Ako budú vyzerať reštaurácie po pandémii? Tie v ázijských krajinách sa už zapĺňajú
Monika Hanigovská
Monika Hanigovská

Ako budú vyzerať reštaurácie po pandémii? Tie v ázijských krajinách sa už zapĺňajú

Mnohé reštaurácie a rýchle občerstvenia už obsluhujú zákazníkov za prísnych podmienok. Necháme sa nimi inšpirovať?

Reštaurácie v ázijských krajinách majú prísne pravidlá. — Foto: Twitter.com/lukeshero,RealSexyCyborg

HONG KONG,TAIWAN, ČÍNA  29. apríla – Obyvatelia ázijských krajín krok po kroku smerujú k bežnejšiemu životu, ktorý viedli predtým. Nezabúdajú však na vírus, ktorý poznačil ich životy, a preto zostávajú aj naďalej zodpovední a opatrní.

Dave Chang, obľúbený šéfkuchár a zakladateľ sietí reštaurácií Momofoku (z japončiny môžeme preložiť ako Šťavnatá broskyňa) chcel zistiť, ako sa v gastro sektore vedia popasovať samotné prevádzky s hygienou, ktorá je o to viac dôležitá po prekonaní koronavírusu.

Položil štyri otázky a bol v obraze

Pritom využil silu sociálnych sietí a položil štyri jednoduché otázky prostredníctvom svojho účtu na Twitteri, kde úspešného šéfkuchára sleduje takmer 350-tisíc ľudí.

„Môžu zamestnanci podnikov z Tchaj-Pej, Hong Kongu, Kórey a Číny poslať fotky toho, ako to u nich vyzerá? Ako vyzerá sedenie? Nosia čašníci rúška a rukavice?“

Šéfkuchára však zaujímali aj detailnejšie opisy. „Čo nosia hostia? Ak je tu niekto, kto pracuje priamo v kuchyni, ako sa zamestnanci stotožnili s novým protokolom?“ zvedavo sa dožadoval odpovedí. Na odpovede dlho nečakal a sledujúci ho zahrnuli viac ako 500 odpoveďami.

V Číne poskytujú aj osobné údaje

Milovníkom dozlatova vypražených hranolčekov v čínskom McDonald’s pri vchode merajú teplotu a musia pred vstupom poskytnúť svoje osobné údaje – meno a telefónne číslo.

Všetci zamestnanci podľa slov tohto príspevku nosia masky a to platí aj pre tzv. „otvorenú kuchyňu,“ do ktorej vidieť. Meraniu teploty sa nevyhli ani zamestnanci. Ľudia sa stravujú za priehľadným plexisklom, inde prísediacich rozdeľuje aspoň vysoký kartón.

Hong Kong si zvykol na dostatočný dištanc

V krajine prezývanej aj ako Voňavý prístav, sa uplatňujú podobné opatrenia, ako v okolitých krajinách. Prevádzky kontrolujú telesnú teplotu, pričom do prevádzky možno vstúpiť len s rúškom na tvári.

Niektoré reštaurácie trvajú na akomsi pravidle jedného stola – za stôl si nesmú sadnúť viac ako štyria ľudia. Iné vyžadujú od zákazníkov aj rukavice. Na mnohých miestach sa dodržuje dostatočný sociálny dištanc.

Ohľaduplnosť aj na Taiwane

Aj v taiwanských prevádzkach sa dodržujú prísne podmienky pri príprave a konzumácii jedla. Kontrola zákazníkov začína už pred dverami, pričom vstúpiť môže zákazník až po dezinfekcii rúk. Bežným štandardom je obsluha v rúškach.

Miesta na sedenie sú oddelené priehľadnými bariérami a za stôl pre dvoch si môže sadnúť len jeden zákazník. O mieste „len pre jedného“ informujú nápisy a upozornenia. Niektoré prevádzky pri stole vybavené bezdotykovou dezinfekciou.

Už ste čítali?

Východniarov lieči tento usmievavý lekár z Kene: Ľudia sú tu…

Kipchanga Chemwotei Sakong pre známych jednoducho Kip. O Slovensku dlho nič nevedel.…

Pavol Croft je slovenský Indiana Jones. Nechcelo sa mu stáť…

K histórii a umeniu mal Pavol Croft vždy blízko. Preto si ich vybral…

Byt v úplnom centre Bratislavy vymenili za šťastie na dedine:…

Nie všetky pokrokové projekty začínajú výpoveďou v korporáte.…

Práca v banke ju už nenapĺňala, pustila sa do výroby ženských…

Práca v banke si vyžaduje biznis oblečenie. Dobre o tom vedela už počas vysokej…

Pre koronu prišiel o prácu, tak piekol veterníky pre záchranárov.…

Keď prišiel Matúšov kolega s nápadom piecť koláče…

Horský vodca Ján Kořínek: Ak sa stretnete zoči-voči medveďovi,…

Pre milovníkov prírody a turistov má jasný odkaz.

František prácu smetiara miluje: Nie je to voňavá robota, no…

Vnúčatám kúpil ako hračku smetiarske auto, aby im mohol ukázať,…

25 rokov predáva kapustu na Miletičke: Pochádzam z generácie,…

Ak ste pravidelnými návštevníkmi známej Miletičky, meno…