Dobré noviny
Švajčiarski vedci zistili, čo robiť, aby naša pleť zostala dlho pekná a zdravá. Je to celkom jednoduché
Lucia Čížová
Lucia Čížová

Švajčiarski vedci zistili, čo robiť, aby naša pleť zostala dlho pekná a zdravá. Je to celkom jednoduché

Švajčiarskou metódou sa kolagén rýchlejšie a spoľahlivejšie dostane do buniek.
Švajčiarskou metódou sa kolagén rýchlejšie a spoľahlivejšie dostane do buniek. — Foto: Pexels/A. Piacquadio, Thisisengineering

Viac ako krémy a procedúry pomáha pokožke výživa zvnútra, ktorá nakopne bunky a tie začnú tvoriť pre telo prospešný kolagén.

BRATISLAVA 16. novembra - Vonkajšie teploty postupne klesajú a s príchodom zimy dostane naša pleť poriadne zabrať. Ošľahaná vetrom, vyštípaná mrazom, schovaná pod rúškom a často zbytočne vystavovaná suchému vzduchu, ktorý máme doma. Postupne tak stráca svoju vitalitu, pružnosť a, samozrejme, čoraz viac sa prehlbujú aj vrásky. Zima aj rúška s nami však sú a ešte aj budú nejakú dobu, a preto sa potrebujeme s nimi naučiť fungovať. Čo teda robiť, aby naša pleť netrpela? Nebojte sa, drahé krémy ani procedúry nie sú potrebné.

Pleť ako prvá na rane

Nie je to však len zimou. Pleť je už po lete vyčerpaná vplyvom slnečného žiarenia, ktoré preniká hlboko do dermálnej vrstvy našej kože, ničí prirodzený kolagén v nej a spôsobuje predčasné starnutie,“ vysvetľuje pre Dobré noviny Regina Kostolná, zakladateľka značky Bionutrian. O kolagéne ste už isto veľa počuli, avšak málokto vie, prečo je pre naše telo naozaj taký potrebný. Poďme sa teda bližšie pozrieť na našu pleť.

Vonkajším vplyvom je vystavovaná vrchná časť kože, tzv. epiderma. Tá má slúžiť ako bariéra chrániaca telo pred toxínmi, baktériami a stratou vody. Avšak to, v akej bude kondícii, závisí od toho, ako funguje nasledujúca, tzv. dermálna vrstva kože, ktorá je vypĺňaná kolagénovými vláknami,“ dodáva Kostolná s tým, že pleť vráskavie, ochabuje alebo sa inak oslabuje práve vtedy, ak tento kolagén mizne a telo ho neprodukuje dostatočne. To nastáva vplyvom životného štýlu, slnečného žiarenia, toxínov, ale samozrejme aj vekom.

Pleť v zime, ale aj pod rúškom trpí, starajte sa o ňu.
Pleť v zime, ale aj pod rúškom trpí, starajte sa o ňu. Foto: Pexels/Polina Tankilevitch

Kolagén, teda najdôležitejšiu bielkovinu a jeden z hlavných stavebných prvkov v tele človeka, si však organizmus dokáže tvoriť len v obmedzenom množstve. Do 25. roku života si kolagén dokáže telo produkovať samé. Následne sa jeho tvorba znižuje a v 40-tke sa už netvorí takmer vôbec. Práve v tomto veku začínajú ženy badať ochabnutosť pleti a prvé výraznejšie vrásky. Čo sa vnútri pleti deje? „Bunky, ktoré kolagén produkujú, strácajú mechanické pnutie. Môžeme teda povedať, že bunka zlenivie, a tak ho prestane produkovať. Starnúca koža má teda výrazne nižšiu produkciu kolagénu ako mladá koža.“

Výživa zvnútra

Čo teda môžeme robiť? Vzpružiť dermálnu vrstvu našej kože tým, že jej dodáme kolagén v náhradnej forme zvnútra. Cielene sa dostane až k tkanivám buniek, nakopne ich, začnú znova produkovať kolagén a pleť sa vypne. Ľudia si často myslia, že to vyriešime len krémami. Áno, pokožku vieme hydratovať zvonka (na to slúžia najmä krémy s kyselinou hyalurónovou, ktorá viaže molekuly vody). Potrebné zložky sa ale nedostanú efektívne až do dermálnej vrstvy, aby ju to vzpružilo, preto je potrebná výživa zvnútra,“ vysvetľuje Kostolná.

