Vedci prišli na to, ako nakŕmiť celý svet s minimálnym dopadom na planétu. Riešením sú nové plodiny
Plodiny, ktoré sa dajú vypestovať aj v extrémnych podmienkach, budú kľúčom k nasýteniu miliónov ľudí vo svete.
USA 15. septembra – Na jednej strane planéty vidíme rozsiahle plytvanie s potravinami, na druhej milióny ľudí trpiacich hladom.
Výskum, na ktorom s dobrým výhľadom do budúcna, pracuje skupina nadšencov, by mohol znamenať výrazný posun v ochrane ľudí, i planéty. Vedci vyvíjajú rastlinu, ktorá by dokázala rásť aj vo veľmi suchých podmienkach a potrebovala by na to aj menej hnojiva a pesticídov.
Podstatou je úprava génu už v samotnom semene rastlín.
„Všetko, čo robíme, by sa pravdepodobne prirodzene stalo v priebehu tisíc rokov. My tento proces len zrýchľujeme,“ hovorí Ponsi Trivisvavet z organizácie Inari pre World Economic Forum.
Produktivita narástla o 90%
Vedci pracujú vždy so semenom jedného druhu rastlín, nikdy nedochádza k jeho kríženiu. V semene rajčiny vykonali tri zmeny, ktorými sa zväčšila veľkosť vetvy, počet kvetov a aj veľkosť plodu. Produktivita takto vzrástla až o 90 percent, čo sa v histórii vývoja plodín podľa Trivisvavet ešte nikdy nestalo.
Druhým smerom, ktorým sa výskum uberá, je snaha upraviť semeno tak, aby rastlina bola menej náročná na vodu a hnojivá. Plodiny by sa tak dokázali vypestovať aj v suchých oblastiach, ktorých obyvatelia trpia nedostatkom potravín.
Rastlinná výroba sama o sebe predstavuje veľkú záťaž pre životné prostredie. Spotrebúva nielen množstvo vody, ale aj pôdy, čím sa v mnohých oblastiach sveta narušila diverzita.
„Ak dokážeme vypestovať plodiny s menšou spotrebou, môžeme vrátiť pôdu naspäť prírode a zmierniť ekologickú stopu poľnohospodárstva,“ dodáva Trivisvavet.