Dobré noviny
Muránske buchty sú podľa starostu úspechom, cez sezónu ich predávajú desaťtisíce
TASR
TASR

Muránske buchty sú podľa starostu úspechom, cez sezónu ich predávajú desaťtisíce

Na snímke z 11. decembra 2017 sú muránske buchty, tradičná pochúťka z regiónu pri Muránskej planine na strednom Slovensku
Na snímke z 11. decembra 2017 sú muránske buchty, tradičná pochúťka z regiónu pri Muránskej planine na strednom Slovensku — Foto: TASR/Branislav Caban

Rozhodnutie obnoviť tradíciu pečenia muránskych buchiet bolo správne a obci Muráň i regiónu v Revúckom okrese to okrem finančného príjmu prinieslo i vytvorenie nových pracovných miest.

Muráň 30. decembra (TASR) – Rozhodnutie obnoviť tradíciu pečenia muránskych buchiet bolo správne a obci Muráň i regiónu v Revúckom okrese to okrem finančného príjmu prinieslo i vytvorenie nových pracovných miest. TASR to povedal starosta obce Roman Goldschmidt, podľa ktorého takto vznikla aj nová službu pre turistov.

„V začiatkoch som ani ja, ani nikto z poslancov nedúfal, že to pôjde takýmto smerom, ako sa to ubralo. Ale napríklad v júli sa predalo 35.000 buchiet, v auguste 37.000. To sú čísla, ktoré sme neočakávali," podotkol starosta s tým, že sezóna bola veľmi dobrá a buchty predávali aj v nedeľu.

Na tomto úspechu chce samospráva ďalej stavať. „Máme rozbehnuté nejaké aktivity, ktoré by mali byť v nadväznosti na muránske buchty a počítam, že to bude dobré," povedal Goldschmidt, podľa ktorého pečenie buchiet vhodne rozšírilo ponuku pre turistov, ktorí prídu navštíviť Muránsku planinu, Muránsky hrad či sysľovisko na Bielych vodách.

„Jedna vec je Muránsky hrad, ktorý nám prilákal kopec ľudí a druhá vec sú sysle. Ľudia sa prídu pozrieť s deťmi na syslíky, dajú si muránsku buchtu a tí zdatnejší idú buď peši na Muránsky hrad, alebo majú povolenie a idú autom," konkretizoval Goldschmidt a dodal, že i návštevnosť samotného hradu je stúpajúca. „Vidno, že mnohokrát už autá ani nemajú kde parkovať, takže to budeme musieť riešiť a pripraviť nové parkovacie miesta," avizoval.

Muránske buchty majú vyše 50-ročnú tradíciu a vyznačujú sa okrem „nadýchaného" kysnutého cesta aj svojou bohatou plnkou. V obci sa piekli nepretržite do roku 2014, kedy súkromný podnikateľ, ktorý vlastnil prevádzku na ich prípravu, s touto aktivitou skončil. Na tradíciu nadviazala samospráva až v auguste 2017 spustením vlastnej prevádzky, v ktorej v súčasnosti zamestnáva šesť pracovníčok vo výrobe a jednu predavačku.

SLEDUJTE POZITÍVNE SPRÁVY Z BANSKOBYSTRICKÉHO KRAJA NA FACEBOOKU!

Už ste čítali?