Nie je však jedno, v akej podobe túto náhradnú formu kolagénu prijímame. Na trhu je už dnes toľko druhov a najmä mnoho informácií, ako sa kolagén najlepšie vstrebáva, že zorientovať sa v tom je často zložité. Samozrejme, môžeme ho získať aj zo stravy, ale v naturálnej forme je kolagén ťažšie využiteľný. Živočíšny kolagén, získaný z hydiny, dobytka alebo ošípaných nie je ideálny, pretože je horšie vstrebateľný. Preto sa volia ryby. „Získava sa z rýb, pretože práve v tejto forme je biologicky najpodobnejší tomu ľudskému. A v práškovej forme rozpustnej vo vode sa efektívne vstrebáva a distribuuje po tele, akoby si ho organizmus vytvoril sám,“ potvrdzuje odborníčka účinky kolagénu, ktorá pracuje aj so švajčiarskymi odborníkmi.

Naša koža sa skladá z viacerých vrstiev.
Naša koža sa skladá z viacerých vrstiev. Foto: Pexels/Cottonbro, Karolina Grabowska

Na veľkosti záleží

Práve tí totiž prišli na to, že na veľkosti záleží. Konkrétne na veľkosti peptidov, ktoré vznikajú v dôsledku krátenia molekulových reťazcov kolagénu. Tento proces štiepenia za studena sa nazýva hydrolýza. Čím je vlákno kolagénu kratšie, tým ľahšie prechádza cez stenu tenkého čreva a tým je väčšia šanca, že sa dostane k receptoru bunky.

Nedokáže to teda každý kolagén, ale najmä tie hydrolyzované. Švajčiari, s ktorými spolupracujem, vedia molekulu kolagénu skrátiť na veľkosť len 2000 Daltonov, najmenej na našom trhu. Táto vysoká biologická dostupnosť kolagénu umožňuje až 95 percent peptidom dosiahnuť cieľové miesta v tele,“ vysvetľuje Kostolná, ktorá dodáva, že ak chceme kolagén prijímať naozaj efektívne, mali by sme si okrem toho všímať aj to, či je obohatený o vitamín C. Kolagén so všetkými týmito parametrami nájdeme na našom trhu v produkte Bionutrian.

Výhody hydrolyzovaného kolagénu

  • Kolagén tvorí vyše 70 percent proteínu v koži a tvorí elastickú vrstvu, ktorá koži dáva štruktúru. To má za následok výraznú redukciu hĺbky vrások, zlepšenie pružnosti a zvýšenie hydratácie pleti.
  • Po požití sa kolagén vstrebáva do krvného riečišťa vo forme peptidov, idúcich priamo do kože. Hydrolyzovaný kolagén ochraňuje pokožku pred poškodením slnečným žiarením UVA a UVB
  • Užívanie vo vode rozpustných kolagénových peptidov spôsobuje ďalšiu produkciu kolagénových buniek, čím sa zvyšuje hustota kolagénu v koži. Vo forme prášku prijímate najčerstvejší, najprirodzenejší kolagén s najdlhšou trvanlivosťou. Už napríklad vo forme tekutých gélov je to s prímesami, pretože musia byť zastabilizované, napríklad konzervantami, aby dlhšie vydržali. Akékoľvek prímesi pritom znižujú využitie kolagénu telom, pretože bránia jeho vstrebaniu.
  • Ak varíte kosti v polievke, áno, krátite tým vlákno molekúl kolagénu, ale nie natoľko, aby ho telo dokázalo využiť. Molekula tepelne upraveného kolagénu je stále príliš dlhá na efektívne vstrebanie. Pri hydrolýze je dôležité, že je to spracovanie za studena, kedy kolagén nestráca na svojej biologickej hodnote.
  • Už po 8 týždňoch užívania hydrolyzovaného kolagénu dochádza k výraznému zlepšeniu elasticity kože, vlhkosti a hladkosti pleti. Kombinácia kvality kolagénu a dennej dávky rozhoduje o jeho účinku. Kolagén Bionutrian ponúka vysokú dennú dávku, až 5 000 mg čistého kolagénu pri užívaní prášku a 3 000 mg pri kapsuliach. Štúdie dokazujú, že kolagén začína zaberať už pri dávke 1200 mg/deň. Preto denná dávká 5 000 mg zaručene prináša pozitívne výsledky.
Každý z nás má inú kožu, treba vedieť, čo potrebuje tá vaša.
Každý z nás má inú kožu, treba vedieť, čo potrebuje tá vaša. Foto: Pexels/Karolina Grbowska, Anna Shvets

