Zápach pri vyprážaní? Stačí použiť jednoduchý trik a nepotrebujete ani digestor!
Lenka Miškolciová
Lenka Miškolciová

Zápach pri vyprážaní? Stačí použiť jednoduchý trik a nepotrebujete ani digestor!

Aj vám prekáža zápach, ktorý zostane po vyprážaní? Aby vám to pri štedrej večeri v domácnosti voňalo, skúste tieto triky.

Ilustračná snímka — Foto: adn

Bratislava 24. decembra - Vyprážanie jedla, či už ide o klasické rezne, hranolčeky alebo placky, vždy sprevádza aj typický zápach. Zväčša je preto samozrejmosťou zapnúť digestor. Nie každá domácnosť ho však vlastní a nie vždy úplne pomôže. Ak napáchnu záclony či obrus, len tak ľahko sa už zápachu z vyprážania nezbavíte. Existuje však niekoľko jednoduchých a overených trikov, vďaka ktorým sa už zápachu z vyprážania báť nemusíte. 

Ako teda zabránite zápachu?

Viacero z týchto trikov poznali už vaše babičky. Stavíme sa, že ak by ste sa ich na niektorý spýtali, určite by súhlasili. Tu je naše desatoro, ktoré vám pomôže zbaviť sa zbytočného zápachu.

1. Tak napríklad zabrániť tomu, aby sa tuk prepaľoval a zapáchal, môžete aj pomocou obyčajnej mrkvy. Vložte do tuku 3-4 kolieska a uvidíte, že západ bude výrazne slabší.

2. Takisto prospeje, ak mäso pred vyprážaním vyberiete dostatočne v predstihu z chladničky, aby nebolo príliš studené. Naklepte ho a narežte na krajoch, aby sa neskrúcalo. Keď sa totiž mäso skrúti, jednotlivé jeho časti sa nepripravia rovnomerne.

3. Vynikajúcim bojovníkom proti zápachu je aj trik pri príprave trojobalu. Do vajíčka pridajte mlieko, niekoľko kvapiek citrónu a pivo. Mäso bude mať menej cholesterolu (čo prospieva nielen tomu, aby vám kuchyňa nezapáchala, ale aj vášmu srdcu), a tým pádom nebudete cítiť pri vyprážaní typický zápach.

4. Po obaľovaní dobre oklepte strúhanku. Inak sa počas vyprážania oddelí od povrchu a začne sa prepaľovať a zapáchať.

5. Mäso je pred obaľovaním dobré pokvapkať citrónovou šťavou. Mäso zmäkne a eliminuje sa aj zápach pri vyprážaní.

6. Ak používate na smaženie menej tuku – tak, aby jedlo nebolo celkom ponorené, najdôležitejšie je najskôr sprudka ho opražiť z oboch strán. Až potom mäso na miernejšom plameni dopekáme.

7. Pri vyprážaní v trojobale, je potrebné rezne alebo obaľovanú zeleninu vkladať vždy do rozpáleného oleja.

8. Pri vyprážaní nikdy nezapĺňajte celú panvicu, tuk sa v takomto prípade ochladí a jedlo sa nevypráža, ale dusí sa.

9. Na vyprážanie používajte vždy tuk s vysokou tepelnou odolnosťou. Čím rýchlejšie sa olej prepáli, tým väčší zápach sa bude počas vyprážania šíriť z panvice. Nezabúdajte tiež na zdraviu škodlivé dôsledky prepáleného tuku.

10. Ktoré tuky sú vhodné? Siahnite po repkovom, kokosovom alebo palmovom oleji. Vynikajúcou voľbou je aj klasická bravčová masť. Tuk počas vyprážania pravidelne vymieňajte.

Už ste čítali?

Jusufova rodina zmenila Šamorín na hlavné mesto zmrzliny: Práškové…

Vraví sa, že Juhoslovania sú všade. Niektorí Šamorínčania…

Všeobecná lekárka Etela Janeková nezavrela ambulanciu ani na…

MUDr. Etela Janeková, PhD. od začiatku pandémie nezavrela svoju ambulanciu ani…

Východniarov lieči tento usmievavý lekár z Kene: Ľudia sú tu…

Kipchanga Chemwotei Sakong pre známych jednoducho Kip. O Slovensku dlho nič nevedel.…

Pavol Croft je slovenský Indiana Jones. Nechcelo sa mu stáť…

K histórii a umeniu mal Pavol Croft vždy blízko. Preto si ich vybral…

Aj keď je úplne nevidiaca, učí na strednej škole: Študenti sa…

Odmalička snívala o tom, že sa bude predvádzať na javisku. Košičanka…

Byt v úplnom centre Bratislavy vymenili za šťastie na dedine:…

Nie všetky pokrokové projekty začínajú výpoveďou v korporáte.…

Práca v banke ju už nenapĺňala, pustila sa do výroby ženských…

Práca v banke si vyžaduje biznis oblečenie. Dobre o tom vedela už počas vysokej…

Pre koronu prišiel o prácu, tak piekol veterníky pre záchranárov.…

Keď prišiel Matúšov kolega s nápadom piecť koláče…