Deťom ju zakazujeme, no odborníci tvrdia, že prospieva zdraviu. Reč je o tejto obľúbenej pochúťke
Piatok trinásteho bol tento rok nielen v znamení poverčivosti, ale aj čokolády. Tento obľúbený pokrm totiž oslavoval svoj medzinárodný deň. A ako tvrdia odborníci, v primeranom množstve je pre zdravie prospešný.
Bratislava 16. septembra (TASR) – Čokoláda obsahuje vysoký podiel antioxidantov, magnézia, vitamínu B, ktorý priaznivo pôsobí na kožu a nervy, kalcium pre pevné kosti a železo pre lepšiu krvotvorbu, upozorňuje Alžbeta Béderová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava.
„Horká čokoláda s vysokým obsahom kakaa, 70 percent, obsahuje veľké množstvo antioxidantov, ktoré chránia pokožku, oči, mozog, pretože tlmia proces starnutia. Má antidepresívne účinky, zmierňuje úzkosť a navodzuje príjemnú náladu," uviedla.
Podľa jej slov výsledky viacerých výskumov dokazujú, že "obľúbená pochúťka" chráni srdce a cievy. Znižuje tiež krvný tlak, riziko infarktu, upravuje cholesterol, ale tiež tlmí vznik krvných zrazenín.
Pozor na obezitu
Obsah antioxidantov v čokoláde povzbudzuje imunitné procesy v organizme. „Polyfenoly pomáhajú stimulovať imunitu, chrániť pred nachladnutím, zvyšujú odolnosť proti bežným virózam. Teobromín obsiahnutý v kakau pomáha tlmeniu kašľa a zároveň je bez škodlivého vplyvu na srdce, cievy a centrálnu nervovú sústavu," vymenovala odborníčka.
Kakaové maslo má svoje miesto aj v kozmetickom priemysle. Obsahuje množstvo prírodných olejov, ktoré sú nevyhnutné pri liečbe suchej a drsnej pokožky. Dokáže zjemniť zhrubnutú kožu na chodidlách, kolenách i lakťoch. Kofeín v čokoláde zlepšuje prekrvenie pokožky a využíva sa na zábaly a masáže.
Odborníci však upozorňujú, že nadmerné konzumovanie sladkej čokolády môže zvýšiť riziko obezity. Taktiež môže spôsobiť alergické reakcie u ľudí s citlivou pokožkou. Kým priemerný Slovák každý rok spotrebuje 4,2 kilogramu čokolády, obyvateľ EÚ takmer o dva viac. Najviac čokolády skonzumujú Švajčiari - okolo deväť kilogramov.