Českí pivári testovali slovenské pivá: Niektoré voňali po mydle, iné im smrdeli. Ktorú značku si pochvaľovali?
Naši českí bratia sa pustili do veľkého hodnotenia slovenských pív. Pozrite, ktorým nevedia prísť na chuť a ktoré by si určite nechali naliať.
PRAHA 13. augusta – Česi sa právom zaraďujú medzi najväčších konzumentov zlatistého moku. Podľa publikovanej štúdie Brewers of Europe z roku 2019 na hlavu každého občana pripadá v priemere 141 litrov vypitého piva ročne. Pre zaujímavosť, na každého Slováka je to v priemere „len“ 74 litrov piva ročne.
Keďže naši českí bratia si v čase pandémie ešte viac obľúbili Slovensko, na dobré orosené pivko nechcú zabudnúť ani v čase dovolenky, a tak sa pustili do testovania chute a vône našich najdostupnejších a najobľúbenejších pív. Pozrite sa, ako skončili naše pivá z pohľadu českého konzumenta.
Do tekutého hodnotenia sa pustil český portál Aktuálně.cz, ktorý si na ochutnávku našich fľaškových pív prizval Pavla Palouša z pivovaru Ládví COBOLIS a bežného českého konzumenta piva Hyneka Glosa.
Do testovania sa dostalo päť desiatok, dve dvanástky, jedna šestnástka a jedno tmavé pivo. Test zastupovali pivovary ako Corgoň, Kelt, Topvar, Urpiner, Šariš, Zlatý Bažant, Smädný mních a Steiger.
„Otvárak“ od Steigera, pokračovali Zlatým Bažantom
Ako prvé ochutnali pivo Steiger. „Výrazná, taká pivničná, zatuchlá desiatka. V tej vôni vyložene cítite smrádok, čo vám jasne povie, že to nie je to, čo by ste chceli dlhodobo piť. České desiatky bývajú lepšie,“ ohodnotil svoj pohľad na prvý dúšok Palouš.
Ani zástupcovi bežného konzumenta sa pivo nepozdávalo: „Taká voda. Nemá telo. Je to také ľahké.“
Ani Smädný mních nezahasil smäd českých testovačov slovenského piva. „Problém je v tom, že je tam cítiť taká pasterizačná kovová chuť. Bolo to tepelne zoxidované, zničené,“ myslí si Pavel. Pivo nechutilo ani druhému ochutnávačovi, ktorý by sa skôr potešil, keby sa český portál pomýlil a omylom mu nalial nejakú slovinskú vzorku piva. „To by som mal väčšiu radosť,“ zhodnotil.
V prípade Zlatého Bažanta sa nevedeli zhodnúť. „V pohode desiatka. Toto pivo by už zodpovedalo bežným českým desiatkam, možno Staroprameňu,“ ohodnotil spokojne Palouš. Iný názor má však zástupca bežného českého konzumenta piva: „Chutí to ako mydlo alebo niečo podobné.“
Ako chutila desiatka od Kelta a Corgoňa
Na desiatku od Kelta sa Palouš veľmi tešil, lebo naposledy ho pil ešte ako študent ešte v čase, keď sa na Slovensku dalo platiť slovenskými korunami. Ako ho pivo teraz prekvapilo? „Vôňa je ľahko mydlová. Nič úplne lákavé,“ privoňal si s takýmito slovami najprv k pivu. „Piť by sa to asi dalo dobre vychladené bez nejakého väčšieho problému,“ zhodnotil po krátkej ochutnávke.
„Vždy ma z Kelta na Slovensku pálila záha,“ okomentoval Glos predchádzajúce posedávanie v našich končinách s Keltom v ruke.
Ďalšie pivo, ktoré testovali, bola Corgoň desiatka. Palouš ho podľa vlastných slov ešte nemal a o to viac sa tešil. Ako mu chutila? „Je pomerne horký, ale dosť nevyvážene.“ Úplne iný názor má na toto pivo ochutnávač Glos. „Možno zatiaľ najlepšie z nich,“ odvetil uznanlivo.
Naliali si aj Zlatý Bažant '73, Urpinera a nevynechali ani Šariš tmavý
Zlatý Bažant '73 je ležiak inšpirovaný najstarším zachovaným varným listom piva Zlatý Bažant z roku 1973 a nechýbal ani v českom teste. Palouš cítil na jazyku počas ochutnávky výraznú oxidáciu chmelu. Chutila mu „trochu do medu, trochu do tupej horkosti, takže nič, čo by som si užil.“ Druhému testovačovi sa pivo vôbec nepozdávalo. „Je to také kyslé, toto by som piť nechcel.“
Testovači sa vôbec nezhodli pri fľaškovej dvanástke od Topvaru. „Výrazné, sladové pivo, celkom v pohode. Ani vo vôni necítim žiaden úlet do nejakej pachute,“ zhodnotil Palouš a tento zlatistý mok označil za „rozumné pivko“, ktoré by sa dalo určite piť. Svojím hodnotením prekvapil český pivkár. „Toto je horšie ako predchádzajúca dvanástka.“
Na Urpinera z banskobystrického pivovaru sa Pavel tešil, lebo toto pivo si už niekoľkokrát nalieval. „Na 16-tku pomerne príjemne prekvasené. Na konci cítiť výraznú horkosť,“ hovorí a dodáva, že chuť je „pomerne vyrovnaná“. Pivko sa celkom pozdávalo aj druhému kolegovi.
Štvorsladový pivný špeciál, ktorý je známy ako Šariš tmavý, si nechali testovači až na záver samotného hodnotenia, pretože u piva je to podobné ako u vína – degustácia začína od svetlejšieho. „Už len to, že má hnedú penu, vám pekne napovie, že to pivo bolo urobené z tmavého sladu.“ A ochutnávač odporúča pivko ženám: „Myslím si, že je veľmi príjemné pre ženy.“ Tmavé pivko sa pozdáva aj Glosovi, ktorý ho označil za „celkom dobré“ pivo.
Chute mohlo zmeniť uskladnenie, no tieto chutili najviac
„Samozrejme, nemôžeme posúdiť tú kondíciu, v ktorej sa to k nám dostalo. U fľaškových pív je to vždy trochu problém,“ uviedol Palouš. A ktoré pivá mu najviac chutili a ktoré odporúča Čechom počas návštevy Slovenska?
„Z desiatok mi najviac chutil Zlatý Bažant, také pohodové pivko. Pokiaľ ide o dvanástky, tam nám vyšiel Topvar ako výrazne lepší, keď si to dáte dakde k haluškám, budete určite spokojní. Pre mňa bol dobrý aj Urpiner, od neho môžete vyskúšať aj iné pivá,“ zhodnotil na záver Palouš.
Celé video nájdete na stránke českého portálu Aktuálně.cz.