Stovka zamestnancov z 10 slovenských reštaurácií McDonald's vyzbierala cez víkend takmer 1 tonu odpadu
Inzercia
Inzercia

Stovka zamestnancov z 10 slovenských reštaurácií McDonald's vyzbierala cez víkend takmer 1 tonu odpadu

Obľúbený reštauračný reťazec, známy ako dobrý sused, dbá o svojich zákazníkov, s čím sa spája i to, že myslí na ich budúcnosť.

Účastníci iniciatívy Upracme Slovensko — Foto: McDonald's Slovensko

Všetci vnímame ako mimoriadne dôležité je podporovať ekologický prístup k životu. Nielen pre naše dobro, no predovšetkým pre generácie, ktoré tu budú žiť po nás. Jedným z pálčivých problémov je aj množstvo nekontrolovateľného odpadu, ktorý neputuje na ďalšie spracovanie, ale je voľne pohodený v uliciach, či v prírode. Zamestnanci reštaurácií McDonald’s Slovensko sa aj preto tento rok rozhodli zapojiť do iniciatívy Upracme Slovensko a počas jedného dňa vyzbierali a roztriedili takmer 1 tonu odpadkov. Spoločnosť McDonald´s je zároveň jednou z mála gastro firiem, ktorá odpad po svojich zákazníkoch priamo vo svojich prevádzkach poctivo triedi a separuje v špeciálnych triediacich miestnostiach, aby mohol byť každý obal následne zrecyklovaný.

Foto: McDonald's Slovensko

Tisíc kíl odpadu za jeden deň

Odpadky prítomné na uliciach miest, v lesoch, v jazerách či plesách. To je, žiaľ, smutná realita. Dobrou správou ale je, že mnohí z nás sa snažia o zmenu a zameriavajú sa na zber a triedenie odpadu. Príkladom je aj iniciatíva Upracme Slovensko, ku ktorej sa tento rok pridal i najväčší reťazec reštaurácii na Slovensku – McDonald’s. „Našej spoločnosti a našim zamestnancom záleží na životnom prostredí a spoločne sa snažíme vyvíjať rôzne aktivity v prospech udržateľnosti. Aj preto sa desiatky našich kolegov z 13 lokalít po celom Slovensku zapojili do celosvetovej čistiacej iniciatívy, v rámci ktorej sa nám podarilo vyzbierať takmer 1 tonu rôzneho odpadu. Pravdou je, že podobné upratovacie aktivity robia naši kolegovia z reštaurácií pomerne často, ako tzv. Trash Patrol, čím sa snažia neustále udržiavať okolie našich prevádzok čo najčistejšie a bez odpadu,“ upresňuje Lucia Poláčeková, PR Supervisor pre McDonald´s na Slovensku.

Do iniciatívy sa zapojil aj Michal Sabo — Foto: McDonald's Slovensko

Obsluha z reštaurácií, manažéri, individuálni zamestnanci, dobrovoľníci i zamestnanci slovenského servisného centra sa vybrali do ulíc. Stalo sa tak pri príležitosti Svetového čistiaceho dňa a do aktivity sa v rámci bratislavskej Petržalky, v okolí reštaurácie pri EinParku, zapojil aj známy influencer a aktivista Michal Sabo: „Teším sa každej zelenej iniciatíve, či už jednotlivcov, komunít, alebo firiem vrátane McDonald’s. Som nadšený, že som svedkom toho, ako ľudia preberajú svoju spoločenskú zodpovednosť za priestor, ktorý všetci spoločne zdieľame.“ Okrem bratislavskej reštaurácie pri Einparku, ste mohli v zelených tričkách stretnúť upratovať zamestnancov McDonald's aj v okolí ďalších reštaurácií v Bratislave na Račianskej, Prievozskej, pri Eurovei, Bory Mall, OC Centrál, pri diaľničnom úseku R1 Beladice, pri reštaurácii Nitra Mlyny, a tiež pri Trenčíne i Zvolene.

