Bratislavský kraj sa predstavil na gurmánskom festivale v Bruseli - Dobré noviny
Dobré noviny
Bratislavský kraj sa predstavil na gurmánskom festivale v Bruseli

Bratislavský kraj sa predstavil na gurmánskom festivale v Bruseli

Bratislava susedí s Pekingom a Sofiou. V bruselskom parku Bois de la Cambre v rámci gurmánskeho festivalu "Eat Brussels." Trojdňový festival (13. - 15. september) bol dobrou príležitosťou pre Bratislavský samosprávny kraj (BSK) na prezentáciu slovenských špecialít a malokarpatských vín.

Víno/Ilustračné foto. Foto: TASR/Martin Baumann

Brusel 15. septembra (TASR) - Bratislava susedí s Pekingom a Sofiou. V bruselskom parku Bois de la Cambre v rámci gurmánskeho festivalu "Eat Brussels." Trojdňový festival (13. - 15. september) bol dobrou príležitosťou pre Bratislavský samosprávny kraj (BSK) na prezentáciu slovenských špecialít a malokarpatských vín.

Počasie počas troch festivalových dní vystavovateľom veľmi neprialo, ale aj napriek dažďu si mnoho ľudí našlo cestu k slovenskému stánku, kde vína pochádzali z pivnice známeho slovenského vinára Pavelku a gurmánske špeciality pripravili učni zo Strednej odbornej školy na ulici Farského v Petržalke.

Podpredsedníčka BSK Gabriella Németh v rozhovore pre TASR povedala, že sa prvýkrát zúčastňujú na takomto festivale v Bruseli. "Sú tu zástupcovia partnerských regiónov regiónu Brusel a my sme po prvýkrát mali možnosť predstaviť našu školu, kde vychovávame kuchárov, pekárov a cukrárov, čiže samé profesie, ktoré náš trh práce vyžaduje," skonštatovala podpredsedníčka BSK.

Uviedla, že aj napriek daždivému počasiu má ich stánok dostatok návštevníkov, čo svedčí o tom, že slovenské výrobky chutia Bruselčanom, návštevníkom festivalu i krajanom, ktorí si nenechali ujsť príležitosť navštíviť slovenský stánok. "Nemôže chýbať tradičná kapustnica, máme tu bryndzové pirohy, lokše plnené pečienkou a nesmú chýbať bratislavské rožky," predstavila Németh ponuku stánku BSK. A dodala, že osobne uvarila guláš z diviny, ktorý mal dobrý odbyt.

Pozvanie do stánku BSK prijali aj podpredseda Európskej komisie (EK) Maroš Šefčovič, vedúci Stáleho zastúpenia SR pri EÚ Ivan Korčok, veľvyslanec SR v Belgicku Ján Kuderjavý a veľvyslanec SR pri NATO Tomáš Valášek.

Podpredseda EK podotkol, že slovenské kulinárske špeciality majú šancu na väčší úspech v Európe, len ich treba lepšie prezentovať, aby ich mohli Európania lepšie spoznať. "Dôležité je na takýchto festivaloch, kde sú zastúpené najlepšie bruselské reštaurácie a rôzne európske regióny, aby sa zúčastňovalo aj Slovensko, aby sme predstavili širšiemu publiku našu kulinársku kultúru a kvalitné vína, ktoré máme. Z tohto dôvodu táto akcia splnila svoj účel," konštatoval Šefčovič.

Už ste čítali?

Daniel Hassan.

Sudánsko-slovenský lekár Daniel Hassan: Mojím vzorom bol primár Blažej z Nemocnice na okraji mesta

Najkrajších 10 rokov života vraj prežil v hospici s nevyliečiteľne chorými…

Barborka Palušová. / Jedna z posledných fotiek celej rodiny.

Namiesto stužkovej jej pripravovali pohreb. Barborka si nestihla splniť veľký sen, no darovala život

Počas svojho krátkeho života bola anjelik, ktorý všade rozdával…

List od neznámeho dievčaťa zmenil jeho život. Slovák Marián sa vo Vietname zaľúbil a našiel cestu ku káve

Mal som asi naivnú predstavu, že ľudia, čo robia s kávou, sú bohatí, spomína…

Fotograf Miroslav Ondruš a jeho snímka, ktorá ohúrila verejnosť.

Lesník Miroslav Ondruš stál zoči-voči bojujúcim medveďom: Keď odišli, zachvátila ma poľovnícka triaška

Medvedica zaútočila na medveďa a ten sa dlho spamätával z toho, čo sa vlastne…

Seriálový Juan s milovanou Broňou a ich spoločnou dcérkou / Mario Cimarro v Dobrých novinách a Dobrom rádiu

Nikdy nezabudne, ako na pláži uvidel krásnu Slovenku. Mario Cimarro spoznal Broňu po mnohých omyloch

Pozrela sa na mňa s tými svojimi úžasnými modrými očami, až sa…