Rady od Jána Mikasa v čase korony: Toto si treba všímať ako prvé v reštauráciach
Monika Hanigovská
Monika Hanigovská

Rady od Jána Mikasa v čase korony: Toto si treba všímať ako prvé v reštauráciach

Hlavný hygienik Ján Mikas porozprával nielen o tom, čo si prvé všíma v reštauráciach, ale zároveň prezradil, ako by on sám rozhodol o opatreniach.

Hlavný hygienik Ján Mikas porozprával o opatreniach. — Foto: TASR/Jaroslav Novák, TASR/AP

BRATISLAVA 2. októbra – Na Slovensku od štvrtka opäť platí núdzový stav a s ním sme prijali aj sprísnené opatrenia v boji s pandémiou COVID-19. O opatreniach, ale aj o tom, čo si treba všímať napríklad v reštauráciách, rozprával v TV JOJ hlavný hygienik Ján Mikas.

Mikas je osoba, ktorá má zodpovednosť a kompetenciu vydávať rozhodnutia súvisiace s pandémiou nového koronavírusu. Spolu s hlavným hygienikom však rozhoduje aj konzílium odborníkov s premiérom Igorom Matovičom. Ako by vyzerali opatrenia, ak by rozhodovanie záviselo iba od Mikasa?

„Celkovo zámer hygienikov aj epidemiológov je znížiť dopady koronavírusu, musíme prijímať opatrenia, ktoré máme k dispozícii. V súčasnosti stále nemáme špecifickú a účinnú liečbu a tiež ani účinnú vakcínu. Takže základné protiepidemické opatrenia sú rúško, umývanie rúk, rozostupy. Pri súčasnej situácii, akú máme, si myslím, že sprísnenie je na mieste. Aj ja som navrhoval, aby sa sprísnili počty, čo sa týka hromadných podujatí. Samozrejme, ak bude situácia ďalej eskalovať, že budú plné nemocnice, budú úmrtia, viem si predstaviť, že budeme musieť úplne zakázať hromadné podujatia.“

Červené plátno pre hygienikov

Každé ráno Slovensko netrpezlivo čaká na aktuálne čísla nakazených či uzdravených. Aj pre hlavného hygienika je každé ráno dôležité jedno číslo - aká je zostava prípadov. „Kde to je, či nie je nahromadené v nejakej firme, po nejakej oslave. Ak máte 500 prípadov a viete o nich takmer všetko - kde sa nakazili, kto je to, tak viete spraviť aj adekvátne opatrenia oveľa ľahšie,“ vysvetlil Mikas.

Pre hygienikov je komunitné šírenie tzv. „červené plátno". Podľa hlavného hygienika na Slovensku úplné komunitné šírenie ešte nevypuklo, no nemôžeme vylúčiť, že sa tak počas mesiaca nestane.

Primárnou ochranou pred vírusom je nosenie rúška. Dôkazom je aj prvá vlna pandémie, ktorú sme podľa odborníkov aj hlavného hygienika zvládli. „Je to o zodpovednosti každého...Je tu zákernosť toho vírusu, že niekoľko dní neviete, že ste nakazení a nakazíte tak niekoho,“ pokračoval.

Na snímke čašník roznáša jedlo v čínskej reštaurácii v Bratislave.
Na snímke čašník roznáša jedlo v čínskej reštaurácii v Bratislave. Foto: TASR/Pavol Zachar

Čo si hlavný hygienik všíma ako prvé?

Mikasa sa v štúdiu spýtali aj na to, čo si ako prvé všíma, keď vojde do obchodu: „Keď idem do obchodu, väčšinou idem do tých istých. Tam, kde chodím, tam vždy dezinfekcia je, a, samozrejme, idem s rúškom. Všímam si aj ľudí, či to dodržiavajú. Nie kvôli kontrole, ale zaujíma ma, ako dodržiavajú nosenie rúšok. Musím povedať, že tam, kam chodím nakupovať, ľudia poctivo rúško nosia,“ povedal.

Zároveň prezradil, že od vypuknutia pandémie sa zriedkavo ide najesť aj do reštaurácie. V momente, keď vojde do stravovacej prevádzky, si okamžite všíma aj čistotu stola, podláh a dezinfekciu: „Človek by sa tam mal zdržiavať čo najmenej. To, že je dovolené mať v reštaurácii dole rúško, keď sa je, pije, je okej. Keď idem do reštaurácie v súčasnosti, tak sa tam zdržiavam veľmi málo.“

Košický maratón sa pobeží. Čo so svadbami?

Hlavný hygienik spolu s odborníkmi pripustili aj používanie nových testov. Vďaka ich použitiu budú môcť bežci zabehnúť Medzinárodný maratón mieru v Košiciach. „Áno, to je také špecifikum. Tam vlastne nedochádza ku kontaktu s obecenstvom. Tam chcem poprosiť ľudí, aby sa nešli priamo pozerať na ten maratón. Lebo väčšie nebezpečie ako u športovcov bude u týchto ľudí, keď sa stretnú nakope. Čo sa týka antigénnych testov, tie sa používajú aj v zahraničí a môžu výrazne prispieť k tomu, aby niekto nakazený bol hneď zachytený,“ tvrdí Mikas.

Podobné opatrenia s testami, ako sú pri košickom maratóne, by teoreticky mohol urobiť aj organizátor svadby. Mikas ale aj napriek takejto teoretickej šanci neodporúča, aby ľudia robili svadobné hostiny: „Ak by však človek veľmi chcel, áno, je tam všeobecná podmienka. Všetci účastníci by museli byť testovaní testom PCR alebo antigénovým, no nie starším ako 12 hodín,“ uzavrel hlavný hygienik.

Už ste čítali?

Keď začal Milan maľovať, svoj pôvod tajil, lebo sa bál reakcií…

Keď odhalil svoje meno a pôvod, v priebehu jedného večera stratil na…

Rasťo navštívil Severnú Kóreu: Hoci je to najkrutejší režim,…

Ľudia majú svojich diktátorov za bohov, ženy si môžu vybrať z 18 účesov,…

Lucie pečie hotové majstrovské diela: Na začiatku som bojovala,…

Je mladá, krásna a úspešná. Na konte má viacero…

Jej mladšia dcéra vyhrala MasterChef, staršia má detskú mozgovú…

Zdravotný stav Paulínky denne núti jej rodičov riešiť inkontinenciu,…

Vnuk Slováka z ikonickej fotky: Že je dedo slávny, sme zistili,…

Starý otec, Gusti Popovič prebýva v rodine maliara Ivana Popoviča naďalej. Napriek…

Kaštieľ Betliar odhalil ďalšie dobre ukryté tajomstvo: Reštaurátori…

Moderné technológie reštaurátorom umožňujú objavovať nové…

Bývalý skinhead z Prešova si vzal Rómku: Dnes sa bojím o naše…

Prešovčan Gabi bol zarytým skinheadom. Keď sa odsťahoval od partie do Anglicka,…

Slovenka najprv v USA upratovala domy, teraz hviezdi pred kamerami:…

Sny si plní v samotnej mekke filmu. Aj keď stále bojuje, robí naplno…