Tretina plodín končí v koši, pretože nie sú „pekné“. Žena prišla na spôsob, ako ukončiť nezmyselné plytvanie
Tímea Gurová
Tímea Gurová

Tretina plodín končí v koši, pretože nie sú „pekné“. Žena prišla na spôsob, ako ukončiť nezmyselné plytvanie

Christine Moseley bola svedkom toho, ako sa z vypestovaného šalátu dostala do obchodu len štvrtina a zvyšok skončil v koši. Odvtedy hľadala spôsob, ako zamedziť nezmyselnému plytvaniu.

Christine Moseley prišla na spôsob, ako predať aj škaredé plodiny, ktoré nikto nechce — Foto: FB/FullHarvest, Instagram/Uglyfruitandveg

USA 15. februára – Sú chutné a čerstvé, no aj napriek tomu skončia na skládkach. Ročne sa vyhodí 1,3 miliardy ton ovocia a zeleniny, ktoré sa však ani nedostanú do predajní len preto, že nespĺňajú vizuálne štandardy. O škaredé a atypické kusy plodín nemajú odberatelia ani nakupujúci záujem.

Odhaduje sa, že až tretina vypestovaných plodín končí v odpade. A to, čo sa ešte pred pár rokmi zdalo nepredstaviteľné, sa pomaly začína meniť k lepšiemu.

Nový trh

Organizácia FullHarvest si dala za cieľ spojiť pestovateľov s odberateľmi, ktorí majú záujem o škaredé a neatraktívne ovocie a zeleninu.

Tí ju vo svojich predajniach ponúkajú zákazníkom, ktorí nedokonalé plodiny radi nakupujú. Ich cena je totiž aj výrazne nižšia. Zakladateľka organizácie, Christine Moseley, pracovala na farme, kde na vlastné oči videla, ako len štvrtina rímskeho šalátu skončila v obale a zvyšok plodiny sa odhodil.

„Vedela som, že máme zlý potravinový systém, ale toto bol pre mňa okamih, keď som si sľúbila, že sa nezastavím, kým nenájdem spôsob, ako sa aj tieto produkty dajú využiť na spotrebu,“ povedala pre Forbes Moseley.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

The Elephant Pepper! ? Pic by @hatandheartfarm

Príspevok, ktorý zdieľa The”Ugly” Fruit & Veg Campaign (@uglyfruitandveg),

Farmári by inak prerobili

Vyradené potraviny sú zvyčajne o 10 až 40 percent lacnejšie. Farmári a odberatelia sa vedia kontaktovať prostredníctvom aplikácie. Pestovatelia sa z nového nápadu tešia. Plodiny by skončili v odpade, teraz však vedia zarobiť aj na takých, ktoré nevyzerajú lákavo.

Cieľom organizácie je zmeniť potravinový systém v globálnom význame. Množstvo vyhodených plodín znamená aj zbytočné plytvanie vodou. Pri danom množstve nevyužitých potravín to znamená, že štvrtina vody bola na farme použitá úplne zbytočne. Potraviny na skládkach navyše zvyšujú množstvo emisií.

Už ste čítali?

Byt v úplnom centre Bratislavy vymenili za šťastie na dedine:…

Nie všetky pokrokové projekty začínajú výpoveďou v korporáte.…

Práca v banke ju už nenapĺňala, pustila sa do výroby ženských…

Práca v banke si vyžaduje biznis oblečenie. Dobre o tom vedela už počas vysokej…

Pre koronu prišiel o prácu, tak piekol veterníky pre záchranárov.…

Keď prišiel Matúšov kolega s nápadom piecť koláče…

Horský vodca Ján Kořínek: Ak sa stretnete zoči-voči medveďovi,…

Pre milovníkov prírody a turistov má jasný odkaz.

František prácu smetiara miluje: Nie je to voňavá robota, no…

Vnúčatám kúpil ako hračku smetiarske auto, aby im mohol ukázať,…

25 rokov predáva kapustu na Miletičke: Pochádzam z generácie,…

Ak ste pravidelnými návštevníkmi známej Miletičky, meno…

Slovák Marek pracuje pre Teslu: Tvrdú morálku v práci vydržíte,…

Marek Vančo pracuje v americkej centrále Tesly v tíme autopilota pre samojazdiace…

O slovenskú gymnazistku majú záujem na Oxforde. Od vedeckej…

Paulína na sebe pracovala nad rámec toho, čo vyžaduje škola. Drina sa…