Zbytočne neplytvajú: Pekáreň predáva deň staré pečivo. Zisky daruje tým, ktorí to najviac potrebujú
Ľubomíra Somodiová
Ľubomíra Somodiová

Zbytočne neplytvajú: Pekáreň predáva deň staré pečivo. Zisky daruje tým, ktorí to najviac potrebujú

Bol unavený z neustáleho vyhadzovania pečiva, ktoré mu zostalo. Pekár Matthias Bergmann otvoril špeciálny obchod, v ktorom predáva deň staré pečivo. Zárobok venuje na dobročinné účely.

Plytvanie s potravinami je pre yestern.day minulosťou. Na snímke pracovníci pekárne spolu aj so šekom, ktorý putoval na dobročinné účely. — Foto: Facebook/yestern.day

ERFURT 4. februára - Pekár Matthias Bergmann v nemeckej spolkovej krajine Durínsko prevádzkuje 45 pekární. Po bežnom dni mu v regáloch ostáva približne 250 nepredaných bochníkov chleba a 500 rožkov, uvádza portál Nur Positive Nachrichten.

Rozhodol sa teda nájsť spôsob, ako toto zvyšné pečivo využije. Daroval ho rôznym nadáciám a dokonca putovalo aj na výrobu bioplynu. No aj tak mu stále nejaké zostalo.

Nový nápad

Mladý podnikateľ preto prišiel na inú myšlienku – predávať aj pečivo z predchádzajúceho dňa. V decembri otvorili v nemeckom meste Erfurt predajňu s „včerajším pečivom“. Pomenoval ju yestern.day - sviežosť zo včera. Je otvorená každý deň a zákazníkov víta vždy dobré naladený personál.

Ilustračné foto.
Ilustračné foto. Foto: Pexels/Mariana Kurnyk

Mladému mužovi nejde o to, aby predal aj posledný chlieb a zarobil čo najviac peňazí, práve naopak. Predajňa má sociálny rozmer. Tovar ponúkajú za polovičnú cenu a zisky z predaja venujú na sociálne projekty. Za prvý mesiac fungovania sa im podarilo venovať už 1300 eur. „Snažíme sa prekonávať. Máme pečivo, ktoré môže človek jesť aj 5-6 dní,“ vysvetlil Bergmann.

Vzor pre ostatných

Koncept pečiva zo včera si ľudia obľúbili. Pekáreň je zapojená aj do programu proti plytvaniu potravinami To-Good-to-go. Pomocou rovnomennej aplikácie ľudia vedia, kde sa nachádzajú zvyšné potraviny a môžu si ich vyzdvihnúť krátko pred zatvorením daného obchodu.

Obchod otvorili v decembri 2019.
Obchod otvorili v decembri 2019. Foto: Facebook/yestern.day

Bergman je vďačný, že sa ním inšpirovali aj ostatní pekári napríklad vo Frankfurte a v Berlíne. Zároveň plánuje svoje pobočky rozšíriť a sníva o tom, že v priebehu niekoľkých nasledujúcich rokov by v Nemecku mohla byť až stovka takýchto pekární.

Už ste čítali?

Marek 13 rokov tvorí pár s Rómkou: Keď to zistili kamaráti,…

Odhovárali ich. Vraj ju chce ten „gadžo“ len využiť, a potom ju odkopne.…

Príšerná karanténa v Gabčíkove? Omyl, Košičanka tvrdí, že mala…

Barboru na slovenskej hranici s Rakúskom obarila správa, že musí podstúpiť karanténu v Gabčíkove.…

Slovák z Taiwanu o tom, ako si krajina poradila s vírusom: Ak…

Cestovateľ a fotograf Aleš Tvrdý opísal, ako sa s vírusom…

Muž, ktorý porazil koronavírus: Zachovajte pokoj. Závažné na…

Muž, ktorému ako prvému v Nemecku potvrdili nákazu koronavírusom,…

Slovenka žijúca v Singapure nakrútila video, ako krajina bojuje…

Ingrid vo videu uviedla 8 konkrétnych príkladov, ako štát bojuje…

Uznávaný český neurológ: Deti do 3 rokov by sa vôbec nemali…

Mladí ľudia, ktorí trávia viac ako dve hodiny denne na Facebooku, nevedia…

Šéfka Profesie: Ľudia po 50-tke sa nedostanú ani na pohovor.…

Hosťom relácie KRIŽOVATKY s Mariánom Balázsom bola Ivana Molnárová,…

Strávili sme noc v iglu pre bezdomovcov: Jeho výrobcov sa pýtali,…

Hoci sú Vianoce za dverami a väčšina z nás sa teší,…