IKEA sa podelila s receptom na obľúbené mäsové guľôčky. Pripravte si ich doma aj vy
Kto by nepoznal a nemal rád mäsové guľôčky z IKEI? Obľúbený predajca nábytku sa v čase karantény podelil s receptom na ich ikonické jedlo.
BRATISLAVA 22. apríla - Možno nič sa človeku nespojí s obľúbeným švédskym predajcom nábytku tak rýchlo a automaticky ako práve ich mäsové guľôčky. Nebude to ani kreslo, ani stolík či kuchyňa, no práve typické jedlo, ktoré na konci nákupu predstavuje akúsi odmenu pre tých, ktorých blúdenie uličkami až tak nenapĺňa.
IKEA sa v časoch izolácie a karantény rozhodla, že sa na svojom Twitteri podelí s receptom na ich obľúbené mäsové guľôčky, aby si ich mohli ľudia vychutnať aj v časoch, keď nábytkársku predajňu nemôžu navštíviť. Ak sa vám teda už minuli nápady na to, čo budete variť, možno vás to inšpiruje. Čo teda budeme potrebovať a ako si vyrobiť mäsové guľôčky aj doma?
Ako na prípravu mäsových guľôčok
Ak začínate s prípravou guľôčok, najprv dôkladne premiešajte mleté hovädzie mäso s bravčovým. Pridajte vajce, strúhanku, rozdrvený cesnak, nadrobno nakrájanú cibuľu, pridajte 5 lyžíc mlieka, osoľte a okoreňte. Celú zmes dôkladne premiešajte.
Zo zmesi by sa vám malo podariť vymodelovať približne 20 guľôčok. Vymodelujte malé guľôčky rovnakej veľkosti a následne nechajte dve hodiny odstáť v chladničke. Vďaka tomu budú počas tepelnej úpravy lepšie držať pokope.
Odležané guľôčky následne opražte na panvici s rozpáleným olejom zo všetkých strán, až pokým nezhnednú. Následne ich poukladajte na plech a 30 minút pečte v rúre na 180 stupňov.
Príprava smotanovej omáčky
Zatiaľ čo sa vám guľôčky pečú v rúre, môžete si pripraviť smotanovú omáčku, ktorá s nimi ide ruka v ruke. V panvici si rozpustite maslo a primiešajte múku. Dve minúty miešajte. Potom pridajte oba druhy vývaru a nechajte zovrieť. Na záver pridajte smotanu, dve čajové lyžičky sójovej omáčky a jednu čajovú lyžičku dijonskej horčice. Znova priveďte do varu, premiešajte a nechajte zhustnúť.
Mäsové guľôčky, ako isto dobre viete, sa následne podávajú poliate smotanovou omáčkou. Ideálnou prílohou sú varené zemiaky a brusnice.
Na záver už len prajeme dobrú chuť!