Zbytočne neplytvajú: Pekáreň predáva deň staré pečivo. Zisky daruje tým, ktorí to najviac potrebujú
Bol unavený z neustáleho vyhadzovania pečiva, ktoré mu zostalo. Pekár Matthias Bergmann otvoril špeciálny obchod, v ktorom predáva deň staré pečivo. Zárobok venuje na dobročinné účely.
ERFURT 4. februára - Pekár Matthias Bergmann v nemeckej spolkovej krajine Durínsko prevádzkuje 45 pekární. Po bežnom dni mu v regáloch ostáva približne 250 nepredaných bochníkov chleba a 500 rožkov, uvádza portál Nur Positive Nachrichten.
Rozhodol sa teda nájsť spôsob, ako toto zvyšné pečivo využije. Daroval ho rôznym nadáciám a dokonca putovalo aj na výrobu bioplynu. No aj tak mu stále nejaké zostalo.
Nový nápad
Mladý podnikateľ preto prišiel na inú myšlienku – predávať aj pečivo z predchádzajúceho dňa. V decembri otvorili v nemeckom meste Erfurt predajňu s „včerajším pečivom“. Pomenoval ju yestern.day - sviežosť zo včera. Je otvorená každý deň a zákazníkov víta vždy dobré naladený personál.
Mladému mužovi nejde o to, aby predal aj posledný chlieb a zarobil čo najviac peňazí, práve naopak. Predajňa má sociálny rozmer. Tovar ponúkajú za polovičnú cenu a zisky z predaja venujú na sociálne projekty. Za prvý mesiac fungovania sa im podarilo venovať už 1300 eur. „Snažíme sa prekonávať. Máme pečivo, ktoré môže človek jesť aj 5-6 dní,“ vysvetlil Bergmann.
Vzor pre ostatných
Koncept pečiva zo včera si ľudia obľúbili. Pekáreň je zapojená aj do programu proti plytvaniu potravinami To-Good-to-go. Pomocou rovnomennej aplikácie ľudia vedia, kde sa nachádzajú zvyšné potraviny a môžu si ich vyzdvihnúť krátko pred zatvorením daného obchodu.
Bergman je vďačný, že sa ním inšpirovali aj ostatní pekári napríklad vo Frankfurte a v Berlíne. Zároveň plánuje svoje pobočky rozšíriť a sníva o tom, že v priebehu niekoľkých nasledujúcich rokov by v Nemecku mohla byť až stovka takýchto pekární.