Ako si v obchode vybrať správne rajčiny?
Ich kvalita sa výrazne líši. Ako spoznať tie, ktoré vám budú chutiť a vydržia viac ako 24 hodín?

Milovníci šťavnatého, väčšinou červeného ovocia si v lete prídu na svoje. Krásne domáce paradajky ponúkne babka alebo suseda odvedľa. V septembri sa opäť vraciame do obchodov a rozmýšľame, ktoré zobrať. Nie je to jednoduché. Ich kvalita sa výrazne líši. Ako spoznať tie, ktoré vám budú chutiť a vydržia viac ako 24 hodín?
Cena nie je na prvom mieste
Síce pri nákupe rajčín neplatí priama úmera - čím viac peňazí, tým kvalitnejšie - cena by nemala byť prvým hodnotiacim faktorom. Najlacnejšie sú väčšinou klasické veľké kríčkové rajčiny. Ak ste ich niekedy kúpili, viete, že nemajú s chuťou rajčiny príliš veľa spoločného.
Pre vynikajúcu chuť by ste sa mali obzrieť po cherry rajčinách. Ich cena sa v jednotlivých obchodoch výrazne líši:

Uprednostnite slovenské
Medzi mýtmi o paradajkách nájdete, že tie slovenské nie sú kvalitné. Opak je pravdou. Keď dáme bokom patriotické myšlienky a začneme uvažovať logicky, zistíme, že:
- paradajka odtrhnutá na Slovensku je omnoho čerstvejšia ako tá z Maroka
- dozrievanie paradajky prebieha na rastline, nie počas cesty kamiónom
- viete si veľmi jednoducho nájsť pestovateľa a zistiť referencie
- kúpou podporíte našich producentov.
Vedeli ste, že …
… rajčiny sú ovocie?
Aj keď všade v obchodoch ich nájdete medzi zeleninou, Európska únia ich vyhlásila za ovocie.
Nie je červená ako červená
Bledočervené odtiene rajčín automaticky preskakujte. Po kúpe skôr zhnijú ako dozrejú do tmavočervenej farby.
Ak sa chystáte rajčiny ihneď zjesť alebo spracovať, pokojne vezmite tie najtmavšie. Sú najviac zrelé a určené na okamžitú konzumáciu. Pri nákupe na dlhšie obdobie zvoľte nie úplne prezreté rajčiny.
Pozorne si pozrite balenie zo všetkých strán
Často sa stáva, že donesiete domov drahé rajčiny, rozbalíte a najdete niektoré zhnité. Preto si starostlivo pozrite celé balenie. Ak sa vám nebudú zdať 100 % svieže, radšej ich odložte a vyberte si iné.
Preferujte kvalitné voľné rajčiny. Každú si môžete chytiť do ruky a poriadne pozrieť.
Výhody konzumácie paradajok
Okrem toho, že si na sladkej paradajke pochutnáte, jej konzumáciou môžete pomôcť aj svojmu telu. Paradajky totiž obsahujú bohatú dávku vitamínu C.
Pravidelnou konzumáciou paradajok, si môžete zlepšiť napríklad aj kvalitu vlasov a pleti.
Ak vás zaujímajú ďalšie benefiny pri zaradení tejto potraviny do jedálnička, odporúčame si prečítať tento článok.
Vybrali ste si?
Veríme, že áno. Ak do výberového procesu nabudúce zaradíte naše tipy, ostanú vám približne 2-3 favoriti. Vyberte si najsympatickejšie a skúšajte. Určite nájdete rajčiny, ktoré vám budú chutiť. Nabudúce už podľa značky pôjdete na istotu.