Zápach pri vyprážaní? Stačí použiť jednoduchý trik a nepotrebujete ani digestor!
Lenka Miškolciová
Lenka Miškolciová

Zápach pri vyprážaní? Stačí použiť jednoduchý trik a nepotrebujete ani digestor!

Aj vám prekáža zápach, ktorý zostane po vyprážaní? Aby vám to pri štedrej večeri v domácnosti voňalo, skúste tieto triky.

Ilustračná snímka — Foto: adn

Bratislava 24. decembra - Vyprážanie jedla, či už ide o klasické rezne, hranolčeky alebo placky, vždy sprevádza aj typický zápach. Zväčša je preto samozrejmosťou zapnúť digestor. Nie každá domácnosť ho však vlastní a nie vždy úplne pomôže. Ak napáchnu záclony či obrus, len tak ľahko sa už zápachu z vyprážania nezbavíte. Existuje však niekoľko jednoduchých a overených trikov, vďaka ktorým sa už zápachu z vyprážania báť nemusíte. 

Ako teda zabránite zápachu?

Viacero z týchto trikov poznali už vaše babičky. Stavíme sa, že ak by ste sa ich na niektorý spýtali, určite by súhlasili. Tu je naše desatoro, ktoré vám pomôže zbaviť sa zbytočného zápachu.

1. Tak napríklad zabrániť tomu, aby sa tuk prepaľoval a zapáchal, môžete aj pomocou obyčajnej mrkvy. Vložte do tuku 3-4 kolieska a uvidíte, že západ bude výrazne slabší.

2. Takisto prospeje, ak mäso pred vyprážaním vyberiete dostatočne v predstihu z chladničky, aby nebolo príliš studené. Naklepte ho a narežte na krajoch, aby sa neskrúcalo. Keď sa totiž mäso skrúti, jednotlivé jeho časti sa nepripravia rovnomerne.

3. Vynikajúcim bojovníkom proti zápachu je aj trik pri príprave trojobalu. Do vajíčka pridajte mlieko, niekoľko kvapiek citrónu a pivo. Mäso bude mať menej cholesterolu (čo prospieva nielen tomu, aby vám kuchyňa nezapáchala, ale aj vášmu srdcu), a tým pádom nebudete cítiť pri vyprážaní typický zápach.

4. Po obaľovaní dobre oklepte strúhanku. Inak sa počas vyprážania oddelí od povrchu a začne sa prepaľovať a zapáchať.

5. Mäso je pred obaľovaním dobré pokvapkať citrónovou šťavou. Mäso zmäkne a eliminuje sa aj zápach pri vyprážaní.

6. Ak používate na smaženie menej tuku – tak, aby jedlo nebolo celkom ponorené, najdôležitejšie je najskôr sprudka ho opražiť z oboch strán. Až potom mäso na miernejšom plameni dopekáme.

7. Pri vyprážaní v trojobale, je potrebné rezne alebo obaľovanú zeleninu vkladať vždy do rozpáleného oleja.

8. Pri vyprážaní nikdy nezapĺňajte celú panvicu, tuk sa v takomto prípade ochladí a jedlo sa nevypráža, ale dusí sa.

9. Na vyprážanie používajte vždy tuk s vysokou tepelnou odolnosťou. Čím rýchlejšie sa olej prepáli, tým väčší zápach sa bude počas vyprážania šíriť z panvice. Nezabúdajte tiež na zdraviu škodlivé dôsledky prepáleného tuku.

10. Ktoré tuky sú vhodné? Siahnite po repkovom, kokosovom alebo palmovom oleji. Vynikajúcou voľbou je aj klasická bravčová masť. Tuk počas vyprážania pravidelne vymieňajte.

Už ste čítali?

Archeológovia našli v kostole v Obišovciach zakopaný poklad

Unikátny poklad mincí našli archeológovia v Kostole Ružencovej…

Slovák z Taiwanu o tom, ako si krajina poradila s vírusom: Ak…

Cestovateľ a fotograf Aleš Tvrdý opísal, ako sa s vírusom…

Muž, ktorý porazil koronavírus: Zachovajte pokoj. Závažné na…

Muž, ktorému ako prvému v Nemecku potvrdili nákazu koronavírusom,…

Slovenka žijúca v Singapure nakrútila video, ako krajina bojuje…

Ingrid vo videu uviedla 8 konkrétnych príkladov, ako štát bojuje…

Uznávaný český neurológ: Deti do 3 rokov by sa vôbec nemali…

Mladí ľudia, ktorí trávia viac ako dve hodiny denne na Facebooku, nevedia…

Šéfka Profesie: Ľudia po 50-tke sa nedostanú ani na pohovor.…

Hosťom relácie KRIŽOVATKY s Mariánom Balázsom bola Ivana Molnárová,…

Strávili sme noc v iglu pre bezdomovcov: Jeho výrobcov sa pýtali,…

Hoci sú Vianoce za dverami a väčšina z nás sa teší,…

Zázraky sa dejú! Malému Natymu ste vyzbierali viac peňazí, ako…

Neopísateľná radosť. Ani samotní rodičia spočiatku neverili, že…