikovaná v Journal of Positive Psychology naznačila, že ľudia, ktorí na dennej báze realizujú drobné kreatívne projekty, medzi ktoré patrí aj domáce pečenie, sa cítia v bežnom živote uvoľnenejšie a šťastnejšie.

Psychologickú eufóriu okolo pečenia spustil aj známy britský cukrár a výherca televíznej súťaže v pečení, The Great British Bake Off, John Whaite. Autor viacerých kuchárok opisuje, ako mu práve pečenie pomohlo v boji s depresiou. „Pečenie depresiu síce nevylieči, dokáže ju však zmierňovať. Je to neuveriteľne kreatívny proces, ktorý mení negatívnu energiu na konštruktívny výsledok. Pečenie je ako meditácia. Pomaličky, krok po kroku, sa musíte prepracovať cez jednotlivé fázy receptu a na každú jednu sa detailne sústrediť. Má jednoznačne upokojujúce účinky.

Viaceré svetové štúdie potvrdili, že vďaka drobným kreatívnym aktivitám, vrátane pečenia, sa môžeme cítiť spokojnejšie a šťastnejšie.
Viaceré svetové štúdie potvrdili, že vďaka drobným kreatívnym aktivitám, vrátane pečenia, sa môžeme cítiť spokojnejšie a šťastnejšie. Foto: Pexels / P. Danilyuk, N. Michalou

Základné pracovné trio v kuchyni

Aby sme naplno vyťažili z pozitívnych účinkov pečenia na našu psychiku, musí v kuchyni všetko fungovať ako hodinky. Ako kuchár – pekár potrebujete za linkou cítiť istotu, že máte po ruke kvalitný a funkčný kuchynský tím.

Môže obsahovať množstvo technických vychytávok, zo všetkých najdôležitejšie sú však tieto tri: kuchynská váha, kuchynský robot a kvalitná rúra.

Presná kuchynská váha

Je základný pomocník, bez ktorého sa žiaden kuchár – pekár vo svojej „svätyni“ nepohne. Kvalitná kuchynská váha dnes už z finančného hľadiska nepredstavuje žiadnu veľkú položku. Pred jej kúpou si odpovedzte na otázku, aký typ váhy sa bude najlepšie hodiť k vášmu štýlu pečenia.

Možno si ešte z detstva pamätáte maminu starú dobrú klasiku. Mechanickú váhu si môžete kúpiť aj dnes. Jednoduchšie sa ovláda, nemusíte kontrolovať napájanie a meniť baterky. Nečakajte však od nej absolútnu presnosť ako u jej „digitálnych kolegýň“.

Pri digitálnych váhach sa môžete orientovať podľa materiálu, rozmeru alebo dizajnu. Ak patríte k inovátorom a fascinujú vás funkčné technické novinky, mohla by vás potešiť digitálna váha s prívlastkom nutričná. Oceníte ju, ak chcete mať jasno, čo a v akom množstve do seba s jedlom dávate. Napríklad digitálna kuchynská váha Beurer DS 61 s analýzou nutričných hodnôt potravín je ideálna, ak máte špeciálnu diétu alebo diabetika v rodine. Poskytne vám výživové a energetické hodnoty pre 950 rôznych druhov potravín. Dokáže zmerať množstvo bielkovín, tuku, cukrov či energie v kcal alebo kJ.

Kuchynský robot, ktorý splní všetky vaše predstavy

Kuchynský robot je takým dôležitým členom kuchyne, že pri jeho výbere odporúčame dôslednú, takmer detektívnu prípravu. Ideálne je, ak si spravíte analýzu vlastných kuchárskych a pekárskych potrieb a postupov. Aké činnosti vykonávate pri varení a pečení najčastejšie? V tých by vás mal robot vedieť perfektne nahradiť.

Kuchynský robot zastúpi všetky najčastejšie používané spotrebiče v kuchyni – ručný šľahač, tyčový a stolný mixér, smoothie maker.  Dokáže za vás nakrájať a nastrúhať, pomlieť a pomixovať, lisovať aj odšťaviť.

