Dobré noviny
Ľubica pečie oplátky už šesť rokov. Pre známych ich rozdáva s láskou
TASR
TASR

Ľubica pečie oplátky už šesť rokov. Pre známych ich rozdáva s láskou

Vianočné oblátky pečie Ľudmila Roková z Bánoviec nad Ondavou v Michalovskom okrese už viac ako päť rokov.
Vianočné oblátky pečie Ľudmila Roková z Bánoviec nad Ondavou v Michalovskom okrese už viac ako päť rokov. — Foto: TASR/Roman Hanc

Ako uviedla pre TASR, považuje to za svoju kresťanskú povinnosť, ich rozdávanie jej robí radosť.

Bánovce nad Ondavou 24. decembra (TASR) – Vianočné oplátky pečie Ľudmila Roková z Bánoviec nad Ondavou v Michalovskom okrese pre rodinu, priateľov a známych už šesť rokov. Ako uviedla pre TASR, považuje to za svoju kresťanskú povinnosť, ich rozdávanie jej robí radosť.

„S láskou ich dávam tým, ktorí majú o ne záujem," povedala s tým, že za šesť rokov ich napiekla "naozaj veľa". „Je to akosi aj taká naša kresťanská povinnosť, že na Štedrý večer by mali byť oplátky u každého na stole, takže aj týmto spôsobom robím radosť sebe i ostatným," doplnila. Oplátkami podávanými spolu s cesnakom a medom sa aj v jej rodine začína štedrovečerné stolovanie.

Vianočné oblátky pečie Ľudmila Roková z Bánoviec nad Ondavou v Michalovskom okrese už viac ako päť rokov. — Foto: TASR/Roman Hanc
Vianočné oblátky pečie Ľudmila Roková z Bánoviec nad Ondavou v Michalovskom okrese už viac ako päť rokov. — Foto: TASR/Roman Hanc
Vianočné oblátky pečie Ľudmila Roková z Bánoviec nad Ondavou v Michalovskom okrese už viac ako päť rokov. — Foto: TASR/Roman Hanc
Vianočné oblátky pečie Ľudmila Roková z Bánoviec nad Ondavou v Michalovskom okrese už viac ako päť rokov. — Foto: TASR/Roman Hanc
Vianočné oblátky pečie Ľudmila Roková z Bánoviec nad Ondavou v Michalovskom okrese už viac ako päť rokov. — Foto: TASR/Roman Hanc

Pečenie oplátok má pre ňu zvláštne čaro. „Je to už príchuť Vianoc, keď sa ľudia a rodiny stretávajú, tešia sa, že sú za spoločným stolom," priblížila Roková. Najjednoduchší recept na vianočné oplátky, ktorý pozná, pozostáva z využitia jedného kilogramu múky. Ten poriadne zmieša s dvoma litrami vody, trochou cukru, štipkou soli a štamperlíkom oleja.

„Treba to nechať trošku odstáť. Niekedy aj dve, tri hodinky, ale môže to odstáť v chladničke aj celú noc a na druhý deň môžem piecť," doplnila s tým, že z takto vzniknutej masy upečie približne 250 oplátok. "Stane sa, že jedna - dve sa pokazia," dodala Roková.

SLEDUJTE POZITÍVNE SPRÁVY Z KOŠICKÉHO KRAJA NA FACEBOOKU!

Už ste čítali?