Tým, že Švajčiari, ktorí výrobu kolagénu kontrolujú od pôvodu rýb až po spracovanie, od svojich dodávateľov získavajú tú najkvalitnejšiu surovinu, sa kolagén Bionutrian považuje za najčistejší na slovenskom trhu. Je tak čistý, že hoci ho malé deti nepotrebujú, pokojne ho (od 3 rokov) môžu prijímať. „Samozrejme, malé deti ho majú v tele dostatok, avšak stretávam sa často napríklad s 12-ročnými gymnastkami či futbalistami a tanečníkmi, ktorí športom nadmerene zaťažujú pohybový aparát a dopĺňanie kolagénu prospieva ich chrupavkám.“

Pre chrupavky aj trávenie

A tu sa dostávame k tomu, že užívanie kolagénu má aj ďalšie pozitíva. Nielen, že regeneruje bunky pokožky (pomáha aj mladým ľuďom s akné na tvári aj chrbte, vtedy, keď veľmi rýchlo vyrastú alebo ľuďom s jazvami), od čoho sa odvíja, samozrejme, aj kvalita vlasov a nechtov, no je prospešný aj pre pohybový systém, našu imunitu a trávenie.Čo sa týka podpory chrupaviek, v spoločnosti panuje mýtus, že treba dopĺňať kolagén typu 2, ktorý je v chrupavkách najzastúpenejším kolagénom a aj sa tam tvorí (v koži máme napríklad prevažne typ 1). Avšak, dnes už štúdie dokazujú, že kolagén v tkanive chrupavky dokážeme obnoviť aj užívaním hydrolyzovaného kolagénu aj typu 1,“ vysvetľuje Kostolná.

„Dvojka” sa získava spravidla zo žraločích chrupaviek a Švajčiari nechcú ísť touto neekologickou cestou, keďže ich výroba je šetrná k životnému prostrediu, preto spracovávajú rybu tilapia, ktorá je primárne chovaná na konzumáciu (na výrobu kolagénu sa využíva druhotný materiál, teda šupiny a koža, ktorý by inak skončil na skládke, a práve spracovaním na kolagén dostane druhú šancu na „život").

Kolagén nepomáha len pleti, ale aj tráveniu či pohybovému systému.
Kolagén nepomáha len pleti, ale aj tráveniu či pohybovému systému. Foto: Pexels/Andrea Piacquadio

Okrem toho však jeho užívanie prospieva aj tráveniu. Prečo? „Veľa ľudí to nevníma, ale tým, že častice kolagénu prechádzajú stenou tenkého čreva, ktorá je tiež tvorená kolagénom, vyživuje sa. Niekedy si teda musíme počkať na tie ostatné efekty, ako vyživená pleť či chrupavky, pretože ako prvé kolagén „porieši” steny čreva, čím sa vám upraví trávenie. A s tým aj imunita,“ uzatvára odborníčka.

O kolagéne Bionutrian

Vyrába sa z rýb tilapia a spracováva sa vo Švajčiarsku za dodržania prísnych noriem. Výrobcovia apelujú na absolútnu čistotu, prísny výber surovín je jedným z dôležitých krokov na dosiahnutie najvyššej kvality. Hydrolýzou štiepené vlákno kolagénu sa dostane vo forme malých peptidov k receptorom buniek, ktoré produkujú kolagén v tkanivách a dajú impulz na spustenie jeho tvorby. Toto dokážu len malé peptidy, ktoré kolagén Bionutrian obsahuje. Kvalita zdroja, čistota a kvalita spracovania tiež rozhoduje o tom, že chuť kolagénu netreba maskovať. Žiadne sladidlá, príchute a prísady či konzervanty. Po rozpustení vo vode je kolagén Bionutrian číra tekutina, príjemná na pitie.

Článok vznikol v spolupráci so značkou Bionutrian.

Už ste čítali?