Aby sa ku kvalitnému jedlu dostali aj chudobnejší, v obchode pred záverečnou ponúkajú potraviny so 60 % zľavou
Zľavy sa týkajú potravín pred koncom dátumu spotreby. Reťazec tak chce obmedziť množstvo vyhodeného odpadu.

FÍNSKO 31. októbra – Radšej predať za menej, ako vyhodiť na skládku. Týmto heslom sa riadi sieť fínskych supermarketov, ktorá každý deň vo svojich predajniach po 21. hodine ponúka „happy hour“ alebo tzv. „šťastnú hodinku“. Počas jednej hodiny môžu zákazníci nakupovať potraviny s končiacou dobou trvanlivosti s výraznou zľavou až 60 percent.
Zľavy už počas dňa dosahujú 30 percent z pôvodnej ceny, ale poslednú hodinu pred záverečnou sa ešte navýšia. Kupujúci tak ušetria peniaze za potraviny a obchodník zas ušetrí za prevoz potravín. Za tovar, ktorý by inak nepredal, získa aspoň niečo.

Náklady za odvoz
„Keď potraviny predáme za sumu o 60 percent nižšiu, nezarobíme žiadne peniaze. Ale je to vždy lepšie, ako by šli charite,“ povedal viceprezident S-Marketu Mika Lyytikainen pre web Sprinwise.
Supermarketom totiž aj pri venovaní nepredaného jedla charite vznikajú ďalšie náklady na prepravu. Podľa Lyytikainena takto dostávajú šancu aj chudobnejší ľudia, ktorí by sa ku kvalitným potravinám nedostali a ide o významný krok k znižovaniu množstva odpadu.
Reťazec chce do roku 2020 znížiť straty na potravinách o 15 percent. Niektoré predajne znížili kvantum vyhodených potravín o desatinu a reťazcu sa na túto myšlienku podarilo nalákať aj nových zákazníkov. Každý rok sa v zľave predá až 70 miliónov kusov výrobkov.