Na pulty predajní sa dostane mäso z diviny zo slovenských lesov
Na pultoch obchodných reťazcov by sa malo v najbližších dňoch objaviť chladené mäso zo slovenskej raticovej zveri ulovenej vo voľnej prírode.
„Prevádzku v Topoľčiankach plánujeme v budúcnosti rozširovať. Vlani prešlo touto prevádzkou 200 ton zveriny. Vzhľadom na spracovateľské kapacity sme časť z nej exportovali aj do zahraničia,“ potvrdil generálny riaditeľ štátneho podniku Lesy SR Matej Vigoda.
Projekt Delikatesa z lesa nadväzuje na projekt podpory predaja slovenskej jahňaciny, ktorý bol podľa slov predsedu Slovenskej aliancie moderného obchodu Martina Krajčoviča veľmi úspešný. „Podľa našich informácií predali chovatelia jahniat cez obchodné reťazce 20 ton jahňacieho mäsa, čo v minulosti nebolo, a už dnes sa rokuje o budúcoročných dodávkach. Ten záujem spotrebiteľov o čerstvé jahňacie mäso dokonca prevýšil ponuku," zhodnotil Krajčovič.
O divinu je vraj vyšší záujem ako ponuka
Podľa jeho slov aj záujem obchodníkov o divinu je vyšší ako ponuka, aj preto je dôležité, aby sa do projektu zapojili aj ďalší slovenskí spracovatelia. „Zatiaľ ponúknu jelenie mäso už v najbližších dňoch dva obchodné reťazce, ale záujem je takmer medzi všetkými členmi Slovenskej aliancie moderného obchodu,“ vyjadril sa Krajčovič.
Ďalšou možnosťou kúpy slovenskej diviny je aplikácia Predaj diviny, ktorú vyvinula Slovenská poľovnícka komora. Týmto spôsobom si môžu zákazníci kúpiť čerstvé mäso priamo od najbližšieho poľovného združenia.
„Prvé reakcie boli skeptické, no do dnešného dňa sa cez túto aplikáciu predalo vyše 12 ton zveriny, z toho osem ton jelenej, 1,5 tony diviačej, desiatky kilogramov muflonej a srnčej zveri a zvyšok danielej zveri, ulovenej na Slovensku,“ zhodnotil podpredseda Slovenskej poľovníckej komory Alojz Kaššák.