Dobré noviny
Bryndzu by mal mať počas chrípkovej sezóny doma každý. Recept na pravé a jediné halušky priamo zo salaša
Kristína Jurzová
Kristína Jurzová

Bryndzu by mal mať počas chrípkovej sezóny doma každý. Recept na pravé a jediné halušky priamo zo salaša

— Foto: Wikipedia

Keď zistíte, čo všetko obsahuje a proti čomu všetkému dokáže bojovať, už nikdy nebudete jesť nič iné. Vážne.

BRATISLAVA 14. novembra - Je len a len naša, no málokto vie, že je to zároveň aj zdravá bomba! Pravá slovenská bryndza nie je len potravina, po ktorej si budete oblizovať všetkých desať prstov, ale budete ju mať aj vo svojej domácej "lekárni".

Slovenské zlato, akoby sme mohli bryndzu nazývať, obsahuje to, čo máloktoré iné jedlo. Je totiž plná probiotických kultúr, ktoré neodškriepiteľne prospievajú ľudskému zdraviu. Dokonca aj pacientom, trpiacim na rakovinu.

Uprednostniť by ste ju mali aj pred probiotickými jogurtami. Kým tie obsahujú 1 - 2 probiotické kultúry, v bryndzi sa ich nachádza až 28. Znamená to, že v jednom grame bryndze sa nachádza až miliarda mikroorganizmov.

Čo všetko ešte obsahuje?

  • vitamíny B, A, C, D, E, K, C,
  • minerály ako vápnik, fosfor, horčík, železo, zinok či meď,
  • kyselina linolová, ktorá má protirakovinové účinky,
  • nenasýtené esenciálne kyseliny,
  • bielkoviny.

Táto potravina sa teda odporúča konzumovať aj pre onkopacientov. Vhodná je však ja pre ľudí s intoleranciou na laktózu. Ocenia ju aj alergici, pretože bryndza má priam zázračné účinky. A s jej pomocou dokonca porazíte aj chrípku.

Čo všetko dokáže?

  • urýchľuje metabolizmus a trávenie, predovšetkým prospieva hrubému črevu,
  • znižuje krvný tlak a vyrovnáva cholesterol,
  • bryndza je veľkou zásobárňou vápnika, ktorý pomáha bojovať proti rednutiu kostí,
  • lieči zápaly,
  • zvyšuje celkovú imunitu.

Pozor však dajte na malé deti. Tie by mali bryndzu konzumovať iba v pasterizovanej forme, ktorá neobsahuje toľko mikroorganizmov.

Dospeláci si však môžu túto lahôdku dopriať vo svojej prirodzenej forme. Pri jej kúpe si teda poriadne všimnite obal a slovo pasterizácia, ktorá likviduje všetky prospešné látky.

Ktorá bryndza je tá pravá?

Tak na toto je jednoduchá odpoveď. Čím väčší obsah ovčieho mlieka má, tým je to väčšia kvalitka. Hoci norma hovorí, že musí obsahovať minimálne 50 % podiel ovčieho mlieka, doprajte si tú 100 %. Zaslúži si ju nielen váš mlsný jazýček, ale aj telo ako také.

Bryndza je zdravá celoročne. Predsa len je však o niečo lepšia s príchodom jari, keď ovce vybehnú na pašu a po zimnej "diéte" zožujú čerstvú trávu. Najdokonalejšia je teda v máji.

Halušky nad zlato

Hoci sú zemiaky z Ameriky a bryndzu si privlastňuje viacero národov, pravé brynzdové halušky dokážu spraviť iba Slováci. A nehanbíme sa ponúknuť ich aj tým najvýznamnejším návštevám. Nie je však recept ako recept, tento však zaručene uspokojí vaše chuťové poháriky a budete si pýtať ešte aj porciu navyše. Teda ak budete vládať po tej prvej... ☺

Potrebujeme:

  • 400 g zemiakov (približne 6 až stredných 8 kusov),
  • 300 g múky,
  • 125 g bryndze,
  • 50 g údenej slaniny či klobásku (podľa vašej chuti),
  • cibuľu,
  • vajce,
  • soľ.

Postup:

Surové zemiaky očistíme a najemno nastrúhame. Zmiešame s vajíčkom, a dosolíme podľa chuti. Postupne sypeme múku, až kým sa nám nevytvorí správna hmota. Tá nesmie byť ani príliš riedka, ani hustá. (Ak sa chystáte variť halušky po prvýkrát, otestovať si jej správnosť môžete priamo v hrnci. Vezmeme lyžičku zmesi a pretlačíme cez haluškovač. Zmes musí prejsť bez problémov, vo vode sa však nesmie rozpadať. V prípade potreby ešte dohustíme múkou.) 

Bryndzové halušky, ilustračné foto.
Bryndzové halušky, ilustračné foto. Foto: TASR - Roman Hanc

Halušky varíme 10 až 15 minút, kým nevyplávajú na hladinu. Potom ich scedíme a zmiešame s pravou bryndzou. Napokon pridáme osmaženú slaninku či klobásku a dozdobíme cibuľovou "slamou", ktorú sme si spenili na panvici.

Aj vám sa už zbiehajú slinky na túto fenomenálnu dobrotu? Prajeme dobrú chuť!

Už ste čítali?