Foto: McDonald's Slovensko
 

McDonald’s triedi odpad už 18 rokov

Obľúbený reštauračný reťazec, známy ako dobrý sused, dbá o svojich zákazníkov, s čím sa spája i to, že myslí na ich budúcnosť. Práve pre ňu je v kontexte dnešnej doby mimoriadne dôležitý udržateľnejší prístup ku každodennému životu. V súvislosti s tým zaviedla obľúbená značka množstvo nákladných zmien, podporujúcich ekologických prístup priamo na jednotlivých prevádzkach, nazývaných inak aj reštaurácie novej generácie. Meno im prislúcha právom, keďže prešli mnohými úpravami a okrem moderných technológií sú ich štandardom napríklad LOV fritézy s až 40 % úsporou oleja (ten následne putuje na ďalšie energetické spracovanie), grily na mäso s nižšou spotrebou energie, ekologickejšej mraziarenské chladiče či šetrné LED osvetlenie.

Foto: McDonald's Slovensko

Samozrejmosťou sú ekologické obaly produktov, ako aj ich mnohoročné triedenie. To prebieha priamo v rámci priestorov jednotlivých prevádzok, vo vyhradenej miestnosti. A to už 18 rokov. Vyškolení zamestnanci každý kúsok obalu a odpadu pozorne pretriedia a pripravia na druhotné spracovanie alebo recykláciu. Nikoho tak si neprekvapí, že je to práve spoločnosť McDonald’s, ktorá si na Slovensku  hrdo drží pozíciu lídra v rebríčku poctivého triedenia odpadu priamo v reštauračných prevádzok. „Uvedomujeme si, že aj týmto spôsobom môžeme ísť príkladom iným spoločnostiam. A hoci je triedenie odpadu v našich reštauráciách už samozrejmosťou pre nás takmer už 18 rokov, našou snahou je apelovať aj na našich zákazníkov, aby k triedeniu odpadu pristupovali dôsledne a zodpovedne aj vo svojich domácnostiach,“ vysvetľuje Lucia Poláčeková, PR Supervisor pre McDonald’s SR.

Foto: McDonald's Slovensko

Značka povzbudzuje svojich zákazníkov, aby sa k nej pridali a obaly z obľúbených burgrov či celého menu, zakúpeného v rámci McDrive alebo McDelivery, triedili aj v pohodlí svojho domova. Všetky informácie k tomu, ako správne triediť odpad v domácnosti nájdete priamo na stránke McDonald’s: https://www.mcdonalds.sk/zodpovednost-a-suroviny/zodpovednost/.

Už ste čítali?

Jusufova rodina zmenila Šamorín na hlavné mesto zmrzliny: Práškové…

Vraví sa, že Juhoslovania sú všade. Niektorí Šamorínčania…

Všeobecná lekárka Etela Janeková nezavrela ambulanciu ani na…

MUDr. Etela Janeková, PhD. od začiatku pandémie nezavrela svoju ambulanciu ani…

Východniarov lieči tento usmievavý lekár z Kene: Ľudia sú tu…

Kipchanga Chemwotei Sakong pre známych jednoducho Kip. O Slovensku dlho nič nevedel.…

Pavol Croft je slovenský Indiana Jones. Nechcelo sa mu stáť…

K histórii a umeniu mal Pavol Croft vždy blízko. Preto si ich vybral…

Aj keď je úplne nevidiaca, učí na strednej škole: Študenti sa…

Odmalička snívala o tom, že sa bude predvádzať na javisku. Košičanka…

Byt v úplnom centre Bratislavy vymenili za šťastie na dedine:…

Nie všetky pokrokové projekty začínajú výpoveďou v korporáte.…

Práca v banke ju už nenapĺňala, pustila sa do výroby ženských…

Práca v banke si vyžaduje biznis oblečenie. Dobre o tom vedela už počas vysokej…

Pre koronu prišiel o prácu, tak piekol veterníky pre záchranárov.…

Keď prišiel Matúšov kolega s nápadom piecť koláče…