Ako si vybrať správny sporák? Pozerajte na rozmery vašej kuchyne, úsporu energie a pre koľkých ľudí budete variť
Na trhu je dnes viacero druhov sporákov s niekoľkými možnosťami ohrievacích platní.
BRATISLAVA 19. novembra - Aj keď si možno viete predstaviť kuchyňu bez mikrovlnky alebo umývačky riadu, bez sporáka alebo rúry isto nie. A hoci sa dnes voľne stojace sporáky objavujú ako prvky pri zariaďovaní novej kuchyne čoraz zriedkavejšie, oproti vstavaným rúram majú jednu veľkú výhodu, a to, že ho môžete ľubovoľne premiestňovať. Ak sa budete chcieť neskôr presťahovať alebo rekonštruovať kuchyňu a zmeniť jej usporiadanie, tak toto riešenie bude určite oveľa praktickejšie. A keďže je to spotrebič, ktorý s vami zostane niekoľko rokov, jeho výber by ste nemali podceniť. Najprv si však ujasnite, aký potrebujete.
Podľa čoho vyberať
Pri samotnom výbere sporáka by ste mali dbať v prvom rade na druh sporáka a typ ohrievacích platní. Pri nich je dnes už výber celkom široký. Môžete si vybrať indukčnú platňu, ktorá spotrebuje menej energie, pretože ohrieva priamo panvicu a nie priestor mimo panvice, no vyžaduje si špeciálny riad, tradičný plynový horák, ktorého výhoda spočíva v precíznej kontrole nad ohrevom, ale o niečo horšie sa čistí. Elektrickú platničku zase nájdete za nízku cenu, avšak počítajte s tým, že sporáky tohto typu sú pomerne neefektívne, ťažko sa udržiavajú a príprava jedál bude značne pomalšia. A v neposlednom rade je to sklokeramická platňa, ktorá má elegantný a zároveň štýlový povrch, no v porovnaní s indukčnými platňami nie je natoľko energeticky efektívna, pretože zohrieva nielen panvicu, ale aj miesto pri panvici.
Okrem toho by ste sa mali zamerať na rozmer, teda aký sporák vám vaša kuchyňa dovolí. V ponuke bežne nájdete sporáky rôznych šírok či už menej ako 50 cm, 50 – 59 cm alebo 60 a viac centimetrov. Dôraz kladte aj na vnútorný objem rúry, teda koľko pokrmov chcete tepelne spracovávať v rúre na pečenie. Podľa toho sa rozhodnete či siahnete po rúre s vnútornou kapacitou menšou než 52, 56 až 59 alebo až 60 a viac litrov.
Akonáhle si vyberiete typ ohrievacích platní a ujasníte si veľkosť, môžete pristúpiť k výberu sporáka. Práve od typu ohrievacích platničiek sa totiž odvíja aj druh sporáka. Poznáme indukčný sporák s indukčnými platňami, plynový sporák s plynovými horákmi a plynovou rúrou, elektrický sporák s elektrickou varnou doskou, sklokeramický sporák so sklokeramickou varnou doskou a nakoniec kombinovaný sporák, ktorý spája výhody elektrickej rúry na pečenie s plynovou varnou doskou. Aké sú ich výhody a nevýhody?
Výhody a nevýhody jednotlivých druhov
Niekedy to za vás vyrieši situácia vo vašom byte. Nie je v ňom zavedený plyn? Tak vaša voľba je jasná, volíte elektrický sporák využívajúci elektrickú energiu. Ak však máte na výber a rozhodujete sa medzi elektrickou alebo plynovou rúrou, treba zvážiť, na akú činnosť ju budete používať. Ak máte radi cukrárske experimenty a neviete si predstaviť týždeň bez lahodného koláča, vyberte si plynovú rúru, ktorá udržuje konštantnú teplotu pečenia. Pre milovníkov sladkého pečiva bude zase skvelým pomocníkom plynový sporák s plynovou a teplovzdušnou rúrou. Toto zariadenie má väčší výber programov a umožňuje piecť akékoľvek, aj tie najnáročnejšie múčniky, a zároveň pripravovať krémy, plnky alebo polevy. Ak chcete znížiť náklady na rodinné varenie, vyberte si plynový sporák s plynovou rúrou. Pri jeho používaní však nezabudnite zabezpečiť dostatočné vetranie v miestnosti a pravidelne kontrolujte prípojku na plyn.
Používanie plynových sporákov a rúr je lacnejšie ako modely na elektrinu a šetria tak vašu peňaženku, no dnes majú moderné modely mnoho ďalších funkcií a schopnosť presne nastaviť teplotu a čas pečenia, funkciu cirkulačného systému či napríklad samočistiacu funkciou. A čo taký kombinovaný sporák, teda taký, ktorý funguje na plyn a elektrinu zároveň? Elektrická rúra vám umožní rýchlo a pohodlne pripravovať pokrmy pomocou prídavných funkcií zariadenia, ako je funkcia rozmrazovania. Plynový sporák zasa zníži vaše náklady pri častom varení. Na trhu sa nachádzajú modely plynových a elektrických samostatných varičov s rôznym počtom horákov a vzdialenosťou medzi nimi, preto presne prispôsobíte zariadenie vášmu priestoru.
Spotreba energie rozhoduje
Okrem vyššie spomínaných rozdielov v spotrebe energie, ktoré majú jednotlivé sporáky, na to, aby ste ušetrili na energiách a zároveň šetrili životné prostredie, sa vám stačí rozhliadnuť po sporáku v energetickej triede A, ktorá patrí medzi energeticky najúspornejšie, zároveň sa však delí na niekoľko podtried od A+ až po A+++, ktorá je najefektívnejšia. Spotrebu však vie zásadným spôsobom ovplyvniť aj umiestnenie spotrebičov. A je teda rúra a sporák napríklad vedľa chladničky s mrazničkou, chlad a teplo na seba vzájomne vplývajú. Vo výsledku trvá pečenie či varenie dlhšiu dobu a spotrebujete viac elektrickej energie. Tomuto prehrešku sa viete veľmi jednoducho vyhnúť správnym zoradením. V prípade, že vám to neumožňuje dispozičné riešenie, využite izoláciu v podobe rôznych materiálov na to určených alebo vstavanú rúru, kde to kuchynská skrinka dostatočne izoluje. A samozrejme nezabúdajte na pravidelnú a správnu údržbu, každý sporák potrebuje inú starostlivosť, ale ak s ním chcete prežiť naozaj dlhú dobu, dbajte na to.