Najkvalitnejšie roboty sa vyrábajú z nerezu, majú vyššiu cenu ako plastové, ale vďaka lepšej životnosti aj dlhšie vydržia. Materiál robota by mal byť dostatočne kvalitný, aby vydržal umývanie v umývačke riadu. Dôležité je zvážiť, aké tipy jedál a pre koľkých ľudí najčastejšie pečiete a varíte. Misa by mala byť dostatočne veľká, aby ste v nej všetko cesto pripravili na jeden raz. Menším rodinám postačí misa s objemom 3 litre, ak ale radi pečiete a podelíte sa aj s inými, zvoľte misu s objemom najmenej 4 litre.

Najlepší spôsob miesenia cesta

OKAY rada: Zvoľte si kuchynský robot s planetárnym spôsobom miesenia. Dokonale dokáže premiešať všetky suroviny. Pri tomto type miesenia sa vám nestane, že časť surovín ostane na okrajoch nespracovaná.

Vstavané rúry pre občasných pekárov, aj pre tých náročných

Vstavaná rúra je eleganciou samou o sebe. Kompaktne sa začlení do vašej kuchynskej linky, vďaka čomu podporí celkovú harmóniu vašej kuchyne. Vstavané rúry sú však v prvom rade funkčné, najmä, ak si tú svoju prispôsobíte vlastným predstavám.

Ak patríte k aktívnym a akčným kuchárom, ktorí majú radi, keď všetko v kuchyni dokonale funguje, oceníte najmodernejšie technické novinky. Vaša rúra by mala mať dostatok zaujímavých funkcií (aby ste v nej mohli piecť napríklad aj pizzu, jemnú panenku, rozmrazovať aj grilovať) vrátane chladeného skla, ktoré vás nepopáli. „Čerešničkou na torte“ je teleskopický výsuvník, ktorý vám uľahčí prácu s rozpáleným plechom.

Ak máte doma aj malých pomocníkov - pekárov, na vstavanej rúre oceníte chladené sklo či teleskopický výsuvník, ktorý uľahčí prácu s rozpáleným plechom.
Ak máte doma aj malých pomocníkov - pekárov, na vstavanej rúre oceníte chladené sklo či teleskopický výsuvník, ktorý uľahčí prácu s rozpáleným plechom. Foto: Pexels / G. Fring

Ak patríte k produktívnym pekárom a vôňa čerstvého chleba, lahodného mäsa či krehkého koláča je u vás každodenným štandardom, pravdepodobne vás bude zaujímať v prvom rade energetická trieda (ideálne A++) a spotreba.

Ak s pečením iba začínate alebo patrí u vás len okrajovým gastronomickým činnostiam, pravdepodobne vám postačí „bežná“ rúra. Taká, ktorá všetko spoľahlivo upečie, akurát vás neohúri množstvom všakovakých funkcií.

Práve v predvianočnom období sa oplatí skontrolovať, či vám základné pracovné trio (váha, robot, rúra) dokonale vyhovuje. Ak je všetko v absolútnom poriadku, stačí už len otvoriť rodinný receptový almanach... Alebo sa inšpirovať tipmi na vianočné pečenie z internetu či z youtubu. Jeden originálny vianočný recept odporúčame určite vyskúšať.

RECEPT: Falošné linecké koláčiky z jogurtu

Obľúbené linecké koláčiky si môžete pripraviť aj v zdravšej verzii - z jogurtu.
Obľúbené linecké koláčiky v zdravšej verzii - z jogurtu. Recept pripravila redakcia to je nápad.sk. Foto: Pixabay

POTREBUJEME 

500 g hladkej múky

250 g masla alebo hery

120 ml bieleho jogurtu

1 šálku práškového cukru

2 balenia vanilkového cukru

marmeládu na lepenie

práškový cukor na posypanie

POSTUP 

Heru alebo maslo vymiešame s bielym jogurtom a vanilkovým cukrom do peny. Postupne pridáme po lyžiciach múku zmiešanú s práškovým cukrom.

Spracované cesto rozvaľkáme na pomúčenej pracovnej doske na plát s hrúbkou cca 5 mm. Pomocou formičky vykrojíme hviezdičky. 

Upečieme na papieri na pečenie pri teplote 150 stupňov.

Doba pečenia závisí od hrúbky a veľkosti hviezdičiek, pečte približne 15 minút. Upečené necháme vychladnúť na rovnej ploche a zlepíme marmeládou.

Na tanieri ich posypeme práškovým cukrom. Z uvedenej dávky vyjde cca 60 kusov pečiva.

Už ste čítali?