Dobré noviny
V Turej Lúke v Myjave sa uskutočnia Dni sliviek
TASR
TASR

V Turej Lúke v Myjave sa uskutočnia Dni sliviek

Dni sliviek v Turej Lúke, archívna snímka
Dni sliviek v Turej Lúke, archívna snímka — Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Podujatie je zamerané na problematiku a prezentáciu ovocinárstva.

Myjava 5. septembra (TASR) – V sobotu (7. 9.) sa od 11.00 h v Myjave v časti Turá Lúka uskutoční desiaty ročník podujatia Dni sliviek. TASR o tom informovala organizátorka podujatia Eva Čmelová z Centra tradičnej kultúry (CTK) v Myjave.

„Ide o podujatie, ktoré podporuje a revitalizuje ovocinárstvo a jeho tradície v myjavskom regióne. Poukazuje na možnosti spracovania ovocia a využitie jednotlivých ovocných produktov s cieľom uchovať a revitalizovať časť kultúrneho dedičstva, ktorá sa zaoberá problematikou tradičného ovocinárstva a tiež ľudovej výroby destilátov v dedinskom prostredí," uviedla organizátorka.

Seminár o pálení ovocia

Súčasťou programu bude praktický seminár na rôzne témy pestovateľského pálenia ovocia s odbornou garanciou Júliusa Forsthoffera. „Tento rok bude obohatený okrem tradičných tém aj o informácie o novej legislatíve, ktorá na Slovensku umožnila vlastnú produkciu páleného ovocia," doplnila pre TASR riaditeľka CTK Viera Feriancová.

Pre účastníkov podujatia je pripravený bohatý kultúrno-spoločenský program. „Predstavia sa folklórny súboj Máj z Piešťan a Heligonkári z Prietrže. Návštevníci si budú môcť pozrieť aj etnografické filmy," doplnila Feriancová.

Množstvo slivkových špecialít

Regionálne kuchyne pripravia ochutnávku rôznych slivkových špecialít. „V detských tvorivých dielňach si najmenší budú môcť vyskúšať prípravu a varenie slivkových gulí a lekvárových periek. Aj tento rok bude k dispozícii ovocná tržnica, kde bude možnosť kúpiť si sušené ovocie, džemy, sirupy, lekvár a ďalšie produkty z ovocia," pridala organizátorka podujatia.

Sprievodným programom Dňa sliviek bude od pondelka 9. septembra do piatka 13. septembra program pre deti materských škôl regiónu pod názvom Varenie slivkového lekváru. „Varenie bude spojené s rozprávaním o ovocinárskych tradíciách na kopaniciach a osviežené školou tanca spevu a tradičným občerstvením," doplnila riaditeľka CTK.

Podujatie pripravuje CTK Myjava v spolupráci s mestom Myjava, neziskovou organizáciou Rozvoj cestovného ruchu myjavských kopaníc a s podporou Fondu na podporu umenia.

SLEDUJTE POZITÍVNE SPRÁVY Z TRENČIANSKEHO KRAJA NA FACEBOOKU!

Už ste čítali?