Zachráňme zomierajúce gastro!
Dobré noviny
Dobré noviny

Zachráňme zomierajúce gastro!

Prosby a alarmujúce argumenty podporené údajmi od podnikateľov a združení v gastronómii neboli vyslyšané.  Gastronómia nedokáže za týchto podmienok prežiť.

— Foto: Reprofoto Youtube/10pregastro

BRATISLAVA 20. novembra - Som jeden z vás. Volám sa Viliam Pavlovský a v profesionálnej gastronómii sa pohybujem vyše dekádu. Symbolicky v dňoch, keď si pripomíname Nežnú revolúciu, vás chcem vyzvať: Poďme sa znovu spojiť a vydobyť si zmenu. Máme poslednú šancu zachrániť zomierajúcu gastronómiu.  Vyzývam preto všetkých zainteresovaných: Vyvolajme celonárodnú Gastro(r)evolúciu!

Prosby a alarmujúce argumenty podporené údajmi od podnikateľov a združení v gastronómii neboli vyslyšané. Vo svetle otvárania kín, kostolov a divadiel stále nevidíme svetlo na konci tunelu. Od začiatku pandémie považujeme kroky a opatrenia zo strany vlády za zúfalo nedostatočné. Gastronómia nedokáže za týchto podmienok prežiť.

Preto sme vytvorili projekt s názvom „10 pre gastro“.  Naša výzva chce sformulovať a presadiť desať opatrení, bodov reálnej a rýchlej pomoci pre slovenskú gastronómiu. Prvé návrhy nájdete na stránke www.10pregastro.sk. Navrhujeme napríklad zníženie DPH pre gastro priemysel na 10% aj pomoc vo forme odloženia odvodov.

Prestaňme vytvárať čiastkové iniciatívy, projekty a facebookové skupiny. Stovky zapojených prevádzok sú málo. Sú nás predsa tisíce! Spojme sa všetci a nastavme jednotnú stratégiu. Nájdime spoločné synergie a komunikujme ako jeden silný hlas. Len tak sme schopní zaujať a vydobyť si adekvátnu pomoc.  Rýchlo, pokým nie je neskoro! Musíme konečne prejsť do ofenzívy. Hlučnej, ale transparentnej. Tvrdej, ale korektnej. V rukách máme osudy tisícov prevádzok, vyše 50 000 ľudí, ktorých neľahká práca prináša prostriedky do štátnej kasy. Živíme tiež desaťtisíce ľudí, ktorí pracujú v odvetviach s gastronómiou súvisiacich. Sme súčasťou cestovného ruchu, kultúry, koloritu aj bežného života na Slovensku.

Sme však v patovej situácii, do ktorej sme sa nedostali vlastným pričinením. Chceme ponúkať zákazníkom to, čo vieme robiť najlepšie, ale môžeme tak robiť len obmedzene alebo sprostredkovane.

Reprezentujem všetkých, ktorí žijú v neistote alebo – a to je ešte horšie – v beznádeji. Zjednoťme sa, zachráňme to, čo sme v pote tváre budovali celé roky.  Zapoj sa aj ty do Gastro(r)evolúcie! Získaj viac informácií a pridaj sa na www.10pregastro.sk.

Viliam Pavlovský

  • V gastronómii som aktívny vyše 10 rokov,
  • od roku 2018 budujem vlastnú značku Sympl., ktorá prevádzkuje dve reštaurácie a remeselnú pekáreň,
  • vytváram pracovné miesta pre 50 ľudí a snažím sa gastronómii neustále posúvať vpred.

Už ste čítali?

Už 8 mesiacov nebol mladík v obchode. Všetko potrebné si dopestuje…

Mladý muž neuteká do obchodu, aby si urobil zásoby – vďaka svojej…

Cestovateľ Tomáš: Naozaj dávate rodičov do starobinca? Pýtali…

Cestovateľ Tomáš Benedik z východného Slovenska má veľa…

Rómka Dominika študuje v Anglicku na prestížnej univerzite:…

Rodičia ju už od detstva podporovali v štúdiu. Dnes je druháčkou na University…

Najradostnejší kvetinár v Bratislave. Patrik s Downovým syndrómom…

Lekári Danku a jej manžela presviedčali, aby dali syna s Downovým syndrómom…

Keď začal Milan maľovať, svoj pôvod tajil, lebo sa bál reakcií…

Keď odhalil svoje meno a pôvod, v priebehu jedného večera stratil na…

Rasťo navštívil Severnú Kóreu: Hoci je to najkrutejší režim,…

Ľudia majú svojich diktátorov za bohov, ženy si môžu vybrať z 18 účesov,…

Lucie pečie hotové majstrovské diela: Na začiatku som bojovala,…

Je mladá, krásna a úspešná. Na konte má viacero…

Jej mladšia dcéra vyhrala MasterChef, staršia má detskú mozgovú…

Zdravotný stav Paulínky denne núti jej rodičov riešiť inkontinenciu,…