Dobré noviny
Hrdinovia, ktorých nikto nevidí: Aj v týchto dňoch vstávajú za tmy a zatvorené nedele sa ich netýkajú
Dominika Pacigová
Dominika Pacigová

Hrdinovia, ktorých nikto nevidí: Aj v týchto dňoch vstávajú za tmy a zatvorené nedele sa ich netýkajú

Foto: Ilustračné
Foto: Ilustračné — Foto: TASR - Roman Hanc / Michal Svítok

V prvých dňoch vládou nariadenej karantény najmä stredne veľkí a priemyselní pekári zaznamenali v priemere 40-percentný nárast dopytu.

BRATISLAVA 30. marca - Slovenskí pekári aj naďalej ostávajú v nasadení sedem dní v týždni, aby dokázali do obchodov dodať potrebné množstvo chleba a pečiva, po ktorom sa v čase šíriaceho sa koronavírusu zvýšil dopyt. Informovala o tom Tatiana Lopúchová, predsedníčka Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov.

V nedeľu idú opäť do práce 

Kým predajné prevádzky majú posledný deň v týždni priestor na sanitárne opatrenia a oddych zamestnancov, pekárenské pece sú zapnuté. „Legislatíva nám nariaďuje, kedy má byť do predajní dodané čerstvé pečivo. V prípade chleba maximálne do 24 hodín od upečenia, v prípade pečiva, ako sú napríklad rožky či kaizerky, do 12 hodín od upečenia. Z toho vyplýva, že v sobotu ráno pekári ešte pečú na rozvozy určené daný deň a v nedeľu idú opäť do práce, aby spotrebitelia našli na pultoch pečivo v pondelok ráno, uvádza Tatiana Lopúchová v tlačovej správe.

Foto: Ilustračné, na snímke je chlieb v predajni potravín v Trebišove.
Foto: Ilustračné, na snímke je chlieb v predajni potravín v Trebišove. Foto: TASR - Roman Hanc
Foto: Ilustračné, na snímke sú rožky v predajni potravín v Trebišove.
Foto: Ilustračné, na snímke sú rožky v predajni potravín v Trebišove. Foto: TASR - Roman Hanc

Zväz pripomína, že slovenskí pekári tak aj naďalej zostávajú v nasadení 7 dní v týždni, aby dokázali do obchodov dodať potrebné množstvo chleba a pečiva, po ktorom sa v čase šíriaceho sa koronavírusu zvýšil dopyt. V prvých dňoch vládou nariadenej karantény najmä stredne veľkí a priemyselní pekári zaznamenali v priemere 40-percentný nárast dopytu, aktuálne sa zvýšený dopyt ustálil na hranici v priemere 5 - 10 %. 

Niektorí cukrári museli úplne obmedziť výrobu                                        

Zvýšený dopyt sa však netýka menších pekární v regiónoch Slovenska. V dôsledku zatvorenia škôl a siete HORECA, ktoré sú veľmi významnou súčasťou portfólia zákazníkov menších remeselných pekární, zaznamenávajú títo pekári pokles. Veľmi významnou postihnutou skupinou nášho zväzu sú aj cukrári, z ktorých niektorí museli úplne obmedziť svoju výrobu. Na túto skupinu pekárov bude podľa zväzu negatívne dopadať aj zatvorenie obchodov v nedeľu.

Foto: Ilustračné
Foto: Ilustračné Foto: TASR - Pavol Ďurčo

Tým, že pekári začínajú piecť práve v posledný deň v týždni, vedia vo vlastných predajniach, a to najmä v poobedných nedeľných hodinách, svojim zákazníkom predávať čerstvo upečený tovar. Čiže aj napriek tomu, že pečivo bude čerstvo upečené, zákazníci si ho nebudú môcť v týchto malých lokálnych pekárskych predajniach, či skôr okienkových výdajniach, kúpiť.

Zodpovednosť a solidarita 

Aj pekári sú hrdinami dnešných dní. Práve kvôli neustálym zmenám a turbulenciám na súčasnom trhu musím vyzdvihnúť prácu pekárenských spoločností, ktoré dokázali vo veľmi krátkom čase reflektovať na meniaci sa dopyt a požiadavky trhu. Všetci zamestnanci tvrdo pracujú, ja si ich za to veľmi vážim a považujem ich za skutočných hrdinov, ktorých prácu málokto vidí. Uvedomujú si vážnosť celej situácie spojenej s rozšírením ochorenia COVID-19 na Slovensku. Aj oni každým dňom ukazujú svoju zodpovednosť a solidaritu, pripomína Lopúchová.

Zväz zastupuje približne 9-tisíc zamestnancov pekárenského sektora naprieč malými, strednými i priemyselnými pekárňami na celom Slovensku. Takmer všetky pekárenské prevádzky budú podľa informácií zväzu pracovať v nezmenenom, sedemdňovom režime.

Už ste